Súlyos fájdalmai voltak a tigrisnek, különleges módszerrel gyógyítják
Ma délután megműtötték Igor tigrist, aki embereknél bevált, úgynevezett Lipogems kezelést kapott.

igorka
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajátsejtes ízületkezelési eljárással gyógyul Igor, a Szegedi Vadaspark szibériai tigrise, aki évek óta ízületi fájdalmakkal küzd. A 13 éves nagyragadozót az emberi ízületek kezelésében már Magyarországon is sikerrel alkalmazott, új Lipogems eljárással kezelik. Az eljárás a páciens saját zsírszövetéből vett, regeneratív (ős)sejteket is tartalmazó szövetállománnyal gyógyítja a sérült ízületeket.

Csakúgy, mint az ízületi betegségben szenvedő embereknél, Igor csípőízületét is egy 45-60 perces, "egynapos" beavatkozás keretében kezelik majd az orvosok. A világon minden ötödik ember szenved valamely nagyízületet - váll, csípő, térd, boka, könyök, csukló - érintő porckopási problémától. Az ízületi betegségek nemcsak az embereket, hanem sajnos az állatokat is érintik, csakúgy, mint a házi kedvenceket, lovakat és egzotikus állatokat, például Igort, a tigrist.

Igor tigris fájdalmait csillapítani kellett

Az ízületi betegségekben szenvedők életminőségének javítását segítő technológiát 2010-ben fejlesztették ki Olaszországban. Olyan ízületi problémákkal küzdőknek nyújt 100%-ban természetes segítséget, akiknek más konzervatív kezelések - fájdalomcsillapítók, szteroidok - nem segítenek, a protézisbeültetés pedig még nem javasolt, nem lehetséges, vagy nem vállalják, életminőségüket ugyanakkor már csak folyamatos fájdalomcsillapítással lehet fenntartani, mint Igor tigris esetében is.

"Igor csípőízületét pont úgy kezeljük, mint egy emberét" - nyilatkozta Dr. Gippert Róbert, a kaposvári Ro-Vet Kisállat Rendelő vezető állatorvosa. "A sajátsejtes ízületkezelési eljárás keretében a páciens, jelen esetben Igor tigris testéből kis mennyiségű zsírszövetet veszünk, amit mechanikusan megtisztítunk, majd ugyanazon, 45-60 perces eljárás keretében visszaültetjük a kezelésre szoruló ízületbe. A megkopott ízület gyógyulása csakúgy, mint az embereknél, Igor tigris esetében is a saját sejtek regeneratív, öngyógyító hatásának köszönhetően, külső anyag használata nélkül történik" - tette hozzá a szakember.

A Lipogems kezelést már állatokon is alkalmazzák

"A sajátsejtes Lipogems ízületkezelési eljárással eddig világszerte mintegy 30 ezer, Magyarországon pedig már több mint 550 pácienst kezeltek" - árulta el Veres József, a Lipogems eljárás hazai kereskedelmi partnere, a Medropolitan Consulting Kft. ügyvezető igazgatója. "Bízunk benne, hogy ezen páciensekhez hasonlóan Igor csípőfájdalmai is hamarosan jelentős mértékben csökkennek, vagy akár meg is szűnnek, és, hogy a vadaspark látogatóinak örömére Igor újra ízületi fájdalmak nélkül élheti hétköznapjait" - mondta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Igor a világon az első szibériai tigris, akit Lipogems sajátsejtes eljárással kezeltek. A módszer Magyarországon már évek óta elérhető a humán gyógyászatban, de állatgyógyászati alkalmazása csak a közelmúltban vette kezdetét. Ezen terápiás területen való alkalmazása még aránylag új, Nyugat-Európában és Észak-Amerikában is egyelőre viszonylag kevés klinikán zajlik, Közép-Kelet-Európában pedig jelenleg kizárólag hazánkban érhető el. Alkalmazásával itthon Dr. Jármy Miklós és kollégái eddig néhány lovat - Dr. Gippert Róbert mintegy harminc kutyát -, és hazánkban először, kuriózumként egy tigrist, Igort kezeltek.

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Ám nem mindig jó az állatnak az, ami az embernél bevált

Alaposan magára haragította az embereket egy vegán nő, akit állatkínzással vádolnak az internetezők. Sonia sivatagi rókát tart otthon, és megvonja tőle az állati eredetű táplálékot, pedig a ragadozó étrendjének fő részét a természetben rovarok és kisebb gerincesek tennék ki, úgyhogy eszerint kellene etetnie.

Ezt is szeretjük