Meteorraj vonul át az égen ezekben a napokban: ekkor lesz a leglátványosabb
A Lyridák meteorraj január óta az első ilyen jellegű égi jelenség lesz.

meteor-április2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az évnek több olyan időszaka is van, amikor egyes meteorrajok megközelítik a Földet, ez pedig nemcsak csillagászati szempontból érdekes, hanem a babonáknak is kedves, hiszen a népi hagyomány szerint, ha hullócsillag alatt kívánunk valamit, az teljesülni fog.

A legismertebb meteorraj a Perseidák, ami minden év augusztusában nyújt felejthetetlen élményeket. A hullócsillagok szerelmeseinek azonban nem kell addig várni, hogy ilyen égi jelenséget lássanak: áprilisban vonulnak végig az égen a Lyridák, amik bár nem olyan látványosak, így is különleges látványt nyújtanak.

Ekkor látható a meteorraj

Az IFLScience információja szerint a Lyridák április 15. és 29. között láthatók a Földről, a tetőzése pedig április 22-re várható, de a szakemberek szerint a csúcs körüli három nap is alkalmas a megfigyelésükre. A meteoridok a Lyra (Lant) csillagkép irányából származnak, amelynek legismertebb égiteste, a Vega, amit a nyári égbolt legfényesebb csillagaként is ismernek. A Lyridák nem tartoznak a leglátványosabb meteorrajok közé, az intenzív időszakban óránként nagyjából 18 meteorid halad el az égen, ezek megfigyelését pedig nehezítheti a felhős idő vagy a telihold fénye is, de megfelelő körülmények között akár szabad szemmel is látni lehet a fénysugarakat.

meteor-április1
Fotó: Thirawatana Phaisalratana / Getty Images Hungary

A Lyridák az egyik legrégebb óta ismert meteorraj, már az ókori Kínában is készültek róla feljegyzések, de az ausztrál őslakosok is megfigyelték. Ezek a meteoridok a C/1861 G1 Thatcher üstökös által  a Nap körül keringő törmeléknyomok. Az égitestet először 1861-ben figyelték meg, és 415 év alatt kerüli meg a napot, így valószínűleg legközelebb csak 2276 körül lehet majd újra látni a Földről. Az üstökösről leváló törmelék a bolygók gravitációjának hatására nagyjából hatvanévente irányul a Föld pályájára, erre utoljára 1982-ben volt példa, a megfigyelők óránként körülbelül 90 hullócsillagot számoltak tetőzéskor. Ez azt jelenti, hogy további húsz évet kell várnunk a következőre ilyen látványos csillaghullásra a Lyridáktól.

Gyönyörű fotókon a Perseidák hullócsillagai

Az egyik legismertebb meteorraj lenyűgöző látványt nyújtott az eget kémlelők számára.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük