Darázsfészekbe nyúlt a kormány: ezt már megbánhatták

Minden jel arra utal, hogy ez az egyik legnépszerűtlenebb intézkedése a kormánynak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár nem vont maga után olyan látványos felháborodást, mint a netadó belengetése, úgy tűnik, hogy a kötelező vasárnapi zárva tartásról szóló törvény legalább akkora ellenérzést vált ki a lakosságból.

És erre nemcsak a közvélemény-kutatások világítanak rá, de lassan ez lesz az adu ász Orbán Facebook-oldalán is. Ráadásul időről időre érkeznek a számok arról, milyen hatásai vannak a döntésnek.

Orbán nyaralását is kísérti

Idén március 15-én lépett életbe a törvény, ami sokáig csak a KDNP vesszőparipája volt, és még a nemzetgazdasági minisztérium is a döntés előtti utolsó pillanatokig kitartott amellett, hogy nem valósulhat meg. Megvalósult, és azóta újra és újra a kormány orra alá dörgölik.

Bár messze nem ez az a döntés az elmúlt évekből, ami leginkább meghatározza az ország sorsát, és látványos tiltakozás nincs is miatta - talán éppen ezért nem került eddig visszavonásra -, úgy tűnik, hogy a kormány kritikusainak egyik fő szimbóluma mostanság a vasárnapi boltzár.

Orbán Viktor május végén a Facebook-oldalán köszönte meg a születésnapi üdvözleteket. Ez alá érkezett egy komment, ami aztán bejárta a magyar sajtó jelentős részét is. A "Vennék Neked valamit Szülinapodra csak be van zárva a bolt:/" hozzászólás azóta 37 ezer lájkot kapott. Ennyi rajongóról a legtöbb magyar politikus Facebookon csak álmodozhat, és itt egyetlen kommentről beszélünk.

Szintén népszerű volt egy hozzászólás a miniszterelnöki Facebook-oldalon, amelyben valaki arról érdeklődött, hogy Orbán nyaralásának helyszínén, Horvátországban vajon lehetett-e vasárnap vásárolni.

Még a fideszesek is utálják a törvényt

A fentiek persze nem reprezentatív kutatások, csak kiragadott példák, ezek még nem is bizonyítják azt, hogy a lakosság többsége elutasító lenne a boltzárral kapcsolatban. Készült azonban valódi kutatás a témában, nem is egy. Egy magánszemély három nagy kutatóval is elvégeztette a felmérést még tavasszal, és a három kutatás átlagát tekintve egyértelmű fölényben vannak azok, akik támogatnák, hogy ismét lehessen vásárolni vasárnap. 62% van a zárva tartás ellen.

Nemrég pedig egy újabb kutatás került napvilágra, amiből kiderül, hogy a bevezetése óta még többen lettek azok, akik ellenzik a zárást, már 72% csinálná vissza az egészet. Érdekes, hogy még a magukat fideszesnek vallóknak a többsége sem ért egyet a törvénnyel.

Közel háromezren maradhattak munka nélkül

Ráadásul a törvénnyel kapcsolatos legnagyobb félelem is megvalósulni látszik. A szerdai Népszabadság a KSH-ra hivatkozva arról írt, hogy az utóbbi három hónapban 2600 embert vesztette el a munkáját a kiskereskedelemben. Ebben pedig még nincsenek is benne a nagykerek és négy főnél kisebb vállalkozások adatai, így a fenti szám akár a háromezret is elérheti.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Nemzetgazdasági Minisztérium - akik még a törvény elfogadása előtti utolsó pillanatokban is azt mondták, nem megvalósítható az ötlet, mert elbocsátásokkal fog járni - szerint az adatokat korrigálni kell a szezonális hatásokkal, és akkor kiderül, hogy még nőtt is a foglalkoztatottak száma a szektorban.

A kimutatásokon persze lehet vitatkozni, azon azonban talán már nem érdemes, hogy a kormány egy meglehetősen népszerűtlen lépést tett, amikor döntött a vasárnapi nyitva tartást szabályozó törvényről.

Felső fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezt is szeretjük