Első munkahelyről nyugdíjba: a magyarok nagy része szerint lehetséges
Egy friss kutatás szerint így gondolkodnak az álláskeresésről és az elhelyezkedésről a magyar munkavállalók 2019-ben.

no-dolgozik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Stabil, megbízható munkáltató, biztos állás. Kellemes légkör, jó csapat. Versenyképes fizetés, béren felüli juttatások. Ez a három legfontosabb szempont, amit a hazai munkakeresők szem előtt tartanak, mielőtt jelentkeznének egy állásajánlatra, derült ki az ELMŰ-ÉMÁSZ friss kutatásából. Annak ellenére, hogy a motivációs levelet a pályázók 30%-a nem szokta átírni, az önéletrajzban valótlant állítani csak alig 4% szokott.

Jó hír a munkáltatók számára, hogy megéri a munkáltatói márkaépítésre energiát fordítani, ugyanis a jelenleg aktívan állást keresők 45%-a akár kevesebb fizetésért is elvállalná az állást, ha szimpatikus számára az adott cég.

Első munkahelyről nyugdíjba

Ma már nem elég üres hívószavakkal bevonzani a tehetséges munkatársakat, és egy-egy jól kozmetikázott önéletrajzzal sem lehet messzire jutni. Ám, ha a két fél kölcsönösen elégedett, akár a harminc-negyven éves jubileum sem kizárt, a kutatás szerint ugyanis nemtől, kortól és végzettségtől függetlenül a munkavállalók több mint 70%-a el tudja képzelni, hogy ugyanannál a cégnél dolgozzon egészen a nyugdíjba vonulásig.

A munkaerőhiány miatt sokan úgy gondolják, hogy munkavállalóként manapság könnyen lehet állást találni. Az álláskeresők azonban nem így látják a helyzetet: a lakosság kétharmada szerint ez egyáltalán nem igaz. Különösen nehéznek találják az elhelyezkedést a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők: körükben ez az arány 71%, míg a diplomával rendelkezők esetében 60%.

Munkakeresési szempontok

Az online kutatás arra a kérdésre is kereste a választ, hogy a magyarok számára mik a legfontosabb szempontok munkakereséskor. A stabil állás, a jó csapat és a versenyképes fizetés egyértelmű helyet foglalnak el a toplistán, ezeket követi a munka és a magánélet egyensúlya, a munkahely megközelíthetősége, a rugalmas időbeosztás és a távmunka lehetősége, illetve az emberközeli, családbarát vezetőség.

Szintén a szempontok közt szerepel, hogy a munkavállalónak legyen lehetősége fejlődni és továbbképzéseken részt venni, illetve egyre kiemelkedőbb szerepet tölt be a cég jó híre és társadalmi felelősségvállalása is. Az eredmények alapján a harminc év alatt munkavállalók még nem fordítanak kiemelt figyelmet a munka és a magánélet egyensúlyára, a továbbképzési és előrelépési lehetőségek pedig elsősorban a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében népszerű hívószavak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így pályázik a magyar

A lakosság saját bevallása szerint az esetek nagy részében csak és kizárólag valós dolgokat ír az önéletrajzába. Csupán az álláskeresők 4%-a állítja, hogy némileg kozmetikázza az igazságot egy-egy vonzó pozíció érdekében. A motivációs levelet ellenben a pályázók harmada a legtöbb esetben át sem írja. Arra a kérdésre, hogy a pályázók szoktak-e jóval magasabb összeget feltüntetni igényként, mint amennyivel valójában elégedettek lennének, csupán 17% válaszolta, hogy rendszeresen.

Úgy tűnik, hogy ebben a kérdésben a harminc év alatti és a diplomás munkakeresők a legbátrabbak, körükben ez az arány már közel 30%. Ugyanakkor az összlakosságra lebontva a kutatás azt is megmutatta, hogy a jelenleg aktív álláskeresők 45%-a akár kevesebb fizetésért is elvállalna egy állást, amennyiben kellően szimpatikus az adott munkáltató.

Mi kell a munkaerő megtartásához?

Tisztesség, innováció, fejlődési lehetőség biztosítása. A kutatás szerint ez a három legfőbb érték, aminek segítségével egy munkáltató hosszútávon is képes lehet megtartani a munkavállalókat. Háromból két ember azonnal felmondana, ha valamilyen törvénysértő tevékenység derülne ki a cégről, ahol dolgozik. A lakosság közel kétharmada abban is egyetért, hogy csak az innovatív, előremutató cégeknek van jövőjük.

Ezt különösen a hatvan év felettiek és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők látják így, körükben ez az arány 70% feletti. Ahhoz, hogy egy munkáltató-munkavállaló viszony hosszútávon is sikeres legyen, mindkét fél számos kritériumnak kell, hogy megfeleljen.

Ezt is szeretjük