Meztelen férfiakról mintázták a női alakokat a középkorban: a művészi aktok különleges világa
Playboy-akttól tantrikus képekig: irány a művészi meztelenség világa!

meztelen-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tudtad, hogy a női aktokat is sokáig férfi modellekről rajzolták? És azt, hogyan váltak egy magyar festő pajzán rajzai a cári udvar kedvenc belső használatú képeivé? És vajon hogyan és mennyiért lehet hozzájutni egy eredeti Playboy-plakáthoz a nyolcvanas évekből? A BÁV Aukciósház szakértői izgalmas utazásra hívnak a művészi aktok világába.

A meztelenség ábrázolása egyidős az emberiséggel, a művészetnek a mai napig központi témája az emberi test. Ahogyan a társadalom testhez való viszonya változott, úgy alakult át az évezredek során az aktművészet is. Már az őskori barlangrajzokon is megjelennek meztelen alakok, majd a görög és római szobrászat vitte tökélyre az emberábrázolást, későbbi korok művészeit is megihletve. A BÁV Aukciósház 15. Grafikai aukciójának apropóján - melyet április 28-án rendeznek meg online formában - mutatunk pár izgalmas művészi aktot itthonról és a nagyvilágból egyaránt.

Aktok tanulmányi célból

Az aktok témája magától értetődően izgalmas, de fontos funkciója is van: a fiatal művészek hagyományosan akttanulmányokkal fejlesztik rajztudásukat. Jó példa erre Schönberger Armand (1885-1911) Fiatal nő gyümölcstállal című szénrajza, jellegzetes art deco stílusával, a fekete-fehér színek ellentétéből adódó erőteljes hatással, mely a közelgő aukción 480 ezer forintos kikiáltási árról indul majd.

Az akt megalkotásához nem kellett a tanulóknak a fantáziájukra hagyatkozniuk: már a középkorban is modellek segítették őket a rajzolás során, azonban eleinte a női alakokat is meztelen férfiakról rajzolták. Magyarországon elég lassan tört be az oktatásba a meztelen modellek használata, a francia művészek viszont már a 19. században így tökéletesítették rajztudásukat. Persze a téma nem csak az iskola falai közt találta meg a művészeket: Toulouse-Lautrec például leginkább az örömlányok csupaszságát örökítette meg. A francia művész 1957-es kiadású albumára 160 ezer forintról indul majd a licit.

Azok a híres nyuszik

Ha aktok kerülnek szóba, akkor a legtöbbeknek valószínűleg egyből bevillan a híres nyuszis magazin. Nincsenek ezzel másként a magyar művészek sem: Müller Árpádot, aki "boldog képek" festőjeként vonult be a magyar művészettörténetbe, élénken foglalkoztatta a bulvár, ezért előszeretettel használta modellnek a Playboy pucér hölgyeit. A művész Playboy akt című krétarajzát 150 ezer forinttól lehet majd hazavinni.

Müller Árpád: Playboy akt
Müller Árpád: Playboy akt

A magazint sokszor vádolják azzal, hogy a nők szexuális felszabadításának fantáziáját adta el, csak éppen nem a nőknek, hanem a férfiaknak. Patrick Nagel 1975-től dolgozott az újságnak, jellegzetes minimalista alkotásait szintén a Playboy modelljei ihlették. Az ideális Nagel-nő porcelánfehér bőrével és fekete hajával, furcsa, kitekert pózaival a nők tárgyiasításának tökéletes illusztrációja. Bár a Nagel-nők éppoly távol állnak a valóságtól, mint a magazin modelljei a valódi nőktől, a plakátok az egész világon népszerűségnek örvendenek. Egy ilyen, a Playboy 30. évfordulójára készített plakát 280 ezer forintos kikiáltási árról indul majd a BÁV aukcióján.

Nagel-nő
Nagel-nő

Erotikus rajzok a cári udvarban - belső használatra

A magyar festészet története bővelkedik aktokban. A műfaj egyik leghíresebb sorozata Zichy Mihály (1827-1906) Liebe című albuma. Zichy 1847-ben került Szentpétervárra, ahol először rajztanárként dolgozott, majd egy sikeres megrendelésnek köszönhetően udvari művészként alkalmazták. A romantika korában, amit a naiv formák, a keresztény szimbólumok és a borongós témák jellemeztek, Zichy életművében - aki különben híven kiszolgálta a korízlést -, különleges helyet foglalnak el a cári udvar belső használatára készített erotikus rajzok.

Bár a pajzán képeket az udvarhölgyek ihlették, Zichy törekedett arra, hogy a szereplők ne legyenek azonosíthatók. Az erotikus jelenetek még mai szemmel is kendőzetlen ábrázolása egyrészt sokakat megbotránkoztatott ebben a korban, másrészt forradalmi változást hozott az aktművészet terén. A rajzok először 1895-ben jelentek meg Breviarium Eroticus címmel. A BÁV Grafikai aukcióján a Liebe album 1911-es, eredeti kiadásához 1,3 millió forintos kikiáltási ártól lehet majd licitálni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Absztrakt aktok, társadalmi problémák

Ha a kortárs művészetet nézzük, továbbra is fontos téma a test, ám a tanulmányozás vagy éppen szórakoztatás helyett inkább a társadalmi problémák megközelítésének eszköze. Az idealizált testkép helyett olyan problémák foglalkoztatják a művészeket, köztük Gyémánt Lászlót, mint az öregedés, a test változása, amely a fiatal és idős szerelmeseket egyszerre megjelenítő szénrajzán is megfigyelhető, melyre 70 ezer forinttól lehet majd licitálni április 28-án.

Deim Pál: Tantrikus képek
Deim Pál: Tantrikus képek

Lehet, hogy elsőre nem is gondolnánk, de absztrakt aktképek is léteznek, melyek már nem a testet, hanem annál sokkal többet próbálnak kifejezni. Deim Pál képei például témájukban nem térnek el Zichy erotikus rajzaitól, de mégis egy teljesen más világot járhatunk be általuk. Ha valakinek megtetszett a műfaj, 15 ezer forinttól licitálhat Deim Pál tantrikus képeire.

A BÁV 15. Grafikai Aukció 2021. április 28-án, 17 órától kerül megrendezésre, közönség nélkül, online közvetítve. Az Axioart platformján lehet licitálni, vételi és telefonos megbízások az Aukciósházban leadhatók. Az árverést megelőző kiállítást 2021. április 19-27. között tartják. További információ és a katalógus ezen a linken érhető el.

Kiemelt kép: Getty Images

A legismertebb csókjelenetek a művészetben

Ikonikus alkotások, felejthetetlen jelenetek: a vásznakon és a valóságban is fontos csókok csattantak, idézzünk fel ezekből egy párat a teljesség igénye nélkül!

Ezt is szeretjük