Hétköznapi illatok, amiket utálnak a macskák: nem csak a citrusféléktől undorodnak
A macskák bizonyos szagokat kifejezetten utálnak, pedig az emberek többsége kedveli őket.

büdös szag macska
beauty and style
Top olvasott cikkek

A macskák szaglása még egyes kutyafajokénál is jobb, az emberekénél pedig százszor erősebb. 

Nem meglepő tehát, hogy a házi kedvencek és a gazdik nem ugyanúgy érzékelik ugyanazt az illatot. Vannak olyan, emberi orr számára kellemes aromák, amiket a cicák kifejezetten utálnak.

Citrusfélék: narancs, citrom, lime és grépfrút

A citrusokat köztudottan utálják a macskák. Elég csak egy kis citromhéjat lereszelni, és kiszórni a kertbe az ott ólálkodó kéretlen bajszos látogatóknak, többet vissza sem néznek a portára.

büdös macska 1
Fotó: Oleg Shuldiakov / Getty Images Hungary

Ugyanez igaz azokra a macskákra is, akik otthon előszeretettel legelészik a szobanövényeket: a citrusokhoz nagy valószínűséggel nem nyúlnak majd.

Levendula, geránium és eukaliptusz

Ezeket a növényeket nemcsak utálják a macskák, de fokozott óvatosságra van szükség a jelenlétükben, mert még enyhén mérgezőek is a cicák számára. Ha elfogyasztják, émelyegnek, hánynak, fogyás, levertség és bőrszárazság jelentkezhet náluk.

Rozmaring, kakukkfű 

A rozmaring és a kakukkfű intenzív illatát sem kedveli a macskák többsége. Szerencsére ezek a fűszernövények nincsenek negatív hatással rájuk nézve, bár igen kicsi az esély arra, hogy elfogyasszák.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fenyő és cédrus

Jó tudni, hogy talán azért kerüli a macska az illatosított kavicsokkal teli alomtálcát, mert nem rajong a fenyőillatért, hát még a cédrusért. Inkább illatanyagmentes almot érdemes beszerezni.

8 cica, akinél durván beütött a macskamenta: valósággal transzba estek

Szárított formában jutottak a növényhez a fotózás erejéig, és a várva várt hatás nem maradt el. Nézd meg, milyen vicces pózokba vágták magukat a szőrmókok!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük