Malév-jegyet vettél? Ennyi idő múlva kaphatod vissza a pénzed
Több bankkal is beszéltünk, minimum másfél hónap a várakozási idő, de inkább több.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyik napról a másikra csődbe ment a Malév, ezt követően a céghez több tízezer panasz és kártalanítási igény érkezett. A jegyvásárlók közül sokan bankkártyával intézték a vásárlást, nekik jó hír, hogy a pénzt visszakapják, a rossz, hogy nem tudni, erre mennyi kell várni.

Búcsú a Malévtól, MTI Fotó: Lakatos Péter

Több bankkal is beszéltünk, arról érdeklődve, bankkártyával vásárolt nyári Malév-jegyünk árát mikor kaphatjuk vissza. A válaszok alapján legalább másfél hónapnak el kell telni addig, míg hozzájuthatunk a pénzünkhöz, de reálisabb az ennél hosszabb ideig tartó várakozás.

A Bankszövetség február közepén jelentette be, hogy sikeres egyezetéseket folytatott az érintett piaci szereplőkkel, aminek eredményeként egyértelművé vált, hogy a bankkártyával későbbi időpontra váltott jeggyel rendelkező utasok is kezdeményezhetik a repülőjegy teljes árának visszatérítését. Három bankot hívtunk fel, hogy mikor kaphatjuk meg a pénzt.

45 nap és a többi

Pontos dátumot egyik bank sem tudott mondani, a legkonkrétabb időpontot az MKB telefonos ügyfélszolgálatától kaptuk. Ott elmondták, hogy miután leadtuk igényünket, azaz rögzítették a reklamációt, vizsgálat indul, hogy az igényünk jogos-e. Ez 45 napba is telhet, utána már csak attól függ a visszatérítés ideje, hogy a kártyatársaság mikor igazol vissza a banknak. Hogy ez mennyi idő, azt nem tudták megmondani.

A K&H Bank telefonos ügyfélszolgálatától annyit tudtunk meg: nem rajtuk múlik, hogy mikor kerülhet vissza a jegyvásárlóhoz a pénz, ez függ például a Malév ellen indult csődeljárás végkimenetelétől.

Az MKB egyébként utóbbit cáfolta, szerintük a csődeljárástól független a jegyvisszatérítés. Az OTP telefonos ügyfélszolgálatán szintén nem mondtak konkrétumokat, csak azt, hogy a kivizsgálási időtől, továbbá még "sok mindentől" függ a visszatérítés.

A Bankszövetség korábban azt közölte, a visszatérítés a nemzetközi bankkártyás szabályoknak megfelelően történik meg, várhatóan három hónapon belül.

Ezt kell tenned

Ha bankkártyával vásároltál Malév-repülőjegyet, a legtöbb helyen személyesen kell intézkedned - az MKB-ban telefonon is el lehet indítani a folyamatot. A visszatérítéshez első körben egy reklamációs nyomtatványt kell kitöltened.

Amire szükséged lesz, az a számla - vagy annak másolata - a repülőjegyről, hogy mikor és hol vásároltad a jegyet - a Malév honlapján vagy máshol -, mikorra szólt a jegy, milyen összegben, és a bankkártyaszámod is biztosan kell majd. Ha van bármilyen más dokumentumod az utazásról - levelezés -, akkor azt is érdemes bevinned a bankfiókba.

Ezt is szeretjük