Filmőrület, foci és rock&roll
Manchesterben és Liverpoolban jártunk
Guy Ritchie Sherlock Holmes-a kapcsán látogattunk Angliába, de nem csak a forgatási helyszínekre.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha Angliáról van szó, akkor a legtöbb embernek London jut eszébe először. Természetes, hogy a nagy múltú főváros hatalmas népszerűségnek örvend a turisták körében, de nem szabad elfeledkezni az északabbra eső tájakról sem. Főleg, mert Angliát nem London tette gazdaggá, hanem ipari és kereskedelmi központjai. És ezeknek szintén megvan a maguk történelme.

Tipikus vöröstéglás épületek

Ez a régi hangulat még ma is él Manchesterben és Liverpoolban, amit Guy Ritchie ki is használt legújabb filmje forgatásakor. Az új megvilágításba helyezett Sherlock Holmes és hű barátja, Dr. Watson Manchester utcáin és Liverpool dokkjaiban vette fel a harcot a rosszfiúkkal.

Nyerd meg a VisitBritain fődíját, a 2 fős brit vakációt!

Repülj el a szigetországba, és tölts el 4 feledhetetlen éjszakát a Radisson Edwardian Hotels szállodáiban másodmagaddal!
A nyertes és partnere két napot tölthet el izgalmas programokkal gazdagítva Londonban, a harmadik napon átutaznak Manchesterbe, majd onnan Liverpoolba.
Az utazás során a nyertesek meglátogatják a Sherlock Holmes-filmhez és Arthur Conan Doyle-hoz köthető helyszíneket.

Regisztráció és információ a nyeremény részleteiről a VisitBritain oldalán. A nyereményjáték 2010. február 10-éig tart.

Viktoriánus Anglia

A brit birodalomban hatalma teljében soha nem ment le a nap. Ez azt jelentette, hogy valamelyik gyarmata egén mindig nappal volt.

A rengeteg értékes nyersanyag, ami ezekről a területekről - Kanadától Indián át Ausztráliáig - érkezett, mind Nagy-Britanniát gazdagította. Manchester egészen az 1960-as évekig a világ textiliparának egyik központja volt. A gyarmatokról érkező gyapotot itt dolgozták fel finomabbnál finomabb kelmékké. Ma is rengeteg klasszikus vöröstéglás gyárépület árulkodik erről a korszakról. A gazdagság nyomait pedig a rengeteg tőzsdeépület, valamint a biztosítótársaságok hatalmas irodaházai őrzik. Ezek jó része ma már nem üzemel, több közülük szállodaként funkcionál, például a Radisson Edwardian Hotels családjába tartozó Manchester Hotel, ahol mi is megszálltunk.

A gyárépületek mellett rengeteg apró, valódi Viktória-korabeli utcácska tarkítja Manchester régi negyedét, ahová első nap látogattunk el. Nem véletlen, hogy Guy Ritchie ezt a részt választotta autentikus helyszínként a forgatásra. Az apró utcácskákból kellemes sétával el lehet érni a manchesteri városházára, melyet nem csak filmőrülteknek ajánlunk. A városháza 1877-ben készült el. A neogótikus épület kívülről és belülről egyaránt gyönyörű, illetve középkori hangulatú, bár építésekor nagyon is modern volt - központi fűtőrendszerrel is ellátták. A városháza több jelenetben is feltűnik a filmben, belső terei a parlament belsőjeként szolgáltak a forgatáskor. A nagyterem padlóját mozaikméhecskék borítják, a busy bee - vagyis szorgos méh - ugyanis Manchester város szimbóluma, ahogyan a pamutfonat is.

A Manchester Eye

A városháza után kissé régebbi városrészekbe látogattunk, például Manchester számtalan csatornájának kezdetéhez. A csatornákat és vízvezetékeket még a rómaiak építették. Ezek mellé épült a magas vasút, ami együtt igazán hangulatos helyszínt alkotott a forgatáshoz. A délelőtti fények ráadásul remek lehetőséget biztosítottak a fotózáshoz.

Futballőrület

Angliában a fociőrület már szinte vallásnak tekinthető. Nem véletlenül, hisz az angol Premiere League a világ legerősebb futballbajnoksága, és egyik legnépszerűbb csapata a Manchester United. Legendás stadionjukba, az Old Traffordra annak is érdemes ellátogatnia, aki nem rajong a fociért, aki viszont szereti, annak kötelező.

A stadionban vezetett túrán lehet részt venni, és mondhatjuk, hogy izgalmas a játékosok eligazító szobájában körbenézni, netán átfutni az alagúton, ahol a futballisták is teszik minden héten. Ez még nekünk, csajoknak is rendkívüli élmény volt.

Így utaztunk
A VisitBritain, a Brit Turisztika Hivatal szervezésében, a Jet2.com járatával utaztunk Manchesterbe. A brit turisztikai hivatal oldalán mindent megtalálsz, ami egy tökéletes szigetországi látogatáshoz kell. Ha nem csak Londonnal szeretnél megismerkedni, akkor érdemes a Jet2-t választani az Észak-Angliai látogatásokhoz. A Jet2.com Budapest-Manchester járatával nyáron napi rendszerességgel utazhatsz 41.49 euróért - egyirányú jegy, illetékkel együtt -, de most is heti három járatot indítanak. Jegyet a www.jet2.com oldalon foglalhatsz.

Liverpool

Másnap Liverpool felé vettük az irányt. Bár a futballcsapat itt is legendás, a legtöbb embernek talán a Beatles jut eszébe a városról. Természetesen kihagyhatatlan a Beatles Múzeum, de Liverpool számos látnivalót tartogat.

Anglikán katedrálisa gyönyörű, tipikus szigetországi vöröstéglás épület, mármint, ami az alapanyagát illeti. A templom ugyanis nagyon különleges, harangtornya kilométerekre ellátszik. Bár kívülről is impozáns, belülről egészen lenyűgöző. Az 1924-ben befejezett főhajó hatalmas, lentről szinte nem is látni a mennyezetet.

2008-ban a Mersey-parti város volt Európa Kulturális Fővárosa, így rengeteget fejlődött, és szerencsére ez azóta sem állt le, mindenhol látni az újonnan épülő házakat, irodaépületeket és kulturális helyszíneket.

Liverpool talán a világ legfontosabb városa volt, hiszen dokkjaiba futott be a gyarmatokról a rengeteg áru és nyersanyag, és innen indult tovább más tájakra. Kevésbé dicsőséges, hogy a város a rabszolga-kereskedelem központja volt egy időben, az Afrikából elhurcolt embereket innen vitték Amerika felé. Ennek a gyászos korszaknak állít emléket az Albert Dock egyik épületében található rabszolgamúzeum.

Az Albert Dock régen a kereskedelem központja volt, ide futottak be a hajók, itt pakolták ki az árut, és vámolták el. A hatalmas, négyzetes épület, melynek egy kijárata van a tenger felé, ma kulturális központként üzemel. A vöröstéglás házak felső emeletén luxuslakások kaptak helyet, lent pedig múzeumok, kávézók, boltok várják a látogatókat.

A Tate Modernt mindenképpen érdemes felkeresni, ahogy a gombafejűek karrierjét bemutató állandó kiállítást is, ahol mindent megtudhatsz a négy liverpooli fiúról. Sőt, az Albert Docktól nem messze, a Matthew Streeten még mindig áll az épület, melyben korábban a Cavern Club üzemelt, ahol a Beatles több mint háromszázszor játszott. Sőt, egy pub is üzemel itt, így zenerajongóknak kötelező legurítani egy sört a legendás helyszínen.

Az Albert Docknál is számos izgalmas jelenetet forgattak, a Mersey-folyó ez esetben Temzeként szolgált.

Krimirajongóknak

Ha kedveled a krimiket, akkor igazi zarándokhely lehet számodra a Manchester közelében található Peckforton-kastély, ahol a klasszikus Sherlock Holmes-sorozatot forgatták, de járt erre Kevin Costner is Robin Hoodként. Jobban mondva berepült az ablakon a film kulcsjelenetében.

A kastély úgy tűnik, mintha évszázadok óta állna a hamisítatlan angol tájban, pedig a 19. század végén épült. Ráadásul filmszínésznek sem kell lenned ahhoz, hogy ellátogass ide, hiszen az épület egy része szállodaként üzemel. Sokan tartják itt az esküvőjüket, nem véletlenül, az apró erdőben található neogótikus gyöngyszem igazán romantikus.

Érdemes tehát északabbra vetni a tekintetedet Londonnál, ha az igazi Angliával szeretnél megismerkedni. Az országrész turisztikai hivatalának oldalán rengeteg hasznos információt találhatsz.

(%oldalmero(463172,375058)%)

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük