Igaz, hogy egyetlen éjszaka alatt megőszülhetsz, ha trauma ér?
Lerántjuk a leplet a legnagyobb tévhitekről!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számtalan tévhit él a köztudatban a betegségekkel, a járványokkal vagy éppen az oltásokkal kapcsolatban - hogy csak az egészségügyi témákat említsük.

Sokan a mai napig elhiszik például, hogy az AIDS kialakulásáért felelős HIV-vírus a levegőben terjed, ahogy arról is meg vannak győződve, hogy a halál után valóban 21 grammal könnyebb lesz a test.

Pedig nem egy tudományos eredmény bizonyította már ezek ellenkezőjét - ahogy arra is vannak bizonyítékok, hogy a haj nem nő jobban, ha rendszeresen vágatsz belőle a fodrászoddal. És ez még csak egy a legnagyobb tévhitek közül a hajjal kapcsolatban. Íme, a többi!

A haj idővel szürke, majd fehér lesz

Minél idősebb valaki, annál szürkébbé válik a haja, majd egyszer csak fehérbe borul. Bizonyára te is így tudtad - vagy legalábbis így láttad. Csakhogy ez nem más, mint optikai csalódás. A hajszín ugyanis nem fokozatosan válik barnából szürkévé, majd később fehérré. A hajszín a melanocitának nevezett pigmentsejtekből keletkezik, melyek a hajgyökerekben és a fejbőr felületén találhatók. A pigmentsejtek beburkolják a hajszálat, majd belemélyednek.

A melanociták a korral elveszítik hatásukat, így a haj elveszti eredeti színét. Az eredeti szín elvesztése után pedig hamar megőszül - tehát átmenet nélkül fehér lesz. Ha mégis úgy látod, hogy a haj először szürke, majd később fehér, annak az az oka, hogy a fehér hajszálak száma lassan növekszik, és ezért a hajkorona egésze szürkének látszik.

Egy tragédia hatására egyetlen éjszaka alatt megőszülhetsz

Az ilyen esetekről szóló történetek kivétel nélkül a legendák világába tartoznak - valóságalapjuk nincs. Az igazság ugyanis az, hogy a stressz és az aggodalom csak bizonyos mértékben befolyásolja az őszülés folyamatát, de nem képes egyik óráról a másikra előidézni.
Lehetséges azonban, hogy az őszülés feltűnés nélkül zajlik, aztán egyik napról a másikra tudatosul az érintett személyben, hogy megváltozott a haja színe. Ha többségében vannak a világos hajszálak, akkor úgy tűnhet, hogy az illető haja hirtelen megőszült.

A férfiak hamarabb őszülnek, mint a nők

Ez a feltevés lehet, hogy azért olyan népszerű, mert a nők gyakrabban festetik a hajukat, a férfiak őszülő halántékát pedig vonzónak tartják. Az igazság az, hogy a nők hamarabb és gyorsabban őszülnek, mint a férfiak, minden bizonnyal valamilyen hormonális ok miatt.

Az őszülés ráadásul hamar elkezdődik. A szervezet már 15 éves korban elkezdi termelni az ősz hajszálakat. Ahhoz azonban, hogy a tincsek ősznek tűnjenek, sok ősz hajszálnak kell termelődnie.

Az emberek negyede korán megőszül, ami azt jelenti, hogy hajuk már 25 éves kortól őszesnek tűnik - ennek oka a tudomány szerint a gének terén keresendő.

A gyakori hajvágás miatt jobban nő a haj

Erősen tartja magát ez az állítás - ahogy az is, hogy a gyakori borotválkozás következtében megerősödik a szőr. Ám ahogy az utóbbi, úgy az előbbi - a fodrászok legnagyobb sajnálatára - sem igaz.

A haj növekedése egyáltalán nem befolyásolható a vágással - nem úgy van ez, mint a fűnél, mely sok hobbikertész szerint a gyakori vágás hatására gyorsabban nő. A haj meghatározott növekedési ciklussal rendelkezik, amit a hajgyökér irányít, függetlenül attól, hogy mi történik a hajszál túlsó végén.

Cikkünk megírásában Werner Bartens Orvosi tévhitek lexikona című könyve segített.

Ezt is szeretjük