Maradt még szabadságod? Ezt mondd a főnöködnek, és jövőre kiveheted!
Kevesen tudják, hogy mi a teendő a megmaradt szabadságokkal.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Munka Törvénykönyve szerint a szabadságokat mindig a tárgyévben kell kivenni, vagyis a 2015-ös szabadnapjaid 2015. december 31-ig használhatóak fel.

Vannak azonban olyan esetek, amikor ez a szabály némileg módosul, és még 2016-ban is rendelkezhetsz az előző évi szabadság egy részével. Íme!

Ha átlóg a következő évre

2016-ban is felhasználhatóak a 2015-ös szabadnapjaid, amennyiben úgy veszed ki őket, hogy a szabadság még idén kezdődik, és megszakítás nélkül jövőre ér véget.

Ha tehát például hat napod maradt ebben az évben, megteheted, hogy 2015. december 29-től 2016. január 6-ig nem dolgozol. Ebben az esetben a szabadnapok elszámolása még a 2015-ös évre vonatkozik.

Ha megállapodtok

2014. január 1. óta a Munka Törvénykönyve megengedi, hogy a munkáltató és a munkavállaló megállapodjon az életkor szerint járó pótszabadság tárgyévet követő évben történő felhasználásáról.

Vagyis ha az életkorod miatt már vannak plusz napjaid is az alapszabadságon kívül, megbeszélheted a főnököddel, hogy ezeket nem 2015-ben, hanem 2016-ban veszed ki. Fontos, hogy a munkáltató nem köteles belemenni a megállapodásba, de határozhat úgy, hogy teljesíti a kérést.

Ha októberben vagy később kezdtél

Ha a munkaviszony október 1-jén, illetve azt követően kezdődött, a tárgyévre időarányosan járó szabadság a következő év március 31. napjáig adható ki - írja a munkajog.hu. Amennyiben tehát a munkaszerződésed októberben vagy az után lépett hatályba, a maradék szabadságoddal 2016 márciusának végéig rendelkezhetsz.

Ha a helyzet indokolja

Előfordulhat olyan helyzet, amikor a munkáltató rendkívüli okokra, például a gazdasági érdekre vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő okra hivatkozva megszünteti a szabadságok kiadását az év hátra lévő részére. Ezt szerződésbe kell foglalni, és ebben az esetben a szabadnapok egynegyede kivehető a következő év március 31-ig.

Ezt is szeretjük