Mire figyelj, ha Diákhitel-tartozásod van?
Bakik súlyos következményekkel
Nem csak akkor kerülhetsz bajba, ha nem törleszted pontosan a hitelt. Ismerd meg a legsúlyosabb bakikat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mióta részben fizetős lett a felsőoktatás, a Diákhitel fénykorát éli. Sok fiatalnak nincs lehetősége állami támogatással bekerülni valamely felsőoktatási intézménybe, illetve a családjára támaszkodni, akik esetleg kifizetik az általában borsos tandíjat. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint hitelt felvenni.

Bár alacsonyabb a kamata, és csak a jogviszony megszűnése után kell megkezdeni a törlesztését, sok különbség nincs a piacon elérhető további hitelek és a Diákhitel között.

A többi hitelhez hasonlóan itt is komoly szankciókra számíthatsz, ha nem a szerződésnek megfelelően, illetve egyáltalán nem törlesztesz. Hogy ne kelljen szembesülnöd azzal, hogy egyik napról a másikra több százezer forintot követel rajtad a bank vagy a Diákhitel Központ, néhány dologra különösen ügyelj.

Az adatmódosítást mindig jelentsd!

Bármilyen hitelt veszel fel, a szerződésben minden esetben szerepelnek a személyes adataid. A levelezési cím, a telefonszám - most már az e-mail cím is - a bank adatbázisába kerül, hogy mindig tudjanak értesíteni a fejleményekről. A Diákhitel Központ is minden év végén küld egy összesítést arról, hogy az elmúlt évben mennyit törlesztettél, és, hogy mennyit kell még fizetned. De arról is a levelezési címeden értesítenek, hogy mikor kell elkezdened a hiteltörlesztést.

Amennyiben elköltözöl, vagy megváltoznak személyes adataid, mindenképp jelentsd azt a központ felé, nehogy egy rossz cím miatt kelljen szembenézned a komoly következményekkel - ráadásul az adatváltozások bejelentésének elmulasztását is büntetheti a központ.

A Diákhitel könnyebbséget jelenthet az iskolai évek alatt, de valóban csak akkor érdemes felvenni, ha tandíjat vagy albérletet fizetsz belőle, hiszen a többszörösét kell visszafizetned, ráadásul már akkor kamatozik a hitel, miközben iskolába jársz, és ez minden évben tőkésedik, tehát minden évben magasabb alapösszeg után fizetsz kamatot.

A törlesztőrészlet és az előtörlesztés nem ugyanaz

A felsőoktatási intézményben való jogviszonyod megszűnése után a Diákhitel Központ levélben közli, hogy mikortól kell megkezdened a törlesztőrészletek fizetését, illetve azt, hogy mekkora ez az összeg.

Sokan döntenek úgy, hogy nem kockáztatnak azzal, hogy esetleg egy hónapban elfelejtenek utalni, inkább előre elküldenek néhány havi törlesztést, így nincs gondjuk akkor sem, ha éppen nem tudnak fizetni. Ha viszont minden hónapban rendesen szeretnéd utalni a törlesztőrészletet, akkor is csökkentheted a tőketartozást, így a kamatot is. Ilyen esetben azonban nagyon fontos, hogy mindig feltüntesd az utalásra szolgáló nyomtatvány Megjegyzés rovatában, hogy előtörleszteni kívánsz, illetve a szerződésed számát is rá kell írnod. Ha a számot felejted el, automatikusan visszautalják az összeget a bankszámládra, mivel nem tudják beazonosítani, hogy kinek kell jóváírniuk.

Az előtörlesztés szó hiánya azonban komoly bonyodalmakat szülhet. Ilyenkor a Diákhitel Központ egy külön előtakarékossági számlán helyezi el a pénzedet, amihez bármikor hozzányúlhatsz, viszont nem kamatozik, és a tőketartozásodat sem csökkenti.

Ez a hiba akkor szokott kiderülni, mikor az év végi összesítésnél csodálkozva látod, hogy hiába fizettél be több tízezret, nem csökkent semmit a tartozásod, vagy éppen akkor, amikor közlik veled, hogy tartozásod van a törlesztőrészletek tekintetében.

Mi történik, ha nem fizetsz?

Előfordulnak olyan esetek, amikor az ember önhibáján kívül nem tudja fizetni a tartozását. Ilyenkor jön jól a már említett előteljesítés - amikor néhány hónapot előre kifizetsz. Ha kisbabád lesz, akkor a megfelelő nyomtatvány kitöltésével igényelheted a törlesztés időleges szüneteltetését a GYES vagy a GYED idejére.

A Diákhitel Központ azonban nem lenne bank, ha ilyen jószívű lenne. Amennyiben jogosulatlanul veszed igénybe a Diákhitelt, például már nem jársz iskolába, de a tényt nem jelentetted a központ felé, vagy 12 hónapig nem fizetsz, automatikusan felbontják a szerződésedet, és egy összegben kell kifizetned a tartozást.

Ha jó okod van a fizetés elmaradására, akkor kérhetsz részletfizetést, de ettől függetlenül a szerződés felbontásával egyidejűleg bekerülsz a KHR-be - régi nevén a rossz adósok listájára, a BAR-listára -, és vagy egyáltalán nem, vagy csak magas kamattal juthatsz hitelhez az elkövetkező néhány évben.

Ezt is szeretjük