Fullajtár Andrea bevallotta, mivel tölti az estéit, éjszakáit
Meg fogsz lepődni!
Andrea hihetetlen őszintén vallott estéiről. Te is csinálod? (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fullajtár Andrea nemcsak kiváló színésznő, de az irodalom nagy rajongójaként igazi könyvmoly. A Libri irodalmi díj zsűrijének tagjaként mesélt most nekünk az új díjról, a felkérésről, olvasásról, irodalomról, könyvekről.

- Miért vállaltad el a felkérést, és milyen részt venni a tíz legjobb kortárs könyv kiválasztásának a folyamatában?

- Azért vállaltam egyrészt, mert imádok olvasni, külön öröm, ha igazán jó kortárs műveket olvashat az ember, kicsit izgulok, mekkora véleménykülönbség lesz majd köztünk a döntés napján, de ez tíz biztos befutó mű. Nagyon örültem a felkérésnek.

A közönség és a zsűri a következő tíz könyvből választhatja ki azt vagy azokat, melyek 2016-ban elnyerik a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat:

1. Bartis Attila: A vége
2. Dragomán György: Oroszlánkórus
3. Esterházy Péter-Szüts Miklós: A bűnös
4. Forgách András: Élő kötet nem marad
5. Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza
6. Rakovszky Zsuzsa: Fortepan
7. Réz Pál: Tények és Tanúk - Bokáig pezsgőben
8. Szvoren Edina: Az ország legjobb hóhéra
9. Térey János: A legkisebb jégkorszak
10. Ungváry Krisztián: Magyar megszálló csapatok

- Irodalom-e a tényirodalom? Hogyan vethető össze Ungváry Krisztián Térey Jánossal vagy Rakovszky Zsuzsával?

- Összehasonlítani, azt hiszem, lehetetlen Ungváry könyvét mondjuk Szvoren Edináéval. Én inkább arra figyelek, milyen mély benyomást tesz rám egy-egy mű, mennyire tud magával vinni, magával ragadni.

- Hogyan, mikor és mennyit olvasol? Mi az első olyan könyv- vagy olvasásélményed, ami meghatározó, amiről szívesen mesélnél?

- Gimnazista korom óta gyakorlatilag mindennap olvasok, de már általános iskolában is sokat olvastam, nekem nagyon jó magyartanáraim voltak, a legjobbat adták át nekünk: a könyv szeretetét.

Az első regény, amit olvastam, nyolcévesen a Rejtelmes sziget volt, azonnal megszerettem azt az érzést, hogy a szobámban fekszem, miközben egy vakáción eltévedek egy csapat gyerekkel, és a viharban elsodródunk egy szigetre. Ma az olvasás a napjaim végén a nyugodt egy-két óra, vagy, ha olyan a könyv, akár nem is alszom hajnalig, csak befejezhessem.

Te is szavazhatsz a 10 legjobb könyvre!

Idén indul útjára a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza. A tíz döntős könyvből egy öttagú szakmai zsűri választja ki a legjobbakat, melyek a Libri irodalmi díj és Libri irodalmi közönségdíjat kapják.

A zsűri tagjai: Fullajtár Andrea, Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház tagja; Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke, egyetemi oktató; Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és Károlyi Csaba
irodalomkritikus, író, szerkesztő, az Élet és Irodalom munkatársa, egyetemi oktató.

A zsűri moderátora: Vitray Tamás, Kossuth-díjas újságíró, főszerkesztő, riporter, kiváló művész.

Ezt is szeretjük