Leállósávban állsz szabálytalanul? - A jogsidba kerülhet
Katasztrófahelyzetben nem lenne kíméletes az MSZP a renitens autósokkal.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Törvényjavaslatot nyújt be az MSZP, hogy büntetni lehessen azokat az autóvezetőket, akik vétkesek a katasztrófahelyzetekben kialakuló közúti torlódásokért - közölte az MSZP.

Havazás, fotó: MTI

Mint Harangozó Tamástól, a párt frakcióvezető-helyettesétől megtudtuk, azért kezdeményezik a módosítást, mert a katasztrófa okainak vizsgálata során nyilvánvalóvá vált, hogy a közlekedés megbénulásában jelentősen közrejátszottak az előzési szabályokat figyelmen kívül hagyó kamionsofőrök és a leállósávot szabálytalanul használó gépjárművezetők.

Érdekes javaslat

- Az autópályák belső forgalmi sávjában rekedt nehézgépjárművek és a leállósávban elakadt személygépkocsik jelentősen nehezítették az eredményes mentési munkálatokat, sok esetben lehetetlenné téve, hogy a mentők, a rendőrök és a tűzoltók megközelítsék a bajba jutottakat - közölte a politikus, hozzátéve, hogy e rendkívüli időjárási helyzetben különösen veszélyes közlekedési szabályszegések szigorúbb szankcionálása érdekében nyújtották be T/10683 számon a szabálysértési törvény módosításáról szóló törvényjavaslatukat, mely konkrétan két olyan, már jelenleg is szabálysértésnek minősülő közlekedési szabályszegés szigorúbb szankcionálásáról rendelkezik, melyekről tudható, hogy rendkívüli időjárási körülmények között különösen súlyos következményekhez vezethetnek.

Bevonatnák a renitensek jogosítványát

A párt két új szabálysértési tényállás beiktatására tett javaslatot. Az egyik szerint a jövőben be kellene vonni azoknak a kamionsofőröknek a jogosítványát, akik különösen veszélyes időjárási körülmények között sértik meg szándékosan az előzésre vonatkozó szabályokat, vagy tipikus esetben figyelmen kívül hagyják az előzési tilalmat, és ezzel megbénítják az út forgalmát. A másik javaslat szerint a leállósáv használatára vonatkozó szabályok megsértése esetén lenne kötelező a jogosítvány elvétele, ha a szabálysértés elkövetése katasztrófa vagy baleset esetén akadályozza a mentési munkálatokat.

Kérdés, hogy katasztrófahelyzetben hogyan alkalmaznák ezt a gyakorlatban? Erre Harangozó Tamás azt mondta, megítélésük szerint ez nem okoz majd különösebb jogalkalmazási problémákat, hiszen a szabálysértési hatóságok ma is kötelesek eljárni, ha a tehergépjárművekre vonatkozó előzési szabályok vagy a leállósáv használatára vonatkozó szabályok megszegését észlelik, és ebben több évtizedes gyakorlatuk van.

Harangozó hozzátette, az új szabálysértési tényállások elfogadása annyiban módosítja a jelenlegi gyakorlatot, hogy az eljáró rendőri szervnek kötelező lesz a járművezetéstől eltiltást alkalmazni, ha azt észleli, hogy az elkövetett szabálysértés a közúti forgalmat ellehetetlenítette, illetve a mentési munkálatokat akadályozta. Véleményük szerint pedig mindkét minősítő körülmény megítélése rábízható a jogalkalmazást végző rendőri szervekre, csakúgy, mint más szabálysértés esetében.

Ezt is szeretjük