Az emancipált nő első hazai megtestesítője volt: Muráti Lili egy korszak bálványa lett
Egy villában, de külön lakrészben élt férjével Muráti Lili, aki most 110 éves lenne.

murati-lili-film
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A ’30-as ’40-es évek magyar színjátszását olyan nevekkel fémjelzik, mint Jávor Pál, Kabos Gyula, Turai Ida vagy Tolnay Klári. Muráti Lili neve talán kevésbé cseng ismerősen az utókor számára.

Pedig a két világháború közti magyar film és színház ünnepelt színésznője, egy korszak bálványa volt. 1912. július 22-én született Nagyváradon.

Muráti Lili, az emancipált magyar nő

Rákosi Szidi színésziskolájában kezdte, majd fiatalon, alig 20 évesen a Belvárosi Színházban, Zilahy Lajos Tűzmadár című darabjában kapott szerepet. Muráti Lili játszott a Művész Színházban, a Magyar Színházban, 1934-től '44-ig a Vígszínházban, illetve a Pesti Színházban.

murati-lili
Fotó: wikipedia.org

Bár az igazi szerelem számára mindig is a színpad maradt, a szélesebb körű ismertséget és az óriási népszerűséget a film hozta meg számára. Az 1935-ös nagy sikerű A csúnya lány című filmet olyan ismert további alkotások követték, mint a Fizessen, nagysád!, Igen vagy nem?, Csak egy nap a világ, Az éjszaka lánya, vagy az Ez történt Budapesten.

Ő lett az emancipált nő első hazai megtestesítője. A kor szende színésznőivel szemben Muráti Lili öntudatos, szellemes, humoros és makrancos nőket játszott - és ő maga is ilyen volt. Karrierje tovább szárnyalt, miután feleségül ment Vaszary János filmrendező-forgatókönyvíróhoz, aki felesége számára kellően temperamentumos és karakteres szerepeket írt.

Muráti Lili egy korszak bálványa volt a '30-as '40-es években. Saját vitorlása, autója volt, férjével egy svábhegyi villában, de külön lakrészben éltek: a színésznő szerette volna megőrizni függetlenségét. A mai értelemben vett modern nő volt: napi rendszerességgel sportolt, sokat dolgozott, önálló volt és állítólag ő viselt Budapesten először bikinit és miniszoknyát.

Férjével együtt a kommunista rendszer nyilasszimpatizánsnak bélyegezte. A házaspár 1944 decemberében menekült el Budapestről, de Magyarországot csak 1946 nyarán sikerült elhagyniuk. Villájukba Rákosi Mátyás költözött 1947-ben. Muráti Lili és Vaszary János Ausztrián és Franciaországon át menekült Spanyolországba, ahol 1947-ben sikerült letelepedniük Madridban. Muráti Lili először a Madridi Rádió magyar adásában olvasott fel kommentárokat, majd férjével saját társulatot alapítottak. 1950-től '63-ig ezzel a társulattal járták a spanyol színházakat, de vendégszerepeltek Argentínában is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Férje 1963-as halálát követően Dóra Sándor agyaggalamblövő Európa- és világbajnokhoz ment feleségül. Mivel 1946-os emigrálásukat követően itthon sokáig Muráti Lili nevét sem lehetett kiejteni, így Magyarországra először 1979-ben jöhetett haza. A rendszerváltást követően megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, és csaknem 50 év kihagyást követően visszatérhetett a magyar színpadra: a Karinthy Színházban játszotta A nagymama címszerepét. A XX. század hazai színjátszásának legendás színésznője 2003. április 16-án hunyt el Madridban.

Úttörő magyar nők

Íme nyolc inspiráló, magyar nő, akik elsőként értek el sikereket az orvoslás, a repülés vagy épp a régészet területén Magyarországon.

Ezt is szeretjük