Punkromantika az Újszínházban - Fenegyerekek a vasfüggöny mögött (x)
Nehéz lenne megmondani, mi a Beatrice és Nagy Feró életét bemutató zenés darab sikerének valódi titka.

Beatrice színház nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán a korszak, amiben játszódik - a szocializmus időszaka ma már történelem, de rengetegen vannak, vagyunk, akik átéltük még annak minden örömét és bánatát.

Talán a legendás zenekar, amelyről már akkoriban számtalan elképesztő történet keringett, és tudni szeretnék, mi volt igaz belőlük.

Talán a nagyszerű zene és a Beatrice zenekar élő jelenléte az, ami kihagyhatatlan élménnyé teszi a darabot: koncert és színházi élmény egyben.

A '80-as években senki sem gondolta volna, hogy a nemzet csótányának történetét egy szép napon színpadon látjuk viszont. Az énekes-dalszerző elárulta: őt is meglepte a rockmusical ötlete, amikor először hallott róla.

Farkasházi Réka, aki Feró szerelmét alakítja, és Kurkó József Kristóf, aki a fiatal Nagy Feró szerepét kapta meg.
Farkasházi Réka, aki Feró szerelmét alakítja, és Kurkó József Kristóf, aki a fiatal Nagy Feró szerepét kapta meg.
Fotó: Újszínház

- Nem gondoltam, hogy ennyire érdekes lehet a mi sztorink, de aztán lassan rájöttem, hogy amiket átéltünk, megéltünk, arról tudnia kell a mostani generációnak is. Mi próbáljuk őket megérteni, ők meg minket - mondta Feró. - A mai srácoknak is kell, hogy fogalma legyen arról, hogy működött akkoriban a világ.

Nagy Feró hozzátette, rengeteg emléket idéz fel benne ez az előadás.

- Szépet is, rosszat is élek át újra, ha megy a darab. A fiatalságom legjelentősebb pillanatai elevenednek meg a színpadon, Kurkó József, aki a fiatalkori énemet játssza, nagyon jól csinálja. Nem próbál meg utánozni, valahogy a lényeget vette át, ettől pedig baromi jól működik a színpadon.

Almási Sándor alakítja Korda Györgyöt.
Almási Sándor alakítja Korda Györgyöt.
Fotó: Újszínház

A fiatal Ferót a színpadon Kurkó József játssza, aki kimondottan élvezi a kihívást.

- A próbák során Feró végig ott volt, és mondhatom, nem könnyű valóságos figurát alakítani, pláne akkor, ha az minden mozdulatomat lesi - nevetett Kurkó. - Ráadásul rengeteget kell énekelni, ami szintén szép, de kemény feladat. Viszont nem csak a néző, én is rengeteg új benyomást szereztem az akkori legendás időkről, arról, milyen lehetett Magyarországon, a vasfüggöny mögött fenegyereknek lenni. 

Gregor Bernadett, Nagy Feró, Kurkó József Kristóf és Farkasházi Réka.
Gregor Bernadett, Nagy Feró, Kurkó József Kristóf és Farkasházi Réka.
Fotó: Újszínház

A rockmusical középpontjában Nagy Feró és a Beatrice zenekar története áll, ami a hazai rocktörténet egyik meghatározó része alakulásától napjainkig. Az évtizedek alatt számtalanszor változtak az együttes tagjai. Az őszinte, szókimondó szövegek, a baboskendő és a punkromantika azonban maradt. A múlt rendszerben a titkosszolgálat folyamatosan megfigyelte őket, rendszeresen jelentettek koncertjeikről és a tagokról. A punk-rock banda mindezek ellenére is megtalálta a közönségét akkoriban is. A darab ezeket az időket idézi rengeteg jól ismert dallal, melyet a Beatrice zenekar tagjai élőben kísérnek. A történetben felbukkannak a kor ikonikus alakjai is, mint az akkori lemezgyártás mogulja, Erdős Péter vagy Korda György, a máig népszerű táncdalénekes. A produkciót fantasztikus táncos betétek teszik még izgalmasabbá, és a darab végén természetesen feltűnik maga Nagy Feró is.

(Képek forrása: Újszínház)

Ezt is szeretjük