Matolcsy újabb terve: 11 ezer embert nyugdíjaznak, a képviselőket nem
Kényszernyugdíjazás lesz a közszférában, a képviselőket várhatóan nem érinti a változás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter újabb spórolási ötlettel állt elő, ezúttal azt közölte, 62 év fölött mindenkit nyugdíjaznának a közszférában. Vagyis nem mindenkit, például a helyettes államtitkárokat és a fölöttük álló minisztériumi alkalmazottakat már nem, ahogy a főosztályvezetőket és az alattuk dolgozókat sem. Kérdés, hogy a kényszernyugdíjazás a képviselőkre is vonatkozik-e majd? Ha igen, akkor elbúcsúzhatna állásától például Harrach Péter, aki két éve töltötte be a kormány szerinti kritikus 62 évet.

Harrach Péter, Fotó: KDNP

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője 1947. november 2-án született, azaz életkora éppen két évvel haladja meg a kormány által a kényszernyugdíjazást illetően meghúzott felső határt. Bőven a határ fölött van még a képviselők közül a fideszes Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, akinél államtitkári mivolta révén nem jöhet szóba a nyugdíjazás. Fónagy János július 11-én lesz 70 éves.

Nem csak ők ketten érintettek

Rég betöltötte 62. életévét a fideszes Turi-Kovács Béla is, aki 1935 decemberében született, vagyis 76 éves. A szocialista Vitányi Iván és a jobbikos Varga Géza szintén rég túl vannak már 62. születésnapjukon.

Közülük többen több százezres nyugdíjra jogosultak milliós fizetésük mellett. Ha kíváncsi vagy, hogy ki mennyire, kattints erre a linkre.

Hogy őket nyugdíjazzák, az nem valószínű. Hivatalos választ egyelőre sem Matolcsy minisztériumától, sem a kormányszóvivői irodától nem kaptunk, korábban viszont a Fidesz-frakció a bírók nyugdíjazása kapcsán állást foglalt az ügyben.

Akkor azt kérdeztük, hogy ha a bíráknak nyugdíjba kell vonulniuk, akkor a képviselőknek miért nem, a frakció sajtóosztálya pedig közölte: azért, mert az országgyűlési képviselők, miniszterek megbízatása határozott időre szól, mandátumuk lejártáig, közvetlenül vagy közvetve választott tisztségviselők, így további korlátozás esetükben indokolatlan.

20 milliárdot spórolnának

Matolcsy bejelentése alapján az önkormányzati, oktatási és egészségügyi reform következtében jövőre 250 ezer közalkalmazott tér vissza a központi állami körbe, közülük mintegy 11 ezer alkalmazottat érinthet a kényszernyugdíjazás, amellyel 20 milliárd forintot spórolhat az állam.

Orbán hivatala jövőre a működésre 4 milliárd, a kommunikációra további 3,6 milliárd forintot kap. Ez a megszorításból kigazdálkodott összegnek csaknem a fele.

Ezt is szeretjük