Magyar miniszterelnökök a rendszerváltás óta
És a kihívók
Képgalériánkban Antalltól Orbánig megnézheted a miniszterelnököket. A galéria végén pedig az új kihívók.

Dia

 	Antall József 	Magyarország rendszerváltás utáni első miniszterelnöke, aki 1990-től 1993-ig töltötte be a posztot. Antall Józsefet 1989-ben választották az MDF elnökévé, és ez alapján egyértelművé vált, hogy ő lesz a párt miniszterelnök-jelöltje. 	Az 1990-es választásokat az MDF nyerte, így május 23-án Antall alakíthatott kormányt. Lélekben, érzésben 15 millió magyar miniszterelnöke kívánt lenni.

Antall József

Magyarország rendszerváltás utáni első miniszterelnöke, aki 1990-től 1993-ig töltötte be a posztot. Antall Józsefet 1989-ben választották az MDF elnökévé, és ez alapján egyértelművé vált, hogy ő lesz a párt miniszterelnök-jelöltje.

Az 1990-es választásokat az MDF nyerte, így május 23-án Antall alakíthatott kormányt. Lélekben, érzésben 15 millió magyar miniszterelnöke kívánt lenni.

Dia

 	Boross Péter 	Magyarország második miniszterelnöke. Borosst Antall József halála után választotta meg az Országgyűlés miniszterelnökké, a posztot az MDF 1994-es vereséig töltötte be. 	A politizálást ezután sem hagyta abba, egészen 2010-ig a párt tagja maradt. Ekkor váltott, és új alkotmány koncepcióját kidolgozó, Orbán Viktor mellett működő testület tagja lett.

Boross Péter

Magyarország második miniszterelnöke. Borosst Antall József halála után választotta meg az Országgyűlés miniszterelnökké, a posztot az MDF 1994-es vereséig töltötte be.

A politizálást ezután sem hagyta abba, egészen 2010-ig a párt tagja maradt. Ekkor váltott, és új alkotmány koncepcióját kidolgozó, Orbán Viktor mellett működő testület tagja lett.

Dia

 	Horn Gyula 	1994-ben az MDF-et az MSZP váltotta, Boross Pétert pedig Horn Gyula. A rendszerváltás utáni Magyarország harmadik miniszterelnöke 1994-1998 között töltötte be ezt a posztot, miniszterelnökségének idejére esett az úgynevezett Bokros-csomag.

Horn Gyula

1994-ben az MDF-et az MSZP váltotta, Boross Pétert pedig Horn Gyula. A rendszerváltás utáni Magyarország harmadik miniszterelnöke 1994-1998 között töltötte be ezt a posztot, miniszterelnökségének idejére esett az úgynevezett Bokros-csomag.

Dia

 	Orbán Viktor 	Orbán Viktor első miniszterelnöksége 1998 és 2002 közé esett. Az első Orbán-kormány alatt vezették be a diákhitel rendszerét, és indították el például a Széchenyi-tervet. 2002-ben Orbán vereséget szenvedett, ami után nyolc évig ellenzéki szerepbe szorult. Ekkor hívta életre a polgári körök mozgalmát, a parlamentben pedig több mint három éven át nem szólalt fel. 	A második Orbán-kormány 2010-ben alakult meg hatalmas, kétharmados többséggel.

Orbán Viktor

Orbán Viktor első miniszterelnöksége 1998 és 2002 közé esett. Az első Orbán-kormány alatt vezették be a diákhitel rendszerét, és indították el például a Széchenyi-tervet. 2002-ben Orbán vereséget szenvedett, ami után nyolc évig ellenzéki szerepbe szorult. Ekkor hívta életre a polgári körök mozgalmát, a parlamentben pedig több mint három éven át nem szólalt fel.

A második Orbán-kormány 2010-ben alakult meg hatalmas, kétharmados többséggel.

Dia

 	Medgyessy Péter 	A rendszerváltás utáni Magyarország ötödik miniszterelnöke. Medgyessy 2002-2004 között töltötte be a posztot, majd, miután az MSZP igen gyengén szerepelt az európai parlamenti választásokon, valamint a koalíciós partner SZDSZ-szel is megromlott a viszonya, lemondott. 	Hivatalba lépése után derült ki, hogy III/II-es ügynök volt, amit először letagadott, majd elismert.

Medgyessy Péter

A rendszerváltás utáni Magyarország ötödik miniszterelnöke. Medgyessy 2002-2004 között töltötte be a posztot, majd, miután az MSZP igen gyengén szerepelt az európai parlamenti választásokon, valamint a koalíciós partner SZDSZ-szel is megromlott a viszonya, lemondott.

Hivatalba lépése után derült ki, hogy III/II-es ügynök volt, amit először letagadott, majd elismert.

Dia

 	Gyurcsány Ferenc 	A harmadik Magyar Köztársaság hatodik miniszterelnöke. Gyurcsány Ferenc 2004-től 2009-ig töltötte be ezt a posztot. 2004-ben, a négyéves kormányzati időszak második felén túl váltotta Medgyessyt, majd megnyerte a választásokat. A rendszerváltás óta ő volt az első, aki hivatalban lévő miniszterelnökként nyert választást. 	A korábbi ifjúsági és sportminiszter lemondását 2006 óta, az öszödi beszéd kiszivárgásától követelte az ellenzék, amit végül 2009-ben tett meg.

Gyurcsány Ferenc

A harmadik Magyar Köztársaság hatodik miniszterelnöke. Gyurcsány Ferenc 2004-től 2009-ig töltötte be ezt a posztot. 2004-ben, a négyéves kormányzati időszak második felén túl váltotta Medgyessyt, majd megnyerte a választásokat. A rendszerváltás óta ő volt az első, aki hivatalban lévő miniszterelnökként nyert választást.

A korábbi ifjúsági és sportminiszter lemondását 2006 óta, az öszödi beszéd kiszivárgásától követelte az ellenzék, amit végül 2009-ben tett meg.

Dia

 	Bajnai Gordon 	A rendszerváltás utáni Magyarország hetedik miniszterelnöke. Miután Gyurcsány Ferenc 2009 márciusában lemondott, a miniszterelnöki posztra a párton kívüli Bajnai került. 	Az SZDSZ és az MSZP egy hét és egy nap után állapodott meg a leendő miniszterelnök személyében. A korábbi nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter egy évig, 2009 áprilisától 2010 májusáig vezette az országot.

Bajnai Gordon

A rendszerváltás utáni Magyarország hetedik miniszterelnöke. Miután Gyurcsány Ferenc 2009 márciusában lemondott, a miniszterelnöki posztra a párton kívüli Bajnai került.

Az SZDSZ és az MSZP egy hét és egy nap után állapodott meg a leendő miniszterelnök személyében. A korábbi nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter egy évig, 2009 áprilisától 2010 májusáig vezette az országot.

Dia

 	Mesterházy Attila 	Az MSZP színeiben Mesterházy Attila indult a 2010-es választásokon Orbán kihívójaként. Az MSZP vesztett, és ellenzékbe szorult.

Mesterházy Attila

Az MSZP színeiben Mesterházy Attila indult a 2010-es választásokon Orbán kihívójaként. Az MSZP vesztett, és ellenzékbe szorult.

Dia

 	Schiffer András 	Az LMP vezetője, Schiffer András. Az LMP újoncként a parlamentben a legkisebb erő, de okozhatnak még meglepetéseket.

Schiffer András

Az LMP vezetője, Schiffer András. Az LMP újoncként a parlamentben a legkisebb erő, de okozhatnak még meglepetéseket.

Dia

 	Vona Gábor 	A Jobbik elnöke. A párt az LMP-hez hasonlóan újonc a parlamentben, a választásokon meglepetésre a szélsőséges párt a harmadik helyen végzett.

Vona Gábor

A Jobbik elnöke. A párt az LMP-hez hasonlóan újonc a parlamentben, a választásokon meglepetésre a szélsőséges párt a harmadik helyen végzett.

Ezt is szeretjük
Fotó: