5 meglepő helyesírási szabály
Ismered őket?
Akár helyesen írsz, akár nem, a magyar helyesírási szabályokat nem árt időnként átismételni. Ezúttal a legérdekesebbek között válogattunk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a nyelv állandóan változik, a helyesírás sokszor nem követi az élő nyelvet - ma is A magyar helyesírás szabályai 1984-es, 11. kiadása van érvényben. Amíg a Magyar Tudományos Akadémia nem szánja el magát egy nagyobb frissítésre, addig érdemes a www.magyarhelyesiras.hu internetes oldalt használni a vitás kérdések eldöntésére. Néhány szabálynak mi is utánajártunk.

Idegen kifejezések, magyarosítva

A magyar nyelvben számos olyan szót és több tagból álló kifejezést találni, melynek írásmódja az évek során jelentős változáson ment keresztül. Ennek többnyire az az oka, hogy számtalan idegen szó épült be a nyelvbe, és lassan idomult is annak szerkezetéhez. Valószínűleg kevesen tudják, hogy a latin eredetű pro és contra helyesen írva pró és kontra, még akkor is, ha a Word az ékezetes változatot nem fogadja el. A manager ma már menedzser, az ugyancsak angol eredetű fitness pedig fitnesz, míg a floppy igazából flopi lenne, ha a kislemez idővel nem vált volna elavulttá.

Máshogy mondjuk, máshogy írjuk

A nyelvi érdekességek közé tartoznak azok a szavak is, melyeket nemcsak rosszul ír le a többség, de rosszul is ejt. A lükverc például nagyon elterjedt forma, de a német a hátrafelét rückwärts-nek mondja, ezért rükvercnek is kell írni. Hasonló a helyzet az angol nylonnal, amit sokan nájlonnak ejtenek, de helyesen nejlonnak kell írni.
A lubrika változat olyan gyerekes hiba, mint a radírt ladírnak ejteni, a jó verzió itt tehát a rubrika.

A tíkfa már kicsit nehezebb dolog, ezt egyszerűen be kell magolni, és akkor nem írod helytelenül tikfának, míg a gyakrabban használt videokártya szóban - illetve a hasonló szóösszetételekben - az o rövid, és csak a videó főnévben hosszú.

Több, mint - vesszővel vagy anélkül?

A napi rendszerességgel író emberek számára az egyik legnagyobb gondot a központozás jelenti. Ráadásul van néhány olyan speciális eset, melynél a tapasztaltabbak is rendszeresen meginognak, például a több mint szókapcsolatnál. Pedig a szabály roppant egyszerű és világos: csak akkor teszünk vesszőt a két tag közé, ha összehasonlításról van szó. Vagyis az olyan esetekben, amikor a több szót a körülbelül kifejezéssel is helyettesíthetjük, nem kell vessző. Egy példa: a száz több, mint az ötven, illetve több mint tíz kilométerre lakik innen. Az illetve elé mindig kell vessző!

Ország-világ - helyesen

Szóban még elnézhető, írásban azonban hibának számít Egyesült Államoknak nevezni az USA-t, melynek hivatalos neve Amerikai Egyesült Államok.

A három tagra a kontinens többi országának érzékenysége miatt is szükség van, mert például Mexikó hivatalos angol neve is United States of Mexico, vagyis számukra a rövidebb változat nem teszi egyértelművé, hogy melyik országról van szó. Ha már a földrajzi neveknél tartunk: az utóbbi években több város és állam is nevet váltott, így lett Kalkuttából Kolkata, Bombay-ből pedig Mumbai, valamint Burmából Mianmar, Ceylonból Srí Lanka. A Word érdekes módon még egyiket sem ismeri az újak közül.

A Microsoft világa és a szabályok

Ha már olyan sokat emlegettük a Wordöt, vagyis az MS Office szövegszerkesztőjét, érdemes néhány ezzel kapcsolatos helyesírási problémára is felhívni a figyelmet.
A központozás sokaknál számít gyenge oldalnak a klaviatúra püfölése közben, pedig csupán néhány alapvető szabályt, illetve billentyűkombinációt kell megjegyezni.

A mondatok végére kerülő három pontot például nem elegáns valóban három pontnak ütni, helyesen ugyanis a jelsorozat egyetlen karaktert alkot, melyben a pontok távolsága kissé nagyobb - a karakter úgy hívható elő, ha lenyomva tartod az Alt gombot, és közben beírod a 0133-as számsort.

Az idézőjel is hasonló módon állítható elő: a nyitó tagot az Alt+0132 kombinációval, a zárót az Alt+0148-cal illesztheted be. Érdemes megjegyezni a szorzókereszt kódját is, x-et tenni ugyanis helytelen, helyette az Alt+0215 kóddal egy sokkal szebb karaktert varázsolhatsz a lapra.

Ezt is szeretjük