Lezárnák a háborút az autósok, a gyalogosok és a bringások között

Mindenki gyalogosnak születik, mondja a kampány. Oda kellene figyelni egymásra.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Március elsején indult a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Mindenki gyalogosnak születik kampánya, melynek célja, hogy a gépkocsivezetők jobban odafigyeljenek a gyalogosokra. A kampányhoz csatlakozott az Országos Rendőr- főkapitányság, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a Budapesti Rendőr- főkapitányság, a Budapesti Közlekedési Központ, a Magyar Kerékpárosklub, a Critical Moms, a Vakok Állami Intézete, a Vakok Iskolája és a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete.

- A mozgássérültek is közlekednek. Attól, hogy keveset látjuk őket, még így van. Nem mindenhol kellő hosszúságú a lámpa, gyakran előfordul, hogy éppen hogy átér a bottal közlekedő gyalogos. Ilyenkor sürgetni szokták őket, rájuk dudálnak, pedig így még rosszabb. Fontos, hogy odafigyeljünk egymásra - magyarázta Tábiné Hidvégi Csilla, hogy a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete miért csatlakozott a kampányhoz.

Az egyesület elnökségi tagja hozzátette, problémát jelent sokszor a felszíni közlekedés is, az Örs vezér térnél például csak az aluljárón keresztül lehet átjutni a másik oldalra, ami egy kerekesszékesnek lehetetlen.

- Ha csak egy problémát megoldanak a sokból, akkor mi már boldogok leszünk - tette hozzá.

Jelenteni lehet a veszélyes csomópontokat

Az akció központi felülete a Mindenkigyalogos.hu honlap, ami a KIM tájékoztatása szerint ismeretterjesztő tartalmak segítségével mutatja be a gyalogosok kiszolgáltatottságának problémáját, valamint a biztonságos közlekedés alapvető szabályait.   

Az akciót matricás játék kíséri, a játék a több kereskedelmi példából már ismert "ragaszd fel, fotózd le és küldd be" modellen alapul. A matricát kiragasztók a facebook.com/mindenkigyalogos oldalon közzétehetik az arról készült fotót, a legtöbb lájkkal rendelkező kép tulajdonosa nyer.

A matricákat országszerte az Agip kiemelt töltőállomásain, különböző kávézókban és üzletekben lehet beszerezni, a helyszínek listája a Mindenkigyalogos.hu oldalon található.

Az oldalon egy interaktív térképet is üzemeltetnek, ahol a közlekedők bejelenthetik a számukra veszélyes útszakaszokat, csomópontokat. Az így létrejövő adatbázisra az eddigiekben még nem volt példa. A bejelölt veszélyes útszakaszok egy adatbázisba kerülnek, mely alapjául szolgál a jövőben tervezett fejlesztéseknek.

Lesz változás?

A kampány célja elsősorban az, hogy az utakon közlekedők, legyenek akár gyalogosok, akár autósok, akár bringások, jobban odafigyeljenek egymásra. Hogy ezen felül lesz-e változás, egyelőre nem lehet tudni.

A BKK-nál arról érdeklődtünk, a kampányt követően milyen konkrét változtatásokra lehet számítani, átállítják-e a lámpákat, kialakítanak-e olyan átkelőket, melyeken kerekesszékkel is át lehet jutni egyik oldalról a másikra, és nem csak az aluljárókon keresztül, ám kérdésünkre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Ezt is szeretjük