3 tipp, amivel könnyedén megelőzheted az anyagi csődöt
Fontos, hogy mindig előre gondolkodj, még ha ez nehéznek is tűnik a kiszámíthatatlan világban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az élet egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy sohasem tudhatod, mit hoz a holnap. Még a közeli jövő is kiszámíthatatlan, nemhogy a távolabbi.

Ám mégis szükség van valamiféle előregondolkodásra ahhoz, hogy ne érjenek túl nagy meglepetések. Eláruljuk, mit tehetsz.

Tervezés - amennyire csak lehet

Bár az élet alapvetően tényleg kiszámíthatatlan, azért biztosan te is felvettél már valamiféle rutint, és aszerint élsz. Nagyjából megtervezheted a napjaidat, és többnyire úgy is alakulnak a dolgok, ahogyan sejtetted.

Ám mindig ott az eshetőség: mi van, ha ezúttal másképp lesz? Elég egyetlen hirtelen esemény, váratlan történés, és az egyensúly máris felborulhat. Mégis meg kell próbálnod felkészülni rá, amennyire csak lehet.

Fontos, hogy mindig belekalkuláld a terveidbe azt, hogy valami másképpen is alakulhat, és ez különösen fontos az anyagi dolgok szempontjából. Egy nem várt kiadás ugyanis akár még csődbe is taszíthat: ezt megelőzheted például megtakarítással, némi spórolt pénzzel.

Szeretnéd tudatosabban kezelni pénzügyeidet?
Találd meg az OTP Megtakarítási iránytű segítségével az igényeidnek és céljaidnak legmegfelelőbb megtakarítási lehetőséget!

A kockázatok csökkentése

Igaz, hogy teljesen sohasem küszöbölheted ki a váratlan történéseket, a pluszkiadások felmerülését, viszont tehetsz azért, hogy ne a semmiből kelljen megoldanod a kényszerhelyzetet. Sokat segít ilyenkor, ha van mibe kapaszkodni, és a megtakarított pénz különösen jól jön, még akkor is, ha eredetileg nem erre szántad.

A lényeg, hogy bármennyire is kiszámíthatatlan a jövő, mindig arra törekedj, hogy a lehető legkisebbre csökkentsd a személyes pénzügyi válság vagy pláne a csőd kockázatát. Ennek érdekében gondolkodj előre, amennyire csak lehet, és készülj fel minden eshetőségre, hiszen jobb félni, mint megijedni.

A távoli jövő kérdése

Nem csak arra kell gondolnod, hogy mi lesz, ha a jövő héten szembe kell nézned egy váratlan kiadással. A távoli jövő, az, hogy mi lesz évtizedek múlva, ugyanilyen fontos, és nem lehet elég korán elkezdeni a rá való felkészülést. Akármennyire beláthatatlannak tűnik is ez az időszak, már most törekedj arra, hogy kitisztuljon a kép.

Jó példa erre a nyugdíj-előtakarékossági számla, amelynek segítségével már fiatal napjaidon is megalapozhatod azokat az éveket, amelyeket majd nyugállományban töltesz. Fontos, hogy megismerd az öngondoskodás azon formáit, amelyekkel minimálisra csökkentheted a nem várt helyzetekből adódó kockázatot.

Ezt is szeretjük