3 meglepő helyzet az állásinterjún

Amire egyáltalán nem számítanál!

Nem ritka, hogy az állásinterjún olyan helyzetek adódhatnak, melyek igencsak próbára tesznek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy az álláskeresés sikerrel járjon, elengedhetetlen a tökéletes önéletrajz, a megfelelő iskolai végzettség és a szakmai felkészültség. A CV minden esetben előkerül a felvételi beszélgetésen, ahogy a képzettségre, az esetleges szakmai tapasztalatokra, az önéletrajzban megjelölt képességekre és a korábbi munkahelyekre is kitérnek az interjúztatók.

Az álláskeresők többsége ezzel minden bizonnyal tisztában van, azt azonban kevesen tudják, hogy egészen szokatlan szituációk is várhatnak rájuk az állásinterjún. Ha valóban állást akarsz, ne érjenek felkészületlenül!

Kényes kérdések, kínos pillanatok

Bármennyire is tökéletesen szerkesztetted meg az önéletrajzod, ne gondold, hogy az elég lesz ahhoz, hogy sikered legyen. Az állásinterjún szeretnének minél többet megtudni rólad, és ennek érdekében az interjúztatók mindent bevetnek: az önéletrajzodban leírtakkal kapcsolatban a legapróbb részletekig kíváncsiak, és nem átallnak számodra esetlegesen kínos kérdéseket feltenni. Hogy ne érjenek váratlanul a kellemetlen kérdések, az állásinterjú előtt ne csak az erősségeidből készülj fel, hanem vedd számba a gyengeségeidet is - annyira, hogy beszélni is tudj róluk.

Gondold végig, milyen hibákat követtél el az előző munkahelyeden, mit lehetett volna jobban csinálni. Mi az, amit még tanulnod kell, milyen képességek azok, melyeket erősítened kellene, és mi az, amiről a legkevésbé szeretnél beszélni. Ha tisztában vagy a saját gyengeségeiddel, és szembenézel velük, akkor azokról az interjún is bátrabban és őszintén tudsz majd nyilatkozni - ezzel pedig minden bizonnyal jó benyomást keltesz majd az interjúztatóban.

Kíváncsi vagy, milyen meglepő kérdésekre számíthatsz az állásinterjún? Kattints ide, és ismerd meg azokat, amelyeken könnyen elbukhatsz!

Amikor az interjúztató nem érkezik pontosan

Ha tisztában vagy az alapvető illemszabályokkal, akkor bizonyára tudod, hogy késni nem illik - sem baráti találkozóról, sem randevúról, sem pedig egy fontos megbeszélésről. Így van ez az állásinterjú kapcsán is: ha nem érkezel meg időben - a legjobb öt perccel a megbeszélt időpont előtt érkezni -, máris kevesebb eséllyel indulsz az állás megszerzéséért folytatott harcban.

De mi a helyzet akkor, ha te pontos vagy, ám az interjúztató annál kevésbé? Először is fontos, hogy tudd: a pályázók megvárakoztatása az esetek többségében szánt szándékkal történik. Egyfajta próbatétel ez, melynek során az interjúztató némi képet kaphat arról, hogy hogyan kezeled a váratlan helyzeteket és a várakozással kapcsolatos feszültséget - az sem ritka, hogy nemcsak hosszú ideig várakoztatnak, hanem olyan helyen, ahol túlságosan meleg van, vagy nem lehet kényelmesen helyet foglalni.

Hogy ne az elején bukj el, fontos, hogy nyugodt maradj ebben a helyzetben, és türelmesen várj addig, amíg behívnak. Emellett gondolkodj pozitívan: ez az idő tökéletesen alkalmas arra, hogy még egyszer végiggondold, hogyan tervezel bemutatkozni, és mivel akarod majd eladni magad.

Tesztelés - éles helyzetben

A kínos kérdések és a várakoztatás mellett az állásinterjún az sem ritka, hogy azonnal a mély vízbe dobják a pályázót. Sok helyen ez csupán szóban történik: a felvételiztetők olyan szituációkat vázolnak fel, melyek az adott szakmában szinte mindennaposak. A pályázónak ilyenkor nem konkrét kérdésekre kell válaszolnia, sokkal inkább arra kíváncsiak az interjúztatók, hogy ő a legjobb tudása szerint hogyan cselekedne az adott helyzetben.

A szituációk szóbeli felvázolása mellett az is előfordul, hogy az állásinterjú részeként rövid időre át kell venni az egyik munkatárstól a munkáját.

A helyzet váratlan, ám annál alkalmasabb a pályázó tesztelésére: az interjúztatók nem csak a szakmai felkészültséged, hanem a problémamegoldó képességed tekintetében is képet kaphatnak rólad.

Többek között emiatt is nagyon fontos, hogy tisztában legyél azzal, hova is jelentkezel: még az interjú előtt gondold alaposan át, hogy mivel foglalkozik az adott cég, és várhatóan milyen jellegű feladatok várnak rád a meghirdetett pozícióban.

Ezt is szeretjük