A második Orbán-kormány legmeghatározóbb döntései
Az új alkotmánytól az IMF visszahívásáig. Fotók.

Dia

 	Új alkotmány, vagyis Alaptörvény  	2012. január elsején életbe lépett Magyarország új alkotmánya, amit Alaptörvénynek neveztek el. Az ellenzék egy része nem vett részt az alkotmányozásban. Az Alaptörvényt elfogadása óta többször módosították, például azért, hogy a lemondott Schmitt Páltól csak kétharmaddal lehessen elvenni havi másfél milliós "tiszteletdíját", lakáshasználati jogát - amiről lemondott -, sofőrjét, szolgálati autóját, és kétfős titkárságát. Mindezt jelenleg az adófizetők finanszírozzák.

Új alkotmány, vagyis Alaptörvény

2012. január elsején életbe lépett Magyarország új alkotmánya, amit Alaptörvénynek neveztek el. Az ellenzék egy része nem vett részt az alkotmányozásban. Az Alaptörvényt elfogadása óta többször módosították, például azért, hogy a lemondott Schmitt Páltól csak kétharmaddal lehessen elvenni havi másfél milliós "tiszteletdíját", lakáshasználati jogát - amiről lemondott -, sofőrjét, szolgálati autóját, és kétfős titkárságát. Mindezt jelenleg az adófizetők finanszírozzák.

Dia

 	Csorbított jogkörű Alkotmánybíróság  	A második Orbán-kormány jelentősen csorbította az Alkotmánybíróság jogköreit, például, az Ab már egyáltalán nem vizsgálhatja a költségvetést, az adókat és járulékokat érintő törvényeket, és ma már nem mindenki fordulhat a testülethez, csak a kormány, vagy a képviselők negyede, vagy az alapjogi biztos kezdeményezheti nem egyedi ügyben a jogszabályok alkotmányosságának vizsgálatát.

Csorbított jogkörű Alkotmánybíróság

A második Orbán-kormány jelentősen csorbította az Alkotmánybíróság jogköreit, például, az Ab már egyáltalán nem vizsgálhatja a költségvetést, az adókat és járulékokat érintő törvényeket, és ma már nem mindenki fordulhat a testülethez, csak a kormány, vagy a képviselők negyede, vagy az alapjogi biztos kezdeményezheti nem egyedi ügyben a jogszabályok alkotmányosságának vizsgálatát.

Dia

 	IMF - megint  	Visszahívtuk a Nemzetközi Valutalapot, holott a kormányzás elején még úgy volt, hogy nem lesz erre szükség, sőt! Aztán jött az euroválság, Magyarország sérülékenysége miatt igen rossz helyzetbe került, bóvliba soroltak minket, egyszóval, nem igazán volt más megoldás. Az IMF-tárgyalások júliusban, több mint fél éves huza-vona után kezdődtek meg, mert a kormány nem volt hajlandó úgy módosítani a jegybanktörvényt, hogy az intézmény függetlensége biztosítva legyen. Végül módosították a vonatkozó szabályozást. A képen az IMF tárgyalói.

IMF - megint

Visszahívtuk a Nemzetközi Valutalapot, holott a kormányzás elején még úgy volt, hogy nem lesz erre szükség, sőt! Aztán jött az euroválság, Magyarország sérülékenysége miatt igen rossz helyzetbe került, bóvliba soroltak minket, egyszóval, nem igazán volt más megoldás. Az IMF-tárgyalások júliusban, több mint fél éves huza-vona után kezdődtek meg, mert a kormány nem volt hajlandó úgy módosítani a jegybanktörvényt, hogy az intézmény függetlensége biztosítva legyen. Végül módosították a vonatkozó szabályozást. A képen az IMF tárgyalói.

Fotó: MTI

Dia

	Bekeményít az EU	Közben összekaptunk az Európai Bizottsággal, de úgy, hogy még az is szóba került, hogy rengeteg pénzt megvonnak hazánktól, mert nem hozzuk a beígért, 3%-os hiányt. Végül a telefonadó és a sárgacsekkadó mentette a helyzetet, ezekből lesz elég pénz. Több kötelezettségszegési eljárást is indítottak ellenünk, problémásnak találták a jegybankra, a bírákra, és az adatvédelmi ombudsmanra, a plázastopra vonatkozó szabályokat, a különadókat, az Erzsébet-utalványokat, és a pálinkafőzés jövedékiadó-mentességét.

Bekeményít az EU

Közben összekaptunk az Európai Bizottsággal, de úgy, hogy még az is szóba került, hogy rengeteg pénzt megvonnak hazánktól, mert nem hozzuk a beígért, 3%-os hiányt. Végül a telefonadó és a sárgacsekkadó mentette a helyzetet, ezekből lesz elég pénz. Több kötelezettségszegési eljárást is indítottak ellenünk, problémásnak találták a jegybankra, a bírákra, és az adatvédelmi ombudsmanra, a plázastopra vonatkozó szabályokat, a különadókat, az Erzsébet-utalványokat, és a pálinkafőzés jövedékiadó-mentességét.

Dia

 	Egykulcsos, családi adózás  	2011. január elsején életbe lépett az egykulcsos, családi adózás. A személyi jövedelemadó egységesen 16%, a gyerekesek adókedvezményt kaphatnak. Kivezették az adójóváírást, a félszuperbruttót viszont meghagyták a 202 ezer forint fölötti bérekre. Emelkedtek a járulékok és a minimálbér bruttója is, nettóban nem történt változás. A teljesen egykulcsos adó 2013-ban lépett életbe.

Egykulcsos, családi adózás

2011. január elsején életbe lépett az egykulcsos, családi adózás. A személyi jövedelemadó egységesen 16%, a gyerekesek adókedvezményt kaphatnak. Kivezették az adójóváírást, a félszuperbruttót viszont meghagyták a 202 ezer forint fölötti bérekre. Emelkedtek a járulékok és a minimálbér bruttója is, nettóban nem történt változás. A teljesen egykulcsos adó 2013-ban lépett életbe.

Fotó: MTI

Dia

 	Árfolyamrögzítés, végtörlesztés, Nemzeti Eszközkezelő  	A kormány többféleképpen próbált segíteni a devizahiteleseknek: rögzített árfolyamon fizethetik néhány évig törlesztőjüket, illetve lehetőséget kaptak arra is, hogy a jelenleginél jóval alacsonyabb árfolyamon váltsák ki hitelüket. A szegényebbektől a kormány veszi meg az ingatlant, hogy utána az államtól olcsón visszabérelhessék. 	 

Árfolyamrögzítés, végtörlesztés, Nemzeti Eszközkezelő

A kormány többféleképpen próbált segíteni a devizahiteleseknek: rögzített árfolyamon fizethetik néhány évig törlesztőjüket, illetve lehetőséget kaptak arra is, hogy a jelenleginél jóval alacsonyabb árfolyamon váltsák ki hitelüket. A szegényebbektől a kormány veszi meg az ingatlant, hogy utána az államtól olcsón visszabérelhessék.
 

Dia

	Röghöz kötés	Az a diák, aki 2012 szeptemberétől állami pénzen tanul, annak kötelező lesz egy meghatározott időt - legkevesebb hat évet - itthon dolgozni. Korábban ez nem így volt, mindenki mehetett, amerre akart.

Röghöz kötés

Az a diák, aki 2012 szeptemberétől állami pénzen tanul, annak kötelező lesz egy meghatározott időt - legkevesebb hat évet - itthon dolgozni. Korábban ez nem így volt, mindenki mehetett, amerre akart.

Dia

	Magánnyugdíjak államosítása	Mintegy 3 ezer milliárd forintot vett el az állam a magánnyugdíjpénztáraktól, amelynek egy részét gyorsan el is költötték az államadósság csökkentésére. Egyéni számlákat ígértek, ami biztosíték lenne, hogy ezt a pénzt az emberek visszakapják, de a számlákról semmi hír.

Magánnyugdíjak államosítása

Mintegy 3 ezer milliárd forintot vett el az állam a magánnyugdíjpénztáraktól, amelynek egy részét gyorsan el is költötték az államadósság csökkentésére. Egyéni számlákat ígértek, ami biztosíték lenne, hogy ezt a pénzt az emberek visszakapják, de a számlákról semmi hír.

Dia

 	Államadósság  	A kormány csökkenő pályára állította az államadósságot, és 3% alatt tartotta az államháztartási hiányt. Ehhez mondjuk kellettek a nyugdíjpénzek, a különadók, illetve a nyíltan áthárított telefonadó és a sárgacsekkadó is. Lett még chipsadó is egyébként, melyből az orvosok fizetését emelték, így nem mondtak fel tömegesen 2012 elején.

Államadósság

A kormány csökkenő pályára állította az államadósságot, és 3% alatt tartotta az államháztartási hiányt. Ehhez mondjuk kellettek a nyugdíjpénzek, a különadók, illetve a nyíltan áthárított telefonadó és a sárgacsekkadó is. Lett még chipsadó is egyébként, melyből az orvosok fizetését emelték, így nem mondtak fel tömegesen 2012 elején.

Dia

 	Család fogalmának szűkítése  	A kormány az új Alaptörvénybe írná, hogy az élettársak nem alkotnak családok. A család alapja a házasság, vagy a szülő-gyermek viszony a kormány szerint.

Család fogalmának szűkítése

A kormány az új Alaptörvénybe írná, hogy az élettársak nem alkotnak családok. A család alapja a házasság, vagy a szülő-gyermek viszony a kormány szerint.

Dia

	Tovább szűkítenék az Ab jogkörét	Az Alkotmánybíróság az új alkotmány előtti ítéleteit nem vehetné figyelembe a döntéshozáskor, vagyis, csak az új alkotmány lenne irányadó. Döntés még nem született az ügyben, ez is a 4. alkotmánymódosítás része lenne, amiről még nem szavaztak.

Tovább szűkítenék az Ab jogkörét

Az Alkotmánybíróság az új alkotmány előtti ítéleteit nem vehetné figyelembe a döntéshozáskor, vagyis, csak az új alkotmány lenne irányadó. Döntés még nem született az ügyben, ez is a 4. alkotmánymódosítás része lenne, amiről még nem szavaztak.

Dia

	Rezsicsökkentés	A kormány 10%-os rezsicsökkentést hajtott végre, tíz százalékkal olcsóbb 2013 január elseje óta a gáz, a villany és a távhő. A kormány további rezsicsökkentést tervez.

Rezsicsökkentés

A kormány 10%-os rezsicsökkentést hajtott végre, tíz százalékkal olcsóbb 2013 január elseje óta a gáz, a villany és a távhő. A kormány további rezsicsökkentést tervez.

Dia

 	Munkahelyvédelmi akcióterv  	A kormány járulékkedvezménnyel segít a munkahelyek megtartásában, egyebek mellett a női munkavállalókon is. A foglalkoztatónak kevesebbet kell adózni, például, ha kismamát foglalkoztat.

Munkahelyvédelmi akcióterv

A kormány járulékkedvezménnyel segít a munkahelyek megtartásában, egyebek mellett a női munkavállalókon is. A foglalkoztatónak kevesebbet kell adózni, például, ha kismamát foglalkoztat.

Ezt is szeretjük
Fotó: