Nagy pofon a Fidesznek: az OVB hitelesítette az LMP kérdéseit
Íme, mind a 10!
Ha az Alkotmánybíróság is rábólint, mehet a népszavazás a felmondásról.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hitelesítette az Országos Választási Bizottság az LMP 10 népszavazási kérdését. Elméletben tehát hamarosan jöhet a népszavazás, de néhány buktatót még le kell győzni.

Az OVB döntésének napjától számítva 15 nap áll rendelkezésre, hogy bárki megtámadja az OVB döntését, ha ilyen történik - márpedig általában szokott -, akkor az Alkotmánybíróság dönt. Ha az Ab rábólint, a párt elkezdheti gyűjteni az aláírásokat, melyből 200 ezret kell összegyűjteni. Az LMP bízik mind az Ab, mind a választópolgárok támogatásában.

Az LMP alábbi kérdései hitelesítette az OVB:

  • 1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség továbbra is annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben az érintett személy a 18. életévét betöltötte?
  • 2. Egyetért-e Ön azzal, hogy 100 napnál hosszabb próbaidőt munkaviszony esetében ne lehessen kikötni?
  • 3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkaidő-beosztás szerinti pihenőnapon végzett munkáért járó bérpótlék mértéke, abban az esetben, ha a munkavállaló nem kap másik pihenőnapot, továbbra se lehessen alacsonyabb a személyi alapbér 100%-ánál?
  • 4. Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 260 nap legyen?
  • 5. Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkáltató továbbra is köteles legyen a rendes felmondást megindokolni?
  • 6. Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkáltató továbbra is köteles legyen a rendkívüli felmondást megindokolni?
  • 7. Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkáltató rendes felmondásának indoka továbbra is csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehessen?
  • 8. Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkáltató rendes felmondása esetén a felmondási idő továbbra is legalább 30 nap legyen?
  • 9. Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkáltató rendes felmondása esetén a felmondási idő alatt a munkavégzés alól felmentett munkavállalót továbbra is átlagkeresete illesse meg?
  • 10. Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkáltató a munkaviszonyt rendkívüli felmondással továbbra is csak akkor szüntethesse meg, ha a munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi?

Nem ez az első, hogy az ellenzék népszavazással próbálkozik a kormány döntéseinek megváltoztatása érdekében. A szocialisták kérdéseit nem hitelesítette az OVB - ők a visszamenőleges jogalkotás tilalmáról szavaztattak volna -, de az LMP-ét is csak második körben.

Ezt is szeretjük