Matolcsy megint rosszul számolt
Újabb megszorítások jöhetnek
Az Európai Bizottság szerint 2014-ben nem sikerül tartani a hiányt. Matolcsy nem ért egyet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyar államháztartás hazai össztermékhez viszonyított deficitje az idei 2,5%-ról jövőre 2,9%-ra, 2014-ben pedig már a 3%-os uniós tűrésküszöböt meghaladó 3,5%-ra nő - áll az Európai Bizottság szerdán közzétett őszi országjelentésében. Ugyanakkor a GDP-arányos bruttó államadósság az idei 78,4%-ról 2013-ban 77,1%-ra, 2014-ben pedig 76,8%-ra csökken. A bizottság azzal számol, hogy a GDP az idei 1,2%-os csökkenés után jövőre már 0,3%-kal, 2014-ben pedig 1,3%-kal bővül.

Matolcsy György, MTI-fotó

A bizottság szerint a munkanélküliség 2014-ig 10,8%-ról 10,6%-ra csökken az Eurostat módszere szerint számítva. A fogyasztói árak az idei 5,6% után jövőre 5,3%-kal, majd 2014-ben 3,9%-kal emelkednek.

Matolcsy szerint 764 milliárdot spórolnak, az EU szerint 420 milliárdot

Az EB közölte, a kormány által októberben bejelentett, összességében 764 milliárd forintos egyenlegjavító intézkedéssorozat nettó hatása a GDP 1,5%-ára, azaz mintegy 420 milliárd forintra tehető.

A brüsszeli testület őszi prognózisát magyarázó értékelésében kiemelte: a kormány egyenlegjavító csomagja negatív hatással van a növekedési kilátásokra. Ezek a hatások rövidtávon viszonylag korlátozottan érvényesülnek, de idővel lényegesen felerősödhetnek - írta a Bizottság.

Az Európai Bizottság magyarázata szerint több okból is rosszabb az államháztartási hányra vonatkozó előrejelzésük, mint amit a magyar kormány vár.

Egyrészt a brüsszeli szervezet gyengébb növekedést jósol, másrészt szerintük erősen vitathatók a kormány egyes, többlet-adóbevételt célzó intézkedései is. Ezenkívül mintegy 1%-pontos hiányemelkedést vár a testület egyes kiadáscsökkentő intézkedések végrehajtási kockázatai miatt, ahogy számos kiadást, így a jegybank várható veszteségének kifizetését nem tartalmazza a kormányzati becslés.

Az Európai Bizottság számításai szerint a magyar államháztartási hiány 2014-ben a pedagógusok béremelése, illetve a növekvő kamatkiadások miatt nőhet a GDP 3,5%-ára. Ezenkívül a jegybank 2013. évi vélt, a GDP 1%-át kitevő vesztesége is rontja majd az államháztartás egyenlegét. - Ezeket a tényezőket csak részben ellensúlyozzák majd a gazdasági növekedés kedvező hatásai, illetve a további strukturális reformok - írja a brüsszeli javaslattevő-végrehajtó testület.

Recesszió után lassú növekedés

A szervezet a növekedési kilátásokkal kapcsolatosan kiemelte: a 2012. évi recesszió után lassú növekedés várható 2013-ban és 2014-ben.

- A magyar gazdaságot gyenge potenciális növekedési ütem jellemzi, melyet részben a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika és az egyre nagyobb torzító hatással bíró adók - így a pénzügyi szektorra kivetett nagyon magas többlet-adóteher - okoznak - írják.

A szervezet szerint a munkaerő-piaci körülmények enyhén javulnak. A kormányzati intézkedések hatására folyamatosan nő a munkaerő-piaci aktivitási ráta. Mindezek ellenére a munkanélküliek aránya várhatóan nem változik, míg a foglalkoztatás folyamatosan nő.

A fogyasztói árak növekedési üteme továbbra is magas Magyarországon, elsősorban a növekvő élelmiszerárak, illetve a kormányzati intézkedések miatt. A szervezet becslései szerint a magyarországi infláció 2013-ban jóval a jegybank 3%-os célja felett marad, és csak 2014-ben közeledhet a célhoz.

Matolcsy nem ért egyet, és egyeztet, legyen-e még megszorítás

A kormány nem ért egyet az Európai Bizottság azon előrejelzésével, mely szerint 2014-ben a GDP 3,5%-ára emelkedik Magyarországon az államháztartás hiánya - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az EB jelentésére reagálva.

Indoklásul közölte: a brüsszeli testület megállapítását olyan tételekre alapozza, melyek nem helytállóak, a kabinet szerint ugyanis a bankadó és a tranzakciós illeték nem veti majd vissza a bankszektor hitelezési tevékenységét.

Azzal kapcsolatban, hogy az EU szerint jövőre 2,9% lesz a magyar deficit, Matolcsy György emlékeztetett: a kormány ennél is kevesebbet, 2,7%-os hiánycélt tűzött ki maga elé. Mindezek mellett azonban megjegyezte, Orbán Viktor miniszterelnök kérésére a jövő heti kormányülésre előterjesztést kell tennie arra nézve, hogy szükségesek-e még gazdasági intézkedések a szerdai európai bizottsági bejelentések nyomán.

Ezt is szeretjük