Amikor Londonban sörcunami árasztotta el az utcákat: több mint 1 millió liter sör hömpölygött, sokan életüket vesztették

A londoni sörcunami súlyos károkat okozott.

london nyitó

Több mint kétszáz évvel ezelőtt Londonban szó szerint sörözön árasztotta el az utcákat. Annak ellenére, hogy humorosnak, egyenesen a nagyivók valóra vált álmának hangozhat a különös esemény, súlyos károkat okozott az áradat.

A sörfolyam az 1764-ben épített Horse Shoe sörfőzdéből tört ki. Ez a létesítmény hasonlóan a mai gyárakhoz, nagy kapacitással működött, az egyik legnagyobb volt Londonban, több tízezer hordót tudtak teletölteni. A 19. század elején azonban egészen máshol landolt a sör.

Kizúdult a sör az utcákra

1814 októberében a Tottenham Court Roadon található sörgyár hatalmas hordóiból megállíthatatlanul elkezdett ömleni az ital az utcákra. A legnagyobb, közel hétméteres tartályukban önmagában 512 ezer liter testes, sötét portert tároltak.

A Horse Shoe Sörgyár az 1800-as években.
A Horse Shoe Sörgyár az 1800-as években.

A mai napig nem teljesen tisztázott, pontosan hogy történhetett, de az óriási fatartályt összetartó 320 kilós szíjak közül az egyik október 17-én, délután öt-hat óra körül megadta magát a nagy nyomásnak, majd a fahordóból kirobbant a benne erjedő alkohol. Ahogy a porter kizúdult, láncreakciót okozott, és az összes környező hordó sorra robbant szét. A sörtartályok olyan zajt csaptak, hogy még nyolc kilométerről is hallani lehetett.

Több mint egymillió, egyes források szerint összesen 1 millió 224 ezer liter sör hömpölygött az utakon, amik áttörték a hétméteres gyárfalakat, és négy és fél méter magas hullámokban zúdultak ki. 

- A főleg írek lakta szegénynegyed alagsori lakásaiból kimosta az embereket az áradat - elevenítette fel az esetet Martyn Cornell történész. A sör beömlött a házakba, két lakást teljesen tönkretéve, egy közeli kocsmában egy 14 éves lány életét vesztette, ahogy a törmelékek alá szorult, több gyerek is meghalt az áradatban.

A sör nem veszhet kárba

A helyi lakosok nem voltak restek. Több száz ember rohant ki az utcára edényekkel, kannákkal, vödrökkel, hogy összegyűjtsék a sört. A sörfolyam sodrása még ekkor is nagyon erős volt, és nem mindenki tudott talpon maradni, sokan a Middlesex kórházban kötöttek ki kisebb-nagyobb sérülésekkel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A söráradat végül nyolc-kilenc ember életét vette el, legtöbbjük megfulladt, mások halálosan megsérültek. A legutolsó áldozat pár nappal az eset után hunyt el alkoholmérgezésben - úgy tűnik, hogy annyira hősiesen próbálta megmenteni a kifolyt sört, hogy végül a vesztét okozta. Nem bizonyított, de régebbi források megemlítik, hogy többen is elhaláloztak alkoholmérgezés következtében, míg mások szerint az emberek ennél kulturáltabban viselkedtek.

A sörszagú környék

Hónapokig tartott, mire sikerült megtisztítani a környéket, ami az ott lakók elmondása szerint elviselhetetlen szagot árasztott. A sörgyár üzemeltetőjét, a Meux Brewery cég illetékes emberét bíróság elé állították, de végül a bíró úgy határozott, hogy „isteni beavatkozás” történt, így senkit nem ítéltek el a katasztrófa miatt. 23 ezer font bírságot szabtak ki, amit 7250 fonttal csökkentett végül a brit parlament, így elkerülték a csődöt. 

Innen indul a sörcunami.
Innen indul a sörcunami.

A gyár továbbra is üzemelhetett, de fahordóikat masszív fémtartályokra cseréltették. Miután 1921-ben a sörfőzést áttelepítették a wandsworthi Nine Elms sörgyárba, lebontották a gyárépületeket, és az impozáns Dominion színházat húzták fel a terültre, ami a mai napig várja a látogatókat az előadásokra. De olyan műsort biztos nem tudnak szolgáltatni, mint amit elődjük produkált.

5 utolsó pillanatban hozott döntés, ami megváltoztatta a történelmet

Valószínűleg teljesen más lenne a világ, ha ezek a döntések nem születnek meg.

(Cikken belüli képek forrása: Brewers’ Journal és Richard Horwood / Wikipedia Közkincs, borító- és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük