Négyszer annyi kisgyerek éhezik az Észak-Alföldön, mint a Közép-Dunántúlon

Szívszorító adatok

Egyre több fiatalkorú kényszerül nélkülözésre.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hatályos magyar törvények szerint minden gyermeknek joga van a szociális biztonsághoz és olyan életszínvonalhoz, mely lehetővé teszi a megfelelő testi, szellemi, erkölcsi és társadalmi fejlődést. A rendszerváltás óta készült statisztikák és számok azonban azt mutatják, hogy az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezményét egyre nehezebb megvalósítani, a gyermekszegénység folyamatosan nő.

A szegénység önmagában olyan társadalmi tény, mely a történelemben mindenkor és mindenhol megtalálható, a társadalmi szerkezet természetéből fakad. A rendszerváltás utáni vizsgálatok négy-ötféle szegénységtípust különböztetnek meg, és ezek mindegyikében érintettek a fiatalkorúak. Az UNICEF és több szociológiai felmérés a rendszerváltás áldozataiként tekint a gyermekekre.

Aki gyermekként nélkülöz, felnőttként is fog?

A gyermekszegénységet kutató írások mindegyike kivétel nélkül egyetért abban, hogy aki fiatalkorában nélkülözni kényszerül, olyan ördögi körbe kerül önszántán kívül, melyből kitörni szinte lehetetlen.

A gyermekkori nélkülözés negatívan befolyásolja a fejlődést, fiatalon az anyagi hiányosságok az élet minden területére kihatnak. A nem megfelelő, hiányos vagy egyhangú étkezési szokások miatt rossz egészségi állapotba kerülő gyermekek iskolai teljesítménye általában gyengébb társaikénál.

Ez megnehezíti a beilleszkedést, a tanulási-magatartási zavarok is gyakoribbak a hátrányosabb körülmények közt élőknél. És sajnos a fiataloknak nincs "idejük" várni a feltételek javulását, a fejlődésnek az éppen adott körülmények között kell végbemennie.

A hátrányos helyzet és nélkülözés gyakori, de nem feltétlen és egyértelműen vezet gyermekszegénységhez, a szakirodalmak különböző definícióval élnek a fogalmat illetően. A fiatalkorúak szegénysége természetéből fakadóan nem választható el a szülők és a család anyagi helyzetétől.

97,5 millió fiatal él a szegénységi küszöb alatt

Az Európai Tanács 2005-ös felmérése alapján az unió 25 tagállamában összesen 97,5 millió fiatalkorú élt a szegénységi küszöb alatt. A kutatás rámutat arra, hogy a családmodell nagyban befolyásolja a gyermekszegénység kialakulásának mértékét. Az egyszülős háztartásokban kétszer akkora a nélkülözés esélye, a nagycsaládosoknál pedig az összes gyermek átlagos kockázata együttvéve.

Az Európai Unió 25 tagországában összesen 25% körüli a kockázat, ez azonban szélsőségesen oszlik el: az északi tagországokban 10% körüli, míg Spanyolországban és Portugáliában 40%, Magyarországon 18-21% között mozog. Bár a kilencvenes évek óta az országok több mint fele a GDP magasabb százalékát fordítja a szociális juttatásokra, de ezeknek nagy része az egészségügyre, illetve a nyugdíjra megy el, kategóriánként lebontva a gyermekekre és családokra fordított támogatások összege csökkent.

A KSH adatai szerint 2000 és 2005 között a veszélyeztetett kiskorúak száma 265 ezerről 223 ezerre csökkent, ezzel egyenesen arányosan növekedett viszont a gyámság alatt állók száma 28 ezerről 30 ezerre. A veszélyeztetettség okai közt legalacsonyabb mértékben az egészségügyi állapot szerepel, alig tízezer fővel. Azok, akik anyagi okok miatt minősülnek veszélyeztetettnek, majdnem 200 ezren voltak 2000-ben, 2005-ben ez a szám 127 ezerre csökkent.

A hátrányos helyzetben élő fiatalok száma 2008-ban már nem érte el a 200 ezer főt. A gyermekszegénység gyakorisága eltérést mutat Magyarország különböző régióiban is. 2008-ban ezer lakosra számítva a kiskorúak veszélyeztetettsége az észak-alföldi területeken volt a legmagasabb, közel négyszer akkora, mint a legjobb mutatókkal bíró Közép-Dunántúlon.

Ebből adódóan a gyermekotthoni férőhelyek kihasználtsága is regionálisan változó, Észak-Magyarországon szinte teljes, 99%-os. A család anyagi helyzete mellett kormányzati politika és a szociális juttatások rendszere is nagyban befolyásolja a gyermekszegénység alakulását. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot az adott önkormányzat jegyzője állapítja meg.

40 ezer forintos támogatás

Erre azok a családok jogosultak, ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj 140%-át, ami 2011-ben 39 900 forint. 1997-től van lehetőség rendkívüli gyermekvédelmi támogatás igénybevételére a létfenntartási gondokkal küzdő családok esetében.

A KSH adatai szerint a rendkívüli támogatást igénylők száma jelentősen visszaesett, melynek oka az önkormányzatok teherbíró képessége. 2000-ben havonta átlagosan 432 ezer gyermek kapja, míg 2007-ben már csak 223 ezer. 2006-tól a rendszeres gyermekvédelmi támogatás beépül a családi pótlékba, így annak összege jelentősen emelkedik. 2007-ben átlagosan havonta közel kétmillió gyermek részesül családi pótlékban, a fiatalkorúak 99,7%-a, tehát majdnem az összes fiatalkorú. Az egy családra jutó összeg havi átlaga 23 ezer forint körül mozog.

A családi pótlék természetbeni folyosítása is lehetséges, ha a veszélyeztetettség a gyermek elhanyagolásából fakad, és a szülők ezen nem tudnak vagy nem akarnak változtatni. A családi pótlék felhasználása, beosztása a szülő feladata, melyből a gyermek sok esetben nem lát semmit, így az összeg 50%-a természetben is folyosítható.

Az UNICEF 2005-ös felmérése azt mutatja, hogy 24 OECD- (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) országból 17-ben nőtt gyermekszegénység a kilencvenes évek eleje óta.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kutatás továbbá rámutat arra, hogy a szociális ráfordítás egyértelműen csökkenti a gyermekszegénység mértékét, a kormányzati intézkedések átlagosan 40%-kal csökkenthetnék a munkaerőpiac okozta nélkülözést. Magyarországon ez a szám magasabb, itt átlagosan 60%-kal redukálják a juttatások a gyermekszegénységi arányt.

Ezt is szeretjük