Kettős védelmet eszelt ki Orbán, bár nem gondolt bele
A kerítés betett a orgazdáknak
Befulladtak a déli csempészútvonalak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A számtalan kérdést és aggályt felvető pengés kerítés, valamint a szigorú déli határellenőrzés hozott egy nem várt, ám kétségtelenül pozitív dolgot is: nagyon megnehezítette a drogcsempészek dolgát.

A szerb határ felőli csempészútvonalak még a jugoszláv időkből maradtak meg, amikor nagy mennyiségben hoztak át a határon gyakorlatilag mindent - első sorban szeszesitalokat és ékszereket.

Később, a délszláv háború idején - és után - pedig a benzinezés ment üzemszerűen a határ mellett. Az elmúlt években a drogok, a ruházati cikkek és a fegyverek nagy része érkezett ebből az irányból az országba.

A cigaretta most is bejön

A nemzeti dohányboltok felvirágoztatták ugyan a cigarettacsempészetet, de a vágott dohány és a külföldi zárjegyes cigi eddig is inkább Ukrajna és Románia felől érkezett. Persze dél felől is hozták folyamatosan a dohányárut, itt inkább a kisebb tételekben utazók - az egy személyautóban eldugható mennyiséget csempészők - voltak eddig eredményesek.

A határzár óta azonban annyi a rendőr és katona a környéken, hogy a csempészek szerint nagyon nehéz és kockázatos bármit áthozni a határon. A drogcsempészek például most nagy ívben elkerülik a magyarországi, déli határátkelőket.

- Ennek az oka nem a pengés kerítés, hanem a sokkal szigorúbb határellenőrzés - mondta el kérdésünkre Suller Attila, a NAV jövedéki szóvivője. - A drogok és a ruhák eddig sem a zöldhatáron át érkeztek, hanem a legális határátkelőkön keresztül próbálták meg ezeket becsempészni az országba. Most viszont minden kamiont megröntgeneznek, mielőtt átengednék őket a határon, ezért a csempészek nem nagyon próbálkoznak Röszkénél, Ásotthalomnál vagy Tompánál, ahol korábban rendszeresen fogtunk marihuánával megpakolt kamionokat.

Emelkednek az árak a feketepiacon

Az "üzlet" persze nem állt meg, csak a bűnözők egy része profilt váltott, és a sokkal jövedelmezőbb embercsempészetre nyergelt át. A többiek pedig megutaztatják az "árut", vagyis egy nagyobb kört megtéve Románia és Ukrajna felől próbálják meg bejuttatni a rakományt Magyarországra.

Az eddig főleg keletről és Ázsiából érkező marihuána például hiánycikk lett, a füvezők szerint két hónapja nagyon nehéz hozzájutni a szívnivalóhoz. De jóval kevesebb lett a ruházati cikk, a parfüm és az alkohol is a feketepiacon, ráadásul a hosszabb csempészútvonalak miatt az árak is emelkednek.

Ezt is szeretjük