Megvan az 5,5 millió beoltott: mi változik a kötelező maszkviselés eltörlésén kívül?
Elérte az 5,5 milliót a beoltottak száma, ez a kötelező maszkviselés végét jelenti a legtöbb helyen.

leveszi-a-maszkot
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elérte a beoltottak száma az 5,5 milliót, ezért újabb korlátozásokat oldanak fel, többek közt nem kell maszkot viselni - közölte Dömötör Csaba parlamenti államtitkár péntek délutáni Facebook-bejegyzésében. Ennek eredményeképp a szociális intézmények és a kórházak kivételével nem lesz kötelező a maszkviselés, sem az üzletekben, sem a tömegközlekedési eszközökön. Persze, ha valaki úgy gondolja, hogy nagyobb biztonságot szeretne magának, hordhat maszkot, de ez nem lesz kötelező - mondta a miniszterelnök péntek reggel egy rádiós interjúban.

Védettségi igazolvány nélkül lehet belépni a vendéglátóhelyiségekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe és az előre váltott ülőhelyes nézőtéren tartott kulturális rendezvényekre. Az üzletekre vonatkozó korlátozások megszűnnek, magánrendezvényeken 50 helyett 100-an vehetnek részt, lakodalomban pedig 200-ról 400-ra emelkedik az engedélyezett létszám. Három helyen tartják fenn szigorúan a belépés védettségi igazolványhoz kötöttségét: a sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott koncertszerű rendezvények esetén.

Gazdasági döntések

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy a kormány októbertől kiviteli korlátozást rendelt el építőipari termékekre. Hozzátette: részben azért szaladtak el az építőipari anyagok árai néhány terméknél, mert megnőtt az országból kivitt mennyiség. Emellett az áremelkedések megfékezéséért néhány építőanyag esetében extraprofitadót fognak bevezetni - számolt be róla az MTI.

Mint mondta, ezt a kavicsnál és a sódernél mindenképpen megteszik, de más termékeknél is megnézik a lehetőségét. Ezt azzal indokolta, hogy egyes építőanyagok esetében olyan extraprofitot akarnak realizálni, ami nem fogadható el, ezért ha bizonyos árszint fölötti eladási árat tapasztal a kormányzat, akkor az a fölötti ár 90 százalékát el fogja vonni.

Megjegyezte: a korlátozást először be kell jelenteni Brüsszelben, az Európai Uniónak azt engedélyeznie kell, a notifikáció négy hónapig tart. Addig a kivitel esetében kötelező bejelentést és állami elővásárlási jogot vezetnek be, "megpróbáljuk Magyarországon tartani az építkezések szempontjából kulcsfontosságú anyagokat" - mondta.

Közölte azt is: a kormány döntött még a távmunka bővítéséről, export-hitelbiztosításról, 17 városban munkahelyteremtő beruházások elindításáról, valamint 3 éves bértámogatási megállapodást kötött a MÁV-val, a Volánnal, a postával, a Nemzeti Útdíjszolgáltatóval és a Nemzeti Vízközművek dolgozóival.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Lesz harmadik oltás?

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország teljes egészében felkészült arra, ha a járványnak egy újabb, negyedik hulláma lenne. Ismét arra kért mindenkit, hogy oltassa be magát. Egy esetleges harmadik oltással kapcsolatban a miniszterelnök türelmet kért: szerinte van rá esély, hogy elérkezik a pillanat, amikor a szakemberek véleménye az lesz, hogy lehet harmadik oltást adni, de ez még nem lezárt vita.

A miniszterelnök pénteken közölte, hogy a hajnali jelentés szerint az elmúlt 24 órában nem volt halálos áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon, kórházban lélegeztetőgép nélkül 76 embert ápolnak, lélegeztetőgépen pedig 22-en vannak - írta az MTI.

Fotók: Getty Images

Ezt az oltási igazolást nem küldik ki automatikusan

Az uniós oltási igazolást nem küldik meg automatikusan, de szükség lehet rá, ha utaznál a nyáron. Mutatjuk, mi a teendő, hogy kézhez kapd.

Ezt is szeretjük