Nem Orbán, hanem egy magyar segítő oldja meg a menekültügyet?
Meglepő, de működő ötlet
Több munka kellene hozzá, mint pénz.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hosszú távú megoldás lehet a menekültválságra, ha megtalálja hozzá a megfelelő partnereket Zsohár Zsuzsanna. A Migration Aid magyarországi szóvivője olyan önfenntartó falvakat hozna létre Törökországban a menekülteknek, ahol értelmesen tölthetnék el az időt, amíg haza nem térhetnek.

Azok a menekültek, akik átjutnak a török határon, eleve kényszerpályára kerülnek: útlevelüket a hatóságok elveszik, munkavállalási engedély nem kapnak, és a mozgásuk is egyetlen városra korlátozódik.

Akik tehetik, továbbmennek nyugat felé, akik viszont maradnak, azoknak nincs más lehetőségük, mint hogy feketemunkát vállaljanak, vagy tétlenül éljék fel, amit magukkal vittek.

Önfenntartó települések kellenének

Zsohár Zsuzsanna elképzelése pont a tétlenség ellen venné fel a harcot. Lényegében passzívházas közösséget hozna létre, ahol hulladékokból építenének minimális energiafelhasználású lakásokat - a menekültek aktív részvételével.

Ezek az energetikai szempontból többé-kevésbé önellátó épületek minimális pénzből, de annál több munkával készülhetnének el. A házakhoz kertek és baromfiudvar csatlakozna, így a lakók megtermelnék azt is, amit aztán elfogyaszthatnak. A vegetálás helyett így aktív életmód jutna a menekülteknek, ráadásul tábor helyett valódi közösségben élhetnének, és eltartott emberek helyett megtartott embercsoportokként működhetnének.

Egyelőre máshol nincs ehhez hasonló, vagyis nincs minta, de Zsohár Zsuzsanna szerint ez nem is baj, ezt ő szeretné megcsinálni. A Migration Aidnek köszönhetően igen jó kapcsolatokat épített ki az ENSZ Egészségügyi Világszervezetével, a Menekültügyi Főbiztossággal, de még a Bundestaggal is, akik lelkesednek az ötletért. Jövő tavaszra már működő projektként kellene megvalósulnia az elképzelésnek, hogy őszre már tovább konkretizálódhassanak a tervek.

Ha beválik a modell, akkor lehet folytatni a munkát, és újabb településeket létrehozni. Nagy tömegek gyors ellátására persze nem megoldás az elképzelés, de ha bejön, idővel jelentős csoportokat is leköthet. Ugyanis félő, hogy a menekültválság kezelése a harcok miatt még hosszú ideig aktuális marad.

Ezt is szeretjük