Több mint ezeréves majomkenyérfákat fotóz a nő: szomorú oka van rá
Az ősi majomkenyérfák több mint ezer évig élhetnek, azonban egy szomorú jelenség miatt a fotós úgy döntött, emléket állít a famatuzsálemeknek.

majomkenyérfa nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az éghajlatváltozás a világ ősi fáit fenyegeti, és az elmúlt években jelentős pusztítások mentek végbe. Beth Moon már 2006 óta fotózza a famatuzsálemeket, az afrikai baobabfákkal vagy majomkenyérfákkal, adansonia digitata, Madagaszkárban, Szenegálban és Dél-Afrika régióiban ismerkedett meg.

A kaliforniai fotós a veszélyeztetett óriásokról gyönyörű képsorozatot készített. Ezek a fák több mint 1500 évig élhetnek, némelyek akár a 2500 éves kort is elérhetik, jellemzőjük, hogy a törzsük nagyon széles, gyökereik gyakran kilátszanak a földből.

Az ősi majomkenyérfák

Beth Moon 2018-ban megdöbbentő híreket olvasott, egy 1400 éves majomkenyérfa az extrém szárazság miatt elpusztult, a gyökerei már nem tudták megtartani. A szomorú hír hallatán visszament a korábbi fotózási helyszínekre, és kiderült számára, hogy az elmúlt 12 évben a 13 legidősebb majomkenyérfából 9 elpusztult, és a 6 legnagyobb példány közül 5 vált az enyészet martalékává. Emiatt döntött úgy, hogy a legközelebbi afrikai utazása során kifejezetten a majomkenyérfákra helyezi a fókuszt. A néma óriások fotózása nagy kihívást jelentett, nemcsak megközelítésük, hanem puszta méretük miatt is, gyakran több, egymást átfedő felvételt készített ahhoz, hogy lencsetorzítás nélkül egy fotón látszódjanak. A MyModernMet oldalán azt mondta, hogy „a megmaradt fák tiszteletével a természet örömét és pompáját ünnepeljük”. Varázslatos képei régmúlt idők emlékeit hordozzák.

(Cikken belüli képek forrása: bethmoon.combethmoonphotography / Instagram, borító-és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük