Minden idők legördögibb férfiúi

Az emberi kegyetlenség olykor nem ismer határokat: a következő férfiak nevét nem véletlenül emlegeti félve a világ.

Dia

 	Rettegett Iván  	Rettenetes vagy Rettegett Ivánként IV. Iván orosz cárt emlegették a 16. században. Bár egyesítette Oroszországot, és kiűzte a tatátokat, híres volt különös kegyetlenségéről. Legidősebb fiát, Ivánt saját kezűleg ölte meg, miután a fiú feleségét úgy megütötte, hogy elvesztette gyermekét, a fiú pedig emiatt szóváltásba keveredett apjával. A krónikák szerint súlyos paranoiában szenvedett, és harmadik fiának halálához is köze volt.

Rettegett Iván

Rettenetes vagy Rettegett Ivánként IV. Iván orosz cárt emlegették a 16. században. Bár egyesítette Oroszországot, és kiűzte a tatátokat, híres volt különös kegyetlenségéről. Legidősebb fiát, Ivánt saját kezűleg ölte meg, miután a fiú feleségét úgy megütötte, hogy elvesztette gyermekét, a fiú pedig emiatt szóváltásba keveredett apjával. A krónikák szerint súlyos paranoiában szenvedett, és harmadik fiának halálához is köze volt.

Dia

 	Vlad Tepes  	Az erdélyi vajda nevét elsősorban a vele összefüggésbe hozott vámpírtörténetek révén ismeri a világ, vele azonosítják ugyanis a vérszívó Drakula grófot. Ezt részben nevének köszönheti - mivel apja a Sárkányrend tagja volt, a Dracul elnevezést ő is örökölte -, azonban rémtettei is hozzájárultak, kegyetlen kivégzési módszerei, többek között a karóba húzás és az elevenen megnyúzás miatt rettegték nevét az ellenségei.  	Kapcsolódó cikk: 	Magyar volt az első vámpír? »

Vlad Tepes

Az erdélyi vajda nevét elsősorban a vele összefüggésbe hozott vámpírtörténetek révén ismeri a világ, vele azonosítják ugyanis a vérszívó Drakula grófot. Ezt részben nevének köszönheti - mivel apja a Sárkányrend tagja volt, a Dracul elnevezést ő is örökölte -, azonban rémtettei is hozzájárultak, kegyetlen kivégzési módszerei, többek között a karóba húzás és az elevenen megnyúzás miatt rettegték nevét az ellenségei.

Kapcsolódó cikk:
Magyar volt az első vámpír? »

Dia

 	Tomas de Torquemada  	Torquemada Kasztíliai Izabella uralkodása idején, 1481 és 1498 között volt spanyol főinkvizítor. Nevéhez kapcsolódik a kis holokausztnak nevezett népirtás is, célja a spanyolországi zsidók és muzulmánok kiűzése, illetve leszámolása volt. Ezreket mészároltatott le, közöttük olyanokat is, akiknek csupán távoli ősei nem rendelkeztek az általa tisztának tartott vérrel.

Tomas de Torquemada

Torquemada Kasztíliai Izabella uralkodása idején, 1481 és 1498 között volt spanyol főinkvizítor. Nevéhez kapcsolódik a kis holokausztnak nevezett népirtás is, célja a spanyolországi zsidók és muzulmánok kiűzése, illetve leszámolása volt. Ezreket mészároltatott le, közöttük olyanokat is, akiknek csupán távoli ősei nem rendelkeztek az általa tisztának tartott vérrel.

Dia

 	Pol Pot  	Pol Pot mindössze négy évig volt hatalmon Kambodzsában, ez idő alatt azonban több millió ember halálához járult hozzá a kivégzések, a bebörtönzések, az országban uralkodó éhínség és a járványok következtében. A férfit a vietnami hadsereg bevonulása után távolították el vezetői posztjáról. Ezután az ország nyugati részére vonult, de távollétében népirtásért halálra ítélték - úgy becsülik, a népesség 20%-ának haláláért tehető felelőssé.

Pol Pot

Pol Pot mindössze négy évig volt hatalmon Kambodzsában, ez idő alatt azonban több millió ember halálához járult hozzá a kivégzések, a bebörtönzések, az országban uralkodó éhínség és a járványok következtében. A férfit a vietnami hadsereg bevonulása után távolították el vezetői posztjáról. Ezután az ország nyugati részére vonult, de távollétében népirtásért halálra ítélték - úgy becsülik, a népesség 20%-ának haláláért tehető felelőssé.

Dia

 	Joseph Mengele  	Az auschwitzi koncentrációs táborban dolgozó SS-tiszt és orvos etikátlan és kegyetlen emberkísérletei által vált hírhedtté, melyek áldozatai legtöbbször gyerekek, mozgássérültek és fogyatékkal élők voltak. Különös érdeklődést mutatott az ikrek iránt - kísérletei során mesterségesen próbált sziámi-ikreket alkotni -, emellett a nácik által megerőszakolt foglyok terhességeit is embertelen módon kutatta.  	Kapcsolódó cikk: 	Illegális emberkísérletek »

Joseph Mengele

Az auschwitzi koncentrációs táborban dolgozó SS-tiszt és orvos etikátlan és kegyetlen emberkísérletei által vált hírhedtté, melyek áldozatai legtöbbször gyerekek, mozgássérültek és fogyatékkal élők voltak. Különös érdeklődést mutatott az ikrek iránt - kísérletei során mesterségesen próbált sziámi-ikreket alkotni -, emellett a nácik által megerőszakolt foglyok terhességeit is embertelen módon kutatta.

Kapcsolódó cikk:
Illegális emberkísérletek »

Dia

 	Idi Amin  	Az ugandai hóhérnak is nevezett Idi Amin Dada az 1970-es évek Ugandájának despotikus, brutális módszerekkel operáló elnökeként írta be magát a történelemkönyvekbe. Csupán nyolc évig uralkodott, ám azon ellenségeinek számát, akiket kivégzett, megkínzott és bebörtönzött, 100 ezer és félmillió közötti számra becsülik. Hatalommániáját súlyosbította mániás depressziója és alkoholizmusa, emellett a legendák úgy tartják, hitt a véráldozatokban, kannibál volt, ellenségei fejeit pedig hűtőjében tárolta.

Idi Amin

Az ugandai hóhérnak is nevezett Idi Amin Dada az 1970-es évek Ugandájának despotikus, brutális módszerekkel operáló elnökeként írta be magát a történelemkönyvekbe. Csupán nyolc évig uralkodott, ám azon ellenségeinek számát, akiket kivégzett, megkínzott és bebörtönzött, 100 ezer és félmillió közötti számra becsülik. Hatalommániáját súlyosbította mániás depressziója és alkoholizmusa, emellett a legendák úgy tartják, hitt a véráldozatokban, kannibál volt, ellenségei fejeit pedig hűtőjében tárolta.

Dia

 	Sztálin  	A diktátor gazdasági nagyhatalommá kívánta tenni a Szovjetuniót, ám annak keserves árat kellett fizetnie érte. A kitelepítések és erőszakos központosítások épp úgy a terror részei voltak, mint a megsemmisítő táborok, a Gulag kiterjesztése, a személyi kultusz, a tömeges letartóztatások, valamint a halálbüntetés 12 és 16 év közötti gyermekekre való kiterjesztése.

Sztálin

A diktátor gazdasági nagyhatalommá kívánta tenni a Szovjetuniót, ám annak keserves árat kellett fizetnie érte. A kitelepítések és erőszakos központosítások épp úgy a terror részei voltak, mint a megsemmisítő táborok, a Gulag kiterjesztése, a személyi kultusz, a tömeges letartóztatások, valamint a halálbüntetés 12 és 16 év közötti gyermekekre való kiterjesztése.

Dia

 	Adolf Hitler  	Több mint ötmillió halott és a név, ami az emberiség kollektív memóriájából kitörölhetetlen, emellett, ami nem csupán a 20. századot, de az emberiség történelmét is meghatározta. Az Adolf Hitler kormánya által végrehajtott holokauszt során több millió embert, közöttük zsidókat, szlávokat, cigányokat, fogyatékkal élőket és homoszexuálisokat végeztek ki a führer árja fajjal kapcsolatos rögeszméje miatt.

Adolf Hitler

Több mint ötmillió halott és a név, ami az emberiség kollektív memóriájából kitörölhetetlen, emellett, ami nem csupán a 20. századot, de az emberiség történelmét is meghatározta. Az Adolf Hitler kormánya által végrehajtott holokauszt során több millió embert, közöttük zsidókat, szlávokat, cigányokat, fogyatékkal élőket és homoszexuálisokat végeztek ki a führer árja fajjal kapcsolatos rögeszméje miatt.

Ezt is szeretjük
Szerző: Árbócz Lilla
Fotó: