Miért dörzsölik össze a legyek a lábukat? Egyszerűbb a magyarázat, mint hinnéd
A legyek lába érzékszervként is funkcionál.

legy
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek


Mindenki látott már az ablakpárkányon, a konyhaasztalon vagy épp a tükrön megpihenő legyeket, amint azok épp két lábukat dörzsölik össze. Mozdulataikkal az arra érzékenyekben leginkább azt a hatást keltik, mintha valami rosszban sántikálnának.

Persze közelebbről és jobban megfigyelve őket az is látható ilyenkor, hogy nem csupán a lábukat dörzsölik össze, de a fejükön, szárnyukon is végigsimítanak.

Miért dörzsölik össze a legyek a lábukat?

A legyek összetett szemükre, valamint a testükön és lábukon lévő sörtékre, kémiai receptorokra támaszkodva érzékelik a külvilágot. Ahhoz, hogy jól repülhessenek, minél pontosabban landolhassanak, megfelelő élelmet találjanak, és elkerüljék a rájuk leselkedő veszélyeket, tisztán kell tartaniuk ezeket az érzékszerveket.

Ha leszállnak valamilyen élelmiszerre, háztartási hulladékra, minél gyorsabban el kell dönteniük, hogy megfelelő táplálékot találtak-e, illetve alkalmas-e tojásrakás céljából. Lábukkal először gondosan megtisztítják, végigsimítanak a testükön, szárnyukon megszabadítva azt a felesleges zsíroktól, szennyeződésektől, majd a lábukról is ledörzsölik a piszkot.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A lábukkal mintegy megkóstolják a felületet, melyre leszálltak, ezért nagyon tisztán kell tartaniuk őket. Voltaképpen tisztára dörzsölik őket, hogy jobb legyen az ízérzékelésük, olyan ez, mint a szájpad tisztítása - magyarázza dr. David Grimaldi entomológus, az Amerikai Természettudományi Múzeum kurátora.

Növények legyek ellen

Csak tartsd őket olyan helyen, ahonnan illatuk jól belengi a lakást. Ha illatukat nem érzed elég erősnek, használhatod a legtöbbet illóolaj formájában is.Képet: Getty Imges Hungary

Ezt is szeretjük