Megnőtt a munkaerő-kereslet: ezeken a szakterületeken van a legnagyobb szükség a munkavállalókra

Nőtt a munkaerő-kereslet, egyre több állást hirdetnek a cégek.

kezfogas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Erőteljesen nőtt a cégek munkaerő-kereslete, a második negyedévben 66 százalékkal több cég hirdetett meg betöltésre váró pozíciót, mint tavaly ugyanebben az időszakban - közölte a Profession.hu.

Az állásportál elemzésében kiemelte, amíg 2020-ban a nyár kezdetén szigorú szabályozások, lezárások voltak érvényben, számos gazdasági szereplő pedig bizonytalanul várt, jegelve a munkaerő-felvételt, addig idén a második negyedévre stabilizálódott a helyzet: a tavalyi azonos időszakihoz képest csaknem két és félszeres növekedést tapasztaltak a hirdetések számában.

Az új hirdetések száma Borsod, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Veszprém megyében a legkiugróbb. Ezeknél a térségeknél a legmarkánsabb emelkedést ugyanazokban a kategóriákban figyelték meg: a fizikai, segéd- és betanított munkáknál csaknem háromszoros növekedést mértek az előző év azonos időszakához képest, a gyártás, termelés kategóriában megduplázódott a feladott hirdetések száma, és a szakmunkásoknak szóló új pozíciók is majdnem megkétszereződtek.

Közölték: a vállalatok jelentősen megnőtt munkaerő-felvételi igényével szemben a jelentkezések volumene a járvány előtti szintre mérséklődött, így a tavalyi kiugró jelentkezésszámhoz viszonyítva idén nyár elején 11 százalékos csökkenés mérhető. Ez azonban még mindig 16 százalékkal magasabb a 2019-es év ezen időszakához képest. Arra is rámutattak, hogy 2020-ban a pandémia által meghatározott nyári szezon beköszöntével a turisztikai és vendéglátóipar nem nyithatott, idén azonban az újraindulásnak köszönhetően éves összevetésben nagymértékben megnőtt a meghirdetett pozíciókra beadott önéletrajzok mennyisége a szektorban.

A legnagyobb arányú növekedést a vendéglátás, hotel, idegenforgalom, a HR, munkaügy, valamint a marketing, média, PR kategória produkálta. Ezzel párhuzamosan a vendéglátás és turizmus területén a hirdetések száma is jelentősen megugrott: a tavalyi nyári szezon kezdetéhez képest több mint háromszoros az emelkedés a betöltendő pozíciókat tekintve, így mostanra erős munkaerőhiány alakult ki az ágazatban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A közlemény idézte Tüzes Imrét, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetőjét, aki elmondta, tavaly az első hullám alatt az előképzettséget, illetve felsőfokú végzettséget nem igénylő, gyorsabban betanulható szakmákra érkezett a legtöbb pályázat. Egy év elteltével a korlátozások feloldása utáni gazdasági stabilitással együtt ismét a magasabb képesítést igénylő pozíciók növekvő népszerűsége figyelhető meg a jelentkezési számok alapján, hasonlóan a járvány előtti piaci trendekhez.

Fotók: Getty Images

Különleges fotók a munka világából

Bármilyen útra is lép az ember, mindenképpen áldozatokat kell hoznia, vagyis sok esetben nagyon keményen kell dolgoznia, és kevés szabadidővel is beérnie. Egy érdekes fotópályázat ennek kapcsán a különböző szakmák megbecsülésére hívja fel a figyelmet.

Ezt is szeretjük