Milyenek a magyarok valójában? Teljesen mások vagyunk, mint amit a világban gondolnak rólunk
Egy felmérésből kiderült, milyenek a magyarok valójában az előítéletekhez képest.

GettyImages-674939785
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyitottabb nemzet a magyar, mint azt sokan feltételezik - derült ki a Mathias Corvinus Collegium - MCC - által végzett nemzetközi közvélemény-kutatásból. Közleményükben azt írták, a külföldi sajtó sok esetben festi le a magyarokat úgy, mintha a nyugati társadalmakhoz képest elzárkózóbbak, mások nézőpontjának elfogadására kevésbé fogékonyak lennénk - tették hozzá.

Az MCC szociológia műhelyének és ifjúságkutató intézetének nemzetközi kutatása szerint ennek éppen az ellenkezője igaz a magyarokra. - A felmérésben Magyarország mellett másik négy vezető európai állam, Olaszország, Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság állampolgárainak együttműködési készségét és másokra való nyitottságát tesztelték - írták.

Országonként ezer embertől kérdezték meg, vannak-e olyan eltérő anyagi helyzetű, vallású, politikai beállítottságú és nemzetiségű emberek a környezetükben, akikkel beszélgetni szoktak - közölték. A közvélemény-kutatás eredménye alapján a magyarok jóval nyitottabbnak bizonyultak, mint a németek, az olaszok, az angolok vagy a franciák. Míg a magyarok 75 százaléka beszélget más politikai meggyőződésűekkel, addig a többi ország átlaga ebben a kérdésben csak 71 százalék.

A magyarokra sokkal jellemzőbb - 69 százalék -, hogy más vallásúakkal folytatnak eszmecserét, mint átlagosan a többi nemzetre - 56 százalék. Az érezhetően szegényebbekkel - 74 százalék - és a láthatóan gazdagabbakkal - 75 százalék - is többet diskurálnak a magyarok, mint ahogy azt a többi ország lakói átlagosan teszik - 56 százalék és 67 százalék.

A cikk az ajánló után folytatódik

A közlemény szerint egy olyan kérdés volt, amelynél a magyarok nem haladták meg a többi ország átlagát: a megkérdezettek 54 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vannak olyan más nemzetiségű emberek a közvetlen környezetükben, akikkel beszélgetni szoktak. Az ugyanezt válaszolók aránya ezzel szemben Franciaországban - 59 százalék - és Németországban - 67 százalék - magasabb volt, mint nálunk.

Ez nem meglepő, hiszen a magyar társadalom nemzetiségi szempontból sokkal homogénebb, mint a nyugat-európai társadalmak - tették hozzá. - A kutatás rávilágít arra, hogy az elzárkózó, befelé forduló Magyarországról mutatott külföldi kép nem felel meg a valóságnak. Valójában a magyarok az európai nagy nemzetekhez képest sokkal nyitottabbak - emelték ki a kutatásban.

Fotók: Getty Images

Mit hiányolunk a rendszerváltás előttről?

A Nagy Retró Kutatásból kiderül, miért mondjuk sokszor, hogy régen jobb volt, és mit hiányolunk a leginkább a múltból.

Ezt is szeretjük