Mennyit izzadunk egy kánikulai napon? Akár tíz liter vizet is elpárologtatunk

Akár napi tíz liter folyadékot is veszíthetünk a nyári nagy melegben fizikai aktivitás vagy sport hatására.

izzadsag

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Testünk 2-4 millió verejtékmirigye felel hőháztartásunk szabályozásért, és gondoskodik arról, hogy a szervezet ne melegedjen túl akkor sem, amikor a hőmérő higanyszála 30 fok fölött van. Akár napi tíz liter vizet is elpárologtatunk a nyári nagy melegben fizikai aktivitás vagy sport hatására, míg egy hideg téli, kevésbé aktív napon mindössze fél litert.

Tévhit, hogy szervezetünk az izzadással méregtelenít, ez a vese és a máj feladata. A verejtékmirigyek a szervezet megfelelő maghőmérsékletének szabályozásában segítenek. Ha nem izzadnánk, életveszélyes állapotba kerülnénk, hiszen a verejték képződésével vizet párologtatunk, ami hűti a szervezetet. Az izzadság 99 százaléka víz, a maradék egy százalékot só, fehérje és szénhidrát alkotja. Az, hogy ki mennyit izzad, függ a kortól, a nemtől, az évszaktól, a fizikai aktivitástól és a táplálkozástól is.

Mennyit izzadunk?

Testünkön 2-4 millió úgynevezett ekkrin verejtékmirigy található, legtöbb a hónaljban, a talpakon, a tenyereken és a homlokon. Ezek áttetsző, szagtalan folyadékot termelnek. A kellemetlen testszag kialakulásáért azonban nem a hőháztartás szabályozásában részt vevő verejtékmirigyek a felelősek - ismerteti a Semmelweis Egyetem cikke.

A szagot például a hónaljban és a nemi szervek területén található, apokrin verejtékmirigyek okozzák, amikor az általuk termelt verejték kölcsönhatásba lép a bőrön lévő baktériumokkal - mondja dr. Brunner Alexandra a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosa.

Az elpárologtatott víz mennyisége fél litertől tíz literig is terjedhet. Egy sportoló például egy óra alatt akár 3-4 liternyit is verejtékezhet fizikai aktivitás közben. A verejtékezés kóros formájában, fokozott izzadás, más néven hiperhidrózis esetén a normális hőháztartás fenntartásához szükséges mennyiségű izzadás akár négyszeresét-ötszörösét is párologtatja az érintett beteg.

A népesség mintegy 1-5 százalékát érinti az elsődleges hiperhidrózis, aminek hátterében nincs egyéb betegség vagy gyógyszeres kezelés. Egyik formája már gyermekkorban jelentkezhet főként tenyéri és a talpi izzadással. Ez a kellemetlen állapot az életminőséget is befolyásolhatja, hiszen az érintettek nem szívesen nyújtanak kezet üdvözléskor, bemutatkozáskor.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A hiperhidrózis másik formája a fokozott hónalji izzadás, amely általában pubertáskortól jelentkezik. A kórképek jellemzője, hogy a tünetek szimmetrikusak, mindkét oldalon megjelennek, alvás közben viszont megszűnnek. Az esetek kétharmadában családon belüli halmozódás is megfigyelhető. A túlzott izzadás további bőrbetegségeket, például ekcémát, gombás és bakteriális felülfertőződést is provokálhat, hiszen a mindig nedves bőrön könnyebben kialakulnak ezek az elváltozások - tájékoztat a szakember.

Az izzadás kezelése

A szakorvos terápiaként helyileg alkalmazható, patikában kapható alumínium-klorid-tartalmú készítményeket javasol, utóbbiak a bőrre felvíve a verejtékmirigyek kivezetőcsöveit zárják el. Érdemes ezeket este, száraz bőrre használni. Emellett például botoxkezeléssel is lehet a verejtékmirigyek működését blokkolni. Mivel ezek az eljárások kis bőrfelületre korlátozódnak, használatukkal nem sérül a hőháztartás szabályozása, viszont csökkentik a kóros mértékű izzadást.

A bőrgyógyász arról is szólt, hogy a csecsemők verejtékmirigyei még éretlenek, gyakrabban záródnak el meleg környezetben, és ilyenkor apró, piros – a köznyelvben emlegetett nevén – melegkiütést, úgynevezett miliáriát okoznak a fejen és a testen. Szellős pamutruházat viselésével ezek maguktól néhány nap alatt elmúlhatnak, illetve az orvos javasolhat a bőr szárazságát elősegítő ecsetelőt.

Felnőtteknél fokozott izzadás esetén gyakrabban jelenik meg a napgomba - színváltó hámlás -, amikor a fejbőrön normál körülmények között élő gomba elszaporodik, és megtelepszik a törzsön, háton, és napsugárzás hatására világos foltok képződnek. A panaszt helyileg alkalmazott készítményekkel lehet orvosolni.

Dr. Brunner Alexandra kitért arra is, hogy a fűszeres, csípős, forró ételek, koffeintartalmú italok fokozzák az izzadást, a magasabb víztartalmú zöldségek és gyümölcsök - például a görögdinnye - viszont segítenek a víz és ásványi sók visszapótlásában, hiszen a nyári melegben különösen fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről.

Ez ugyancsak egyén- és szituációfüggő - fizikai aktivitástól, külső hőmérséklettől, nemtől, betegségektől is függ -, de egy egészséges nőnek mintegy 2,2 liter, egy férfinek 2,9 liter folyadékra van szüksége naponta, mely akár háromszoros mértéket is elérhet kánikulában egy aktív napon.

Fotók: Getty Images

Gyors igaz-hamis kvíz az emberi testről

Te vajon mennyire ismered a szervezeted működésének és felépítésének alapvető sajátosságait? A következő kvíz kitöltésekor egyszerű dolgod lesz: csak arról kell döntened, hogy igazak-e az állítások.

Ezt is szeretjük