Csökkenti a stresszt, az álmatlanságot és a szorongást: a meditáció edzés az agynak

Újabb tanulmányok mutatták ki, hogy mindenkinek érdemes lenne meditálni.

GettyImages-1319009640
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A meditáció olyan az elmének, mint az aerobik a testnek. Nem csoda, hogy egyre több kutatás veszi górcső alá áldásos hatásait.

Akárcsak az edzésnek, a meditációnak is sok változata van, és mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt.

A meditáció hatásai

Csökkenti a stresszt, az álmatlanságot és a szorongást

Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres meditáció elősegíti a mindfulnesst (magyarul a tudatos jelenlétet, éber figyelmet). Ennek pedig rengeteg előnye van. Csökkenti a stressz-szintet, az álmatlanságot, autoimmun betegségek tüneteit. Enyhíti a premenstruációs szindróma és az asztma tüneteit, redukálja az általános érzelmi szorongást. Megelőzheti a visszaesést a depresszióba, csökkenti a szorongást és pánikot, erősíti az immunrendszert. Segíti a 2-es típusú cukorbetegséggel összefüggő vércukorszint-szabályozást, és az általános közérzetet is javítja.

GettyImages-1158260144
Fotó: Jub Rubjob / Getty Images Hungary

A rendszeres meditáció növeli az agy szürkeállományát, ezen belül is különösen jó hatással van néhány konkrét területekre. Az insula nevű agyterület kezeli a belső figyelmet (például a saját test érzékelését), az önismeretet és az empátiát. Az úgynevezett hippokampusznak kulcsszerepe van a személyes emlékezésben, a vizuális-térbeli memóriában, az események kontextusának kialakításában. Nagy szerepet játszik az amygdala - vagy egyszerűsítve az agy vészharangjának - megnyugtatásában, valamint a stresszhormonok, a kortizol szintjének csökkentésében. A prefrontális kéreg támogatja a végrehajtó funkciókat, az önkontrollt és a figyelem irányítását: a meditáció ezt az agyterületet is fejleszti.

A rendszeres meditáció növeli a bal oldali prefrontális kéreg aktiválását, ami javítja a hangulatot. Növeli a nagyon gyors, gamma-tartományú agyhullámok erejét és hatótávolságát, ami elősegíti a tanulást. Megőrzi a telomerek hosszát, melyek a DNS-molekulák végén található szakaszok: a hosszabb telomerek kevesebb életkorral összefüggő betegséggel járnak együtt. Ezt egy három hónapos elvonulás alkalmával összekötve vizsgálták, tehát meglehet, hogy nem csak önmagában a meditáció hatásaként merült fel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakemberek szerint az eddigi kutatások ráadásul csak a felszínt kapargatják azzal kapcsolatban, mennyi előnye van a meditációnak. A meditáció során az ember tudatosan kiszáll a mókuskerékből, és idejét csak sajátjaként, neki szólóként éli meg, kiszabadulva  az állandó cselekvéskényszerből.

Éppen ezért nem az a lényeg, hogy a rengeteg, interneten fellelhető meditációs anyag és gyakorlat közül melyiket választod. Az lesz a megfelelő a számodra, amit csinálni is fogsz, amibe bele tudsz helyezkedni, és amit neked valónak érzel.

10 egyszerű jógapóz és 10 perc

Lazulj el jógával a feszültebb napokon! Nézz meg néhány remek gyakorlatot!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük