Minden, amit tudni akarsz a sörről...
de sosem merted megkérdezni
Szénsavas, habos, létezik belőle sötét és világos is. Ezt többnyire mindenki tudja, de azzal tisztában vagy, hogy pontosan mit iszol?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek
A sör igazi európai találmány, a középkorban Flandriában és Britanniában alapozták meg a sörfőzés tudományát. 1516 fontos dátum a sörivók számára: a reklámokból jól ismert bajor tisztasági törvény ekkor lépett érvénybe. Azok a sörök, amelyeken feltüntetik a bűvös mondatot, kizárólag malátából, komlóból, sörélesztőből és vízből készülnek. Nem kötelező érvényű szabályozás, így pótanyagok is kerülhetnek azokba a sörökbe, amelyeket nem a bajor tisztasági törvény imázsával akarnak eladni. Ilyen pótanyag a kukorica, a rizs, az árpa és az izocukor.

Nem ám akármilyen árpa: sörárpa!

A sörgyártás alapanyagául szolgáló árpa speciális sörárpa. Két fő jellemzője, hogy tavasszal vetik, és egész élete alatt meglehetősen igényes növény. De ugorjunk az árpa-betakarítás utáni időszakra! Van tehát egy rakás árpaszem, amelyet először megtisztítanak, majd egy tölcsérszerű zárt edénybe töltenek, vízzel együtt. Ebben addig áztatják a szemeket, amíg a nedves árpamagok el nem kezdenek kicsírázni. A folyamatot akkor állítják le, amikor a gyökérkezdemény hossza a magszem hosszát kicsit meghaladja. Az árpának ezt az állapotát nevezik zöld malátának: akkor már sok enzim működésbe lép, hogy lebontsa a magban lévő keményítőt és más tápanyagot, amely a növény későbbi növekedéséhez lenne szükséges. Romlandósága miatt aszalóba kerül a maláta, ahol több lépésben elpárologtatják a benne felgyűlt vizet.

Minden az aszaláson múlik!

A sörök sokszínűsége részben ezen az aszalási fázison múlik - a pilseni malátát például alacsony hőmérsékleten, 66-88°C-on szárítják, így világos marad.
Az aszalt csírát ezután letörik a magról, és különválasztják, majd megőrlik. A sötétszínű, krémes habbal rendelkező barna sörök jellegzetes színüket és ízüket az őrlés elé beiktatott, 120-130°C-on történő pörköléstől kapják.
Ha megvan az őrölt maláta, jöhet hozzá a langyos víz és a cefréző kád. Több módszer is létezik a cefre felmelegítésére, a lényeg azonban, hogy a vizes malátának el kell érnie a 70 fokot. Ezután addig kutyulják-keverik, amíg minden keményítő elbomlik benne. A jódpróba talán még ismerős a középiskolából: ennek segítségével mutatják ki, hogy nincs már keményítő a cefrében, amelyet ezután duplafenekű kádba szűrnek a törköly segítségével.

A leszűrt cucc a forraló üstbe kerül, ahol a komló nővirágzatát keverik hozzá. A dúsított keveréket a készülő sör típusától függően hosszabb vagy rövidebb ideig forralják, így kicsapódnak az italból a felesleges romlandó fehérjék, és egyben sterillé válik az elegy.

Tudtad?
A komló zöld tobozkáinak pikkelylevelei tövében mirigyek találhatók, tömve illóolajakkal, gyantával és csersavval. Az illóolaj adja a sör magával ragadó ízét és illatát, a gyanta pedig baktériumölő, ezért megakadályozza, hogy káros - tejsavas - erjedés induljon be.

Még mindig nem sör...

A forralás után gyors hűtés akadályozza meg az idejekorán beinduló erjedést. Kevergetés segítségével levegővel telítik a "mégnemsört", hogy a belekerülő élesztők meg ne fulladjanak. Az erjesztés hőfokában van az első különbség a sörök két típusa között. Az alsóerjesztésű sörök 5-9°C-on, míg a felsőerjesztésű sörök 10-25°C-on erjednek. Ennek beindításához sörélesztő pépet adnak a komlós löttyhöz.
Négy-hat nap múlva a folyamatosan képződő hab megbarnul, a sörlé besűrűsödik. A 10-14. napon az élesztő leülepszik az üst aljára: az üst üledékének felső része még élő élesztőket tartalmaz, ezt a gondos és takarékos sörkészítő mesterek újrahasznosítják a következő üstnyi sörhöz. Az utóerjesztést 0 fok körül, tartályokban végzik, mely folyamatot ászokolásnak is hívják, amely két-öt hónapig tart, és amelynek során a nemes folyadék letisztul, és szén-dioxiddal telítődik. Sajtolják, pasztörizálják, és kész a sör. Kevés cukor maradhat benne az erjesztés után is, a többi cukorból azonban 2,5-5%-nyi alkohol képződik.

Ale sörök

A felső erjesztésű sörökben az élesztők a sörlé tetején úszkálnak: ezek igazán a történelmi sörök! Rövidebb erjesztési idő után az ale sörökben gyümölcsös és kevésbé kesernyés íz alakul ki. Akkor a legfinomabbak, ha nem hűtöd túl őket: 10-15 foknál lejjebb ne menj! Az ale-ek változatos ízűek, világossárgától egészen fénylő vörösig és feketéig minden színárnyalatban léteznek. Alkoholtartalmuk 4-7%. A bitter ale sörök szárazak, kesernyésebbek, a brown ale változat sötétebb, mint az egészen világos pale ale. Édes ízű ale a cream, a whiskey ízét idézi a Scotch ale, az Irish red ale pedig különleges rubinvörös színnel csábítja a sörimádókat.

Guinness, a sörök királya

Szintén felső erjesztésűek a stout sörök, amelyek inkább édeskések és testesek, valamint többnyire sötét színűek. A leghíresebb stout a Guinness, különlegesen krémes habja a világon mindenhol népszerűvé tette. Még dobozos változata is egyedi, amelyben egy műanyag, nitrogéngáz-keveréket tartalmazó golyóbis gondoskodik arról, hogy az élmény a csapolt Guinness-hez hasonló legyen. A porter csokira emlékeztet színében és ízében is, míg a német alt sörök fanyarok, bronzszínűek.

A pilseni

Az alsó erjesztésű sörök csak a XIX. században terjedtek el. Ezekben az élesztő a sörlé aljára süllyed, az erjesztés pedig alacsony hőfokon - 6-8°C - történik. A fejtés után pasztörizálják őket. Ebbe a csoportba tartoznak a lagerek - ejtsd hanyagul lágernek -, amelyek árpa alapú, kellemesen kesernyés ízű, sárga színű sörök. 4-6 fokon érdemes fogyasztani őket. Csehországban, Pilsenben készülnek a pils sörök, amelyek magas komlótartalmuk miatt nagyon aromásak, komlós utóízűek. Habjukat tartósan élvezheted, 4-5%-os alkoholtartalmuk átlagosnak mondható.

Bock-bock

A bock sörök Alsó-Szászországból származnak, ma már szinte kizárólag Münchenben gyártják őket. Alapjuk a müncheni maláta, amely egyharmad rész árpát tartalmaz, és a pörkölt szemek teszik különlegessé. A bock sörök a fehértől a sötétig minden árnyalatban előfordulnak, és nagyon magas alkoholtartalommal - 6-8% - rendelkeznek. Nem kesernyések, mivel nagyon kevés komlót használnak a főzéshez. Az "eisbock" ennek is egy speciális típusa, a legenda szerint egy sörfőző inas kint felejtett egy hordó sört, az megfagyott, a mestere pedig bosszúból megitatta vele a jégtömb közepén maradt, meg nem fagyott italt. Az inas jól berúgott tőle. Így alakult ki az eisbock: a sörben lévő víz egy részét lefagyasztják az erjesztéskor.

Árt vagy használ?
A sörnek megvannak a maga jótékony hatásai, például rengeteg B-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, vesetisztító hatása miatt pedig urológiai problémák enyhítésére is alkalmas. De ahogy minden alkohol, nagy mennyiségben ez a csodás habbal koronázott nedű is ártalmas a májra, a vesékre és az érrendszerre. Vezetni pedig szigorúan tilos utána - erre valók az alkoholmentes sörök és az ananászlé.

Citromkarikával

A búzasörök előállítása során keverik az alsó és felső erjesztés módszereit. Eredetileg felsőerjesztésűek voltak, de a hatékonyság érdekében alsóerjedésű élesztőket is tesznek is hozzájuk. Sőt, a jó búzasörhöz némi tejsavas erjedés is kell.
A búzasörök ma már nem csak búzamalátából készülnek, de a szabályok szerint legalább 50% búzamalátát kell tartalmazniuk. Fanyar, száraz ízeket képviselnek, szűrt és szűretlen - Hefe Weizen és Kristal Wiezen - változataik is ismertek és kedveltek.
A búzasör ivásának azonban különleges szabályai vannak: lassan kell kiönteni a méretes - általában karcsú és magas - pohárba, mivel magasabb a túlnyomás bennük, mint az árpasörökben. 10-12 fokosan érdemes inni, hogy igazán fincsi legyen. Az északi németek málnaszörppel hígítják, a délnémetek citromkarikákkal ízesítik.

Ha szívesen olvasnál izgalmas növényekről, gyümölcsökről és zöldségekről, akkor a te helyed az Édenkert.hu kerti magazin.
A tartalomból: használati útmutató a szobanövényekhez, kertápolási praktikák, szakértői tanácsadás.
Minden ingyen az interneten.
Nézd meg a friss címlapot! »

Ezt is szeretjük