Elhunyt Christopher Tolkien, A Gyűrűk Ura szerzőjének fia
J. R. R. Tolkien legkisebb fia, az irodalom meghatározó alakja 95 éves volt.

tolkien

Elhunyt Christopher Tolkien, A Gyűrűk Ura szerzőjének, J. R. R. Tolkiennek a fia, aki apja halála után rendezte sajtó alá addig kiadatlan műveit. Halálhírét a Tolkien Társaság is megerősítette, amely Középfölde első tudósának nevezte méltatásában a 95 évesen elhunyt irodalmárt.

Christopher Tolkien - J. R. R. Tolkien harmadik, legfiatalabb fia - Leedsben született és Oxfordban nőtt fel. A második világháborúban a Királyi Légierőnél szolgált, majd az Oxfordi Egyetem tanára lett. Ő rajzolta meg apja 1950-es években kiadott A Gyűrűk Ura-trilógiájához Középfölde térképét. Később ő lett a Tolkien-hagyaték irodalmi végrehajtója, apja Középfölde világában játszódó több munkáját posztumusz ő adta ki hetven doboznyi, korábban nem publikált kézirata alapján.

christopher-tolkien

A szilmarilok című regény is az ő közreműködésével jelent meg 1973-ban. A Tolkien Társaság méltatásában hangsúlyozta a gigantikus munkát, amelyet J. R. R. Tolkien hagyatékának gondozásával, műveinek kiadásával végzett, és amellyel segített apja nagyszerű látomását, gazdag és összetett mitológiáját eljuttatni a közönséghez.

- Ablakot nyitott számunkra Tolkien alkotói világába, tudományos kommentárokkal látta el azt, s ezzel lehetővé tette, hogy jobban megértsük Középföldét - fogalmazott Dimitra Fimi Tolkien-kutató. Christopher Tolkien csütörtökre virradóra halt meg egy kórházban a dél-franciaországi Draguignanban. Az irodalmár 1975 óta élt a Provence és a francia Riviéra határán fekvő tengerparti Var megyében - számolt be róla pénteken a BBC News.

A kiemelt képen A szilmarilok című könyv borítója látható. Forrás: Wikipedia/Stojanoski Slave.

8 lerakhatatlan regény kifejezetten kamaszoknak

Az olvasás szeretete gyakorta azért nincs meg a gyerekekben, mert még nem adták a kezükbe a megfelelő könyvet. A könyvet, mely olyannyira megragadja a fantáziájukat, hogy képtelenek azt letenni. A könyvet, mely a fordulópontot jelenti, ami után falni fogják az irodalmat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük