Megfordulhat a Föld polaritása: ez okozza majd a világvégét a legújabb elmélet szerint

A baljós előjeleket egyre többen érzik, de mit mondanak a NASA-nál?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világvége számtalan formában eljöhet majd hozzánk, a válasz a hogyanra szinte csak attól függ, hogy kit kérdezel meg. Az elméletek hosszú sorában az egyik legújabb, és úgy tűnik, manapság az egyik legnépszerűbb, hogy a Föld polaritása megcserélődik.

A teóriát egyre több helyről lehet hallani, és sokan már a mindennapi jelenségeket - mint a telefonok szétkapcsolása vagy az internet lelassulása - is a polaritáscsere előjeleként magyarázzák.

Az elmélet

Azok, akik attól tartanak, hogy a Föld mágneses mezeje felcserélődik, azt mondják, a két pólus majd felváltja egymást, a bolygó néhány nap vagy akár néhány óra alatt 180 fokos fordulatot tesz a magja körül, az Északi-sark helyére a Déli-sark, a Déli-sark helyére pedig az Északi-sark kerül.

Az elmélet hívei szerint a polaritás felcserélődésének az előjele az is, hogy a kontinensek már elkezdték megváltoztatni a helyüket - a Föld térképe az utóbbi néhány évmillióban alaposan átalakult.

A polaritáscsere következményei a különböző katasztrófa-elméletek szerint változnak: van, aki szerint a hirtelen fordulás drasztikus változást hozna az időjárásban, természeti katasztrófák, özönvíz vagy éppen szárazság vetne véget a földi életnek.

Mások szerint a mágnesen tér megváltozása technológiai katasztrófához vezetne, de sokan a Nap káros sugaraitól védő ózonréteget is kapcsolatba hozzák a Föld mágnesességével - az ő elméletük szerint a pusztulásunkat az ózonréteg eltűnése és a halálos perzselés okozza majd.

Végzetes üstökös tart a Föld felé?

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mi az igazság?

A NASA hivatalos oldalán a közérdeklődésre számot tartó világvége-elméletekkel is foglalkozik.

A gyakori kérdések közé természetesen az újabban nagyon népszerű polaritáscsere-elmélet is felkerült, a NASA szakemberei pedig elismerték, van alapja a feltételezésnek, miszerint a Föld mágneses tere egyszer majd megfordul - ahogy tette azt már korábban több alkalommal is.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Igaz ugyan, hogy a legdrasztikusabb változás, amit ezzel kapcsolatban érzékelhetnénk, az lenne, hogy az iránytű hegye megfordulna, és a korábban észak felé mutató nyíl a mostani déli irányba állna. Tehát csak a mágnesesség cserélődne fel, a kontinensek nem.

A hivatalos álláspont szerint a változás a Föld forgásának irányában egyszerűen lehetetlen, és bár a kontinensek valóban vándorolnak valamennyit az évmilliók során, ennek semmi köze a Föld polaritásához.

A 7 leghíresebb NASA-fotó, amin UFO-kat láthatsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

A geofizikusok úgy vélik, hogy a Föld mágnesessége annak köszönhető, hogy a bolygó közepén egy tömör vasmag van, ami forró, folyékony fémtengerben úszik. A folyadék áramlása elektromos áramot termel, amiből aztán előáll a mágneses tér. Az északi mágneses pólus pontos helyét először a 19. század elején határozták meg, és azóta csaknem 1100 kilométerrel került távolabb. Mozgása az utóbbi időben felgyorsult, de a tudósok ennek ellenére is azt gondolják, hogy nincs okunk azt feltételezni, hogy a Föld mágneses polaritása a következő néhány évezredben megváltozna - a csere egyébként általában 400 ezer évente következik be.

Ezt is szeretjük