Amikor Londonban sörcunami árasztotta el az utcákat: több mint 1 millió liter sör hömpölygött, sokan életüket vesztették

A londoni sörcunami súlyos károkat okozott.

london nyitó

Több mint kétszáz évvel ezelőtt Londonban szó szerint sörözön árasztotta el az utcákat. Annak ellenére, hogy humorosnak, egyenesen a nagyivók valóra vált álmának hangozhat a különös esemény, súlyos károkat okozott az áradat.

A sörfolyam az 1764-ben épített Horse Shoe sörfőzdéből tört ki. Ez a létesítmény hasonlóan a mai gyárakhoz, nagy kapacitással működött, az egyik legnagyobb volt Londonban, több tízezer hordót tudtak teletölteni. A 19. század elején azonban egészen máshol landolt a sör.

Kizúdult a sör az utcákra

1814 októberében a Tottenham Court Roadon található sörgyár hatalmas hordóiból megállíthatatlanul elkezdett ömleni az ital az utcákra. A legnagyobb, közel hétméteres tartályukban önmagában 512 ezer liter testes, sötét portert tároltak.

A Horse Shoe Sörgyár az 1800-as években.
A Horse Shoe Sörgyár az 1800-as években.

A mai napig nem teljesen tisztázott, pontosan hogy történhetett, de az óriási fatartályt összetartó 320 kilós szíjak közül az egyik október 17-én, délután öt-hat óra körül megadta magát a nagy nyomásnak, majd a fahordóból kirobbant a benne erjedő alkohol. Ahogy a porter kizúdult, láncreakciót okozott, és az összes környező hordó sorra robbant szét. A sörtartályok olyan zajt csaptak, hogy még nyolc kilométerről is hallani lehetett.

Több mint egymillió, egyes források szerint összesen 1 millió 224 ezer liter sör hömpölygött az utakon, amik áttörték a hétméteres gyárfalakat, és négy és fél méter magas hullámokban zúdultak ki. 

- A főleg írek lakta szegénynegyed alagsori lakásaiból kimosta az embereket az áradat - elevenítette fel az esetet Martyn Cornell történész. A sör beömlött a házakba, két lakást teljesen tönkretéve, egy közeli kocsmában egy 14 éves lány életét vesztette, ahogy a törmelékek alá szorult, több gyerek is meghalt az áradatban.

A sör nem veszhet kárba

A helyi lakosok nem voltak restek. Több száz ember rohant ki az utcára edényekkel, kannákkal, vödrökkel, hogy összegyűjtsék a sört. A sörfolyam sodrása még ekkor is nagyon erős volt, és nem mindenki tudott talpon maradni, sokan a Middlesex kórházban kötöttek ki kisebb-nagyobb sérülésekkel.

A cikk az ajánló után folytatódik

A söráradat végül nyolc-kilenc ember életét vette el, legtöbbjük megfulladt, mások halálosan megsérültek. A legutolsó áldozat pár nappal az eset után hunyt el alkoholmérgezésben - úgy tűnik, hogy annyira hősiesen próbálta megmenteni a kifolyt sört, hogy végül a vesztét okozta. Nem bizonyított, de régebbi források megemlítik, hogy többen is elhaláloztak alkoholmérgezés következtében, míg mások szerint az emberek ennél kulturáltabban viselkedtek.

A sörszagú környék

Hónapokig tartott, mire sikerült megtisztítani a környéket, ami az ott lakók elmondása szerint elviselhetetlen szagot árasztott. A sörgyár üzemeltetőjét, a Meux Brewery cég illetékes emberét bíróság elé állították, de végül a bíró úgy határozott, hogy „isteni beavatkozás” történt, így senkit nem ítéltek el a katasztrófa miatt. 23 ezer font bírságot szabtak ki, amit 7250 fonttal csökkentett végül a brit parlament, így elkerülték a csődöt. 

Innen indul a sörcunami.
Innen indul a sörcunami.

A gyár továbbra is üzemelhetett, de fahordóikat masszív fémtartályokra cseréltették. Miután 1921-ben a sörfőzést áttelepítették a wandsworthi Nine Elms sörgyárba, lebontották a gyárépületeket, és az impozáns Dominion színházat húzták fel a terültre, ami a mai napig várja a látogatókat az előadásokra. De olyan műsort biztos nem tudnak szolgáltatni, mint amit elődjük produkált.

5 utolsó pillanatban hozott döntés, ami megváltoztatta a történelmet

Valószínűleg teljesen más lenne a világ, ha ezek a döntések nem születnek meg.

(Cikken belüli képek forrása: Brewers’ Journal és Richard Horwood / Wikipedia Közkincs, borító- és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük