Ezekben a magyarországi nagyvárosokban kell a legtöbbet várni a mentőre: meglepő statisztikát közölt a mentőszolgálat

Nagyok a különbségek az országon belül.

BFALU20210101067

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Átfogó jelentés kért az Országos Mentőszolgálattól Pintér Sándor a Gálvölgyi-ügy következményeként.

A jelentésből kiderül, hogy mely magyarországi nagyvárosokban mennyit kell várni a mentők kiérkezésére.

Mentők kiérkezése

Az azonnali ellátásra szoruló, P1 kategóriába soroltakhoz országszerte átlagosan az esetek 78 százalékában értek ki 15 percen belül a mentők, a P2-be sorolt segélykérőkhöz (ebbe a kategóriába sorolták a nehézlégzéssel küzdő Gálvölgyi Jánost is) pedig csak alig több mint 50 százalékában, írja a Népszava az Országos Mentőszolgálat Pintér Sándor belügyminiszternek készített jelentését idézve.

A P1 és P2 rövidítések sürgősségi szinteket jelölnek. A P1 sürgősségi szintű esetek jelentik a közvetlen életveszélyt, ahol azonnali mentő riasztásra van szükség, ilyenkor a mentésirányító a mentőegység szintjétől függetlenül a legközelebbi mentőegységet riasztja és folyamatos telefonkapcsolatban segíti a bejelentőt a mentő megérkezéséig. Erre példa lehet gyermek gázolás, karambol, újraélesztés, szívinfarktus, légúti elzáródás, eszméletlen állapot, erős vérzés, tűzeset, robbanás sérültje, megindult szülés.

Az ilyen esetekben a mentők jelenleg átlagosan 9,32 perc alatt érkeznek a helyszínre Magyarországon. A P2 sürgősségi szintű eseteknél nincs közvetlen életveszély, így nem indokolt az azonnali mentőriasztás. Erre példa lehet egy enyhébb rosszullét életveszélyre utaló tünetek nélkül, csonttörés gyanúja stabil általános állapottal, sebzés komoly vérzés nélkül vagy órák- napok óta fennálló panaszok hirtelen állapotváltozás nélkül. Az ilyen esetekben a mentők átlagosan 20,6 perc alatt érkeznek helyszínre az ország területén, írta az Országos Mentőszolgálat, akik hozzátették, hogy az orvos, mentőtiszt álláshelyek száma az Országos Mentőszolgálatnál 898, az orvos, mentőtiszt munkakörökben jelenleg foglalkoztatottak száma az Országos Mentőszolgálatnál 951, vagyis a betöltöttség 105,9 %-os.

A Népszava által idézett jelentésből kiderül, hogy május első másfél hetében közel 25 ezer azonnali-sürgős hívás érkezett a mentőkhöz, melyekből négyezret soroltak azok közé, melyekhez azonnali rohamkocsit kell indítani.

A lap információi szerint egyébként, mióta Pintér Sándor elrendelte a vizsgálatot, 25-30 százalékkal nőtt a legsürgősebbnek minősített esetek aránya.

B RKL20200608002
Fotó: Róka László / MTI

A jelentésből kiderült, hogy milyen a mentők átlagos kiérkezési ideje a megyeszékhelyeken. 11 nagyvárosban minden P1-es esetnél 15 percen belül a helyszínen voltak a mentők, 9-ben viszont csak 80-95 százalékban. Ebből a szempontból a legrosszabb esélyei a budapestieknek, debrecenieknek, veszprémieknek és miskolciaknak vannak. 

A P2-es kategóriájú budapesti eseteknek azonban csak alig negyedéhez ér ki 15 percen belül a mentő. Ezeknél az eseteknél átlagosan 36 perc telik el a segélykéréstől a kiérkezésig a fővárosban. Miskolcon az ilyen esetek felében sikerült megvalósítani a 15 percen belüli kiérkezést. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A vármegyék összehasonlításából megállapítható, hogy a Pest megyeiek esélyei a legrosszabbak a P1-es és a P2-es kategóriában egyaránt. Az itteni segélyhívások csak 63,9 százalékában ér ki 15 percen belül a rohamkocsi. Azoknak, akiket P2 kategóriába soroltak, csak a 31 százalékuk kapott segítséget negyedórán belül. 

Budapesten és Pest megyében 100 ezer lakosra 5 mentőautó jut, az ország többi részén pedig közel kétszer annyi.

8 furfangos kérdés a Balatonról - Az északi vagy a déli parton van Balatongyörök?

Te is imádod a Balatont? Villámgyors kérdéssorral tesztelheted, mennyire ismered.

Borítókép: MTI/MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Ezt is szeretjük