Darázsfészekbe nyúlt a kormány: ezt már megbánhatták
Minden jel arra utal, hogy ez az egyik legnépszerűtlenebb intézkedése a kormánynak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár nem vont maga után olyan látványos felháborodást, mint a netadó belengetése, úgy tűnik, hogy a kötelező vasárnapi zárva tartásról szóló törvény legalább akkora ellenérzést vált ki a lakosságból.

És erre nemcsak a közvélemény-kutatások világítanak rá, de lassan ez lesz az adu ász Orbán Facebook-oldalán is. Ráadásul időről időre érkeznek a számok arról, milyen hatásai vannak a döntésnek.

Orbán nyaralását is kísérti

Idén március 15-én lépett életbe a törvény, ami sokáig csak a KDNP vesszőparipája volt, és még a nemzetgazdasági minisztérium is a döntés előtti utolsó pillanatokig kitartott amellett, hogy nem valósulhat meg. Megvalósult, és azóta újra és újra a kormány orra alá dörgölik.

Bár messze nem ez az a döntés az elmúlt évekből, ami leginkább meghatározza az ország sorsát, és látványos tiltakozás nincs is miatta - talán éppen ezért nem került eddig visszavonásra -, úgy tűnik, hogy a kormány kritikusainak egyik fő szimbóluma mostanság a vasárnapi boltzár.

Orbán Viktor május végén a Facebook-oldalán köszönte meg a születésnapi üdvözleteket. Ez alá érkezett egy komment, ami aztán bejárta a magyar sajtó jelentős részét is. A "Vennék Neked valamit Szülinapodra csak be van zárva a bolt:/" hozzászólás azóta 37 ezer lájkot kapott. Ennyi rajongóról a legtöbb magyar politikus Facebookon csak álmodozhat, és itt egyetlen kommentről beszélünk.

Szintén népszerű volt egy hozzászólás a miniszterelnöki Facebook-oldalon, amelyben valaki arról érdeklődött, hogy Orbán nyaralásának helyszínén, Horvátországban vajon lehetett-e vasárnap vásárolni.

Még a fideszesek is utálják a törvényt

A fentiek persze nem reprezentatív kutatások, csak kiragadott példák, ezek még nem is bizonyítják azt, hogy a lakosság többsége elutasító lenne a boltzárral kapcsolatban. Készült azonban valódi kutatás a témában, nem is egy. Egy magánszemély három nagy kutatóval is elvégeztette a felmérést még tavasszal, és a három kutatás átlagát tekintve egyértelmű fölényben vannak azok, akik támogatnák, hogy ismét lehessen vásárolni vasárnap. 62% van a zárva tartás ellen.

Nemrég pedig egy újabb kutatás került napvilágra, amiből kiderül, hogy a bevezetése óta még többen lettek azok, akik ellenzik a zárást, már 72% csinálná vissza az egészet. Érdekes, hogy még a magukat fideszesnek vallóknak a többsége sem ért egyet a törvénnyel.

Közel háromezren maradhattak munka nélkül

Ráadásul a törvénnyel kapcsolatos legnagyobb félelem is megvalósulni látszik. A szerdai Népszabadság a KSH-ra hivatkozva arról írt, hogy az utóbbi három hónapban 2600 embert vesztette el a munkáját a kiskereskedelemben. Ebben pedig még nincsenek is benne a nagykerek és négy főnél kisebb vállalkozások adatai, így a fenti szám akár a háromezret is elérheti.

A Nemzetgazdasági Minisztérium - akik még a törvény elfogadása előtti utolsó pillanatokban is azt mondták, nem megvalósítható az ötlet, mert elbocsátásokkal fog járni - szerint az adatokat korrigálni kell a szezonális hatásokkal, és akkor kiderül, hogy még nőtt is a foglalkoztatottak száma a szektorban.

A kimutatásokon persze lehet vitatkozni, azon azonban talán már nem érdemes, hogy a kormány egy meglehetősen népszerűtlen lépést tett, amikor döntött a vasárnapi nyitva tartást szabályozó törvényről.

Felső fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezt is szeretjük