Mondd meg a magadét Orbán Viktornak: kérdőív a megszorításokról
Tíz kérdésben kéri a segítséget a miniszterelnök. Lesz szó bennük a megszorításokról is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az alkotmányos kérdőív után hamarosan egy újabb kérdéssort kapnak a választók, melyben a közelgő megszorításokról kell döntést hozniuk.

Orbán Viktor a Facebookon jelentette be, hogy "szociális konzultációt" indít, amelynek lényege, hogy az állampolgárok egy újabb kérdőívet kapnak, amelyen tíz kérdés szerepel majd a közelgő strukturális reformokról, megszorításokról.

A kérdések egyelőre nem ismertek, a miniszterelnök mindössze hármat árult el a tízből.

Védett kor, segély, oktatási rendszer

Az egyik az idős munkavállalók védelméről szól, és így hangzik: Vannak, akik szerint be kell vezetni Magyarországon a védett kor intézményét, mert aki 55 éves elmúlt, és elveszíti a munkáját, annak most alig van esélye újra elhelyezkedni. Mások azt mondják, hogy nincs szükség a védett kor bevezetésére. Ön mit gondol?

A másik kérdés a segély vagy munka problémát veti fel. A kérdés szerint vannak, akik azt javasolják, az ország segély helyett inkább munkalehetőséggel segítse a munkanélkülieket, míg mások szerint a segélyezés elegendő megoldás a munkanélküliség problémájára. Ön mit gondol?

A harmadik kérdés az oktatási rendszerre vonatkozik. Eszerint vannak, akik szerint az oktatás rendszerét úgy kell átszervezni, hogy az állam közpénzéből azokat a képzéseket támogassa elsősorban, amelyekkel valóban el is lehet helyezkedni, míg mások szerint az oktatást nem kell a gazdaság igényéhez igazítani. Ön mit gondol?

Döntsön a nép

Bár a kérdőív teljes tartalmát még nem hozták nyilvánosságra, ezekből a kérdésekből már sejthető, hogy a kormány a "szociális konzultációval" szeretné a közelgő megszorításokat, változtatásokat a néppel is elfogadtatni.

A Matolcsy György vezette Nemzetgzdasági Minisztérium április végén, az alkotmányozás után terítette ki kártyáit és küldte el Brüsszelnek a konvergenciaprogramot, amely 2014-ig vázolja fel a kormány terveit. A csomag összesen 902 milliárdos spórolást helyez kilátásba.

A kormány a segélyezést teljesen átalakítaná, a munkanélkülieknek szánt juttatások folyósítási idejét például kilenc hónapról három hónapra csökkentené, mindezt úgy, hogy Magyarországon az álláskeresés átlagos ideje több mint 18 hónap. Terítéken van emellett az oktatási rendszer átalakítása is, és a harmadik kérdés láthatóan ezt az utat kívánja kitaposni a kormánynak.

Hogy mennyibe kerül az adófizetőknek az újabb konzultáció, azt nem lehet tudni. Az alkotmányos kérdőívek kiküldése és feldolgozása összesen közel félmilliárd forintba került. 

Ezt is szeretjük