Mesterházy Attiláéknál minden a feje tetején áll karácsonykor

Mindent a gyerekek kedvéért

Karácsonyi interjú a szocialista párt elnökével, Mesterházy Attilával.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az MSZP elnöke, Mesterházy Attila is szolidan, de szeret megosztani ezt-azt magánéletéről akár közösségi oldalán, akár máshol. 

A szocialista képviselőnek mindene a családja, akikkel igyekszik minél több időt együtt tölteni. Őt is megkérdeztük a család karácsonyi szokásairól.

- Mi a legkedvesebb gyermekkori karácsonyi emléke, ami legjobban megdöbbentette, vagy amitől meghatódott? Például egy rég nem látott családtag betoppanása az ünnepek környékén vagy egy várva várt ajándék.

- Az első ilyen megható emlékem az volt, amikor szüleim megszervezték, hogy mind a négy nagyszülő együtt legyen velünk szentestén. Nagyon kicsi voltam, s rémlik, hogy korábban külön-külön látogattuk meg a nagymamákat, nagypapákat, sok-sok utazással. Arra a pillanatra viszont, amikor egyszerre mindannyian megjelentek nálunk, nagyon élénken emlékszem. Szép szenteste volt.

- Melyik a legkellemetlenebb vagy legrosszabb karácsonyi emléke, amikor nem úgy történt a családi program, ahogy elképzelték?

- Az egyik karácsony alkalmával, talán az érettségi évében, csak úgy félvállról kiszóltam, hogy egy ingnek örülnék. Erre kaptam három inget három rokontól, és pechemre egyik sem volt jó. Mindegyiket ki kellett cserélnem.

- Mi a család tipikus karácsonyi menetrendje, amitől soha nem szoktak eltérni családi körben, és akár sértődés is lenne belőle valamelyik családtag részéről?

- A gyerekek még mindig hisznek a Jézuskában, ezért, hogy minden stimmeljen, nagyon feszes a tempó. Kész rohanás a szenteste. Először Szilvi viszi el a gyerekeket, amíg én felviszem a fát a garázsból a lakásba. Aztán cserélünk: amíg Szilvi feldíszíti a karácsonyfát, addig én körbeutazom a gyerekekkel fél Budapestet.

Az is jó párszor előfordult, hogy elsétáltunk a Parlamenthez. Mire megérkezünk, a gyerekek rácsodálkoznak, anya milyen sok finomságot főzött, aztán jön a nagy meglepetés, a feldíszített fa. Szilvinek ilyenkor még levegőt venni sincs ideje. S még egy apróság: a Jézuska az asztalon hagyja a karácsonyfa csúcsdíszét, a csillagot, és azt mindig én tűzöm fel a fa tetejére.

- Mi volt a legemlékezetesebb - humoros, megdöbbentő vagy balul elsült - karácsonyi ajándéka, amit adott, illetve amit kapott?

Természetesen az, amikor a gyerekeim életükben először készítettek nekem ajándékot. Attika gipszből gyártott állatfigurát, Kata pedig hozta nekem a "festményét", ezerszínű volt, és tele "élet-, illetve családmesével". A mi családunk eseményeivel. Kata azóta is lelkes rajzos!

- Mi kerül a karácsonyi asztalra szenteste? Van-e tradicionális menü, ha igen, akkor mi az, és a családból kik vesznek részt a főzésben?

Szentestét mindig négyesben töltjük a gyerekekkel, ez így van, amióta megszülettek. A menü is hagyományos. Szilvi általában fogast süt, készít töltött káposztát, és a töltött pulyka sem marad ki a menüből. Imádjuk Szilvi gyümölcsös túrótortáját is, ami szintén elmaradhatatlan karácsonykor.

Másnap Veszprémbe utazunk az én szüleimhez, ahol elsőként édesanyámat köszöntjük fel Éva-nap alkalmából. Karácsony második napján pedig a feleségem szüleihez megyünk ünnepelni, ahol évről évre egyre nagyobb a gyerekzsivaj, mivelhogy már négyen vannak együtt unokatestvérek. A gyerekek legkisebb unokatestvére nemrég született, már alig várják, hogy láthassák.

Ezt is szeretjük