Margaret Thatcher ikonikus mondatai

Szállóigévé váltak

Margaret Thatcher mindig is szókimondásáról volt híres. Íme, a legemlékezetesebb mondatai!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A napokban hunyt el Nagy-Britannia első miniszterelnöknője, Margaret Thatcher.

A Vasladyként is emlegetett egykori államfő nézeteivel és cselekedeteivel ugyanúgy beírta magát a történelembe, mint híres mondásaival, melyek szállóigévé váltak az évek során.

87 éves volt

A nemesi családból származó politikus az Oxfordi Egyetemen kezdte tanulmányait vegyész szakon, de 1959-ben Finchley választókerületben megválasztották országgyűlési képviselőnek, innentől pedig a politika határozta meg az életét. 1970-ben Edward Heath oktatásügyi miniszterré tette meg, de öt évvel később már legyőzte a férfit a Konzervatív Párt választási választmányán.

Ezzel nemcsak az ellenzék vezére lett, hanem az első nő is, aki egy nagy politikai pártot vezetett az Egyesült Királyságban. Kitartását siker koronázta, 1979-ben megválasztották miniszterelnöknek, hivatali ideje egészen 1990-ig tartott.

Nagy-Britannia egykori miniszterelnöknője már évek óta betegeskedett, férje halála óta egy háztartási alkalmazott viselte gondját, ugyanis többször szélütést kapott, amit csak tetézett öregkori demenciája. Életének 87. évében hunyt el Margaret Thatcher, akinek nevéhez nemcsak újszerű és megdöbbentő politikai intézkedések fűződtek, de felejthetetlen, ikonikus mondatok is.

A leghíresebb mondatok

Thatcher nem volt szégyellős, ha az ellenlábasairól volt szó. Mikor először találkozott a Szovjetunió vezetőjével, Mihail Gorbacsovval, azt mondta: - Egyáltalán nem kell egyetérteni a beszélgetőpartnerrel ahhoz, hogy megtaláljuk vele a közös nyelvet. De biztos ismerős az a szállóigévé lett kijelentése is, hogy: - Érdemes megismerni az ellenséget, mert megeshet, hogy később a barátod lesz. Ezt manapság is sokan idézik, más formában is.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Rendíthetetlen politikai vezetése miatt ragasztották rá a Vaslady becenevet, amit Thatcher büszkén viselt, erről mondatai is tanúskodnak. - Előfordulhat, hogy egy csatát többször is meg kell vívnunk ahhoz, hogy megnyerjük.

Kitartásáról is sokan példát vehetnének: - Rendkívül türelmes tudok lenni, feltéve, ha a végén elérem, amit akarok.

Thatcher a következőképpen határozta meg a férfi- és női szerepeket: - A politikában, ha azt akarjuk, hogy valamiről beszéljenek, egy férfit kell megkérni, ha azt szeretnénk, hogy valamit megcsináljanak, akkor egy nőt.

Ismerős lehet a következő citátum is: - Minden nő, aki megérti a háztartás körül felmerülő problémákat, közel áll ahhoz, hogy megértse az ország vezetése közben felmerülő problémákat is.

Fotó: mundomula.lamula.pe

Ezt is szeretjük