Nagyot hibáztak a csillagászok: egy új kutatás szerint 12 éve tévedésben élünk
Egy új kutatás szerint tévedés történt, amikor a Plutót törpebolygóvá nyilvánították.

pluto
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán nem gondolnád, de a bolygó definíciója egészen újnak számít a csillagászat történetében: a Nemzetközi Csillagászati Unió - IAU - 2006-ban vezette be, a pontos meghatározás szerint pedig ezek olyan égitestek, melyek a legnagyobb gravitációs erőt képviselik a pályájukon.

A Pluto azért vesztette el ezt a titulust, mert a Neptunusz hat rá, akárcsak a többi, Kuiper-övben fekvő objektumra. Egy új tanulmányban azonban Philip Metzger és munkatársai arról írnak, hogy az IAU helytelenül cselekedett, amikor törpebolygóvá nyilvánította a Plutót.

Mégsem törpebolygó a Pluto

A kutatók szerint a szervezet által bevezetett definíció korántsem bejáratott: a szakértők az elmúlt kétszáz év csillagászati szakirodalmát elemezték, és mindössze egy olyan tanulmányt találtak, melyben a szerzők a pályasöprést a bolygó kritériumának tekintették. A szóban forgó értekezésben ráadásul egy azóta cáfolt érvelésről írnak.

A szervezet indoklása szerint a pályasöprés régóta standard kritériumnak számít a bolygók és aszteroidák megkülönböztetésekor, a szakértők azonban nem találtak erre vonatkozó bizonyítékot -nyilatkozta Metzger. 

- Az IAU definíciója alapján a bolygótudomány alapvető objektumát, a bolygót egy olyan koncepció alapján kellene meghatározni, amit korábban senki sem használt a kutatásaiban. Jelenleg egyébként száz olyan bolygótudományi példa ismert, ahol a kutatók nem az IAU-definíciónak megfelelően használják a bolygó kifejezést.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatók úgy vélik, megkönnyítené a dolgukat, ha egy stabilabb tényezőt vennének alapul a bolygók meghatározásakor, hiszen a pálya idővel változhat, magyarán ez csak az égitestek aktuális állapotát jellemzi.

Ami igazán fontos, az a bolygók nagysága: ha a gravitációja elég erős, gömbölyded formát ölt. Ez egyébiránt jelentős mérföldkő a bolygók életében, merthogy a gömbölyűvé alakulás geológiai folyamatok beindulását eredményezi.

Nézd meg ezt is - Mekkora az ember a világűrhöz képest?

Neked is volt már olyan érzésed, miközben a csillagos eget bámultad, hogy porszemek vagyunk? Ha végignézed a következő tíz képet, valóban megbizonyosodhatsz arról, hogy teljesen feleslegesen rágódsz az apró problémákon.

Ezt is szeretjük