Meghódította a világot a magyar férfi találmánya
Forradalmi újítás
Rátai Dániel találmánya, a 3D-s virtuális rajzolóeszköz forradalmi változásokat idézhet elő.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rátai Dániel valószínűleg gondolni sem mert volna arra, hogy találmánya mekkora sikert fog aratni, amikor 2004-ben elkészítette a Leo elődjét olyan közönséges, hétköznapi tárgyakból, mint a karácsonyfaizzó, szívószál, napszemüveg, webkamera, valamint szétszerelt számítógépes egér.

Természetesen az eszköz és a szoftver az évek során óriási fejlődésen ment keresztül, és számos hazai és nemzetközi elismerést zsebelt be.

A Leo működése

A program használatához három eszköz szükséges: egy három részből álló szenzorsor, amit a monitorhoz kell csatlakoztatni, egy 3D-szemüveg, valamint az úgynevezett madár, ami nem más, mint egy térbeli egér, melyet szárnyszerű kinövésekkel láttak el a jobb fogás érdekében.

A monitorhoz csatlakoztatott szenzorsor érzékeli a felhasználó által viselt szemüveg helyzetét, és ennek megfelelően igazítja a képet, követve a fej mozgását. A találmány segítségével tehát szó szerint kihúzható a kép a monitorból.

Ez annyit jelent, hogy a felhasználó előtt a monitorból kilépő, háromdimenziós kép jelenik meg, amellyel rögtön interakcióba is léphet: megragadhatja, forgathatja, kedve szerint alakíthatja azt. 

Megvalósul az elképzelhetetlen

Dániel a Leonar3Do feltalálásával és termékké fejlesztésével megoldást nyújtott egy régi problémára, a háromdimenziós kijelző megvalósítására, ami előtte még dollármilliárdokkal rendelkező világcégeknek és kutatóintézeteknek sem sikerült. 

A Leo új kapukat nyitott meg. Jelenleg több mint 80 különböző területen alkalmazzák: többek között oktatási intézmények, animációsfilm-stúdiók, különféle művészeti ágazatok képviselői, valamint kórházak dolgoznak vele. Maga a szoftver rendkívül egyszerű, letisztult, használata mindenki számára könnyen megtanulható. 

Az eszköz segítségével többek között egyszerűbbé válik a diákok számára a térgeometria, az ábrázoló geometria, a fizika, illetve a kémia bizonyos összefüggéseinek megértése, az orvosoknak pedig lehetőségük nyílik arra, hogy mielőtt nekiállnak egy nagyobb műtétnek, a program segítségével lemodellezzék azt. 

Hazánkban a Semmelweis Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Kommunikációs Főiskola előszeretettel alkalmazza a forradalmi találmányt, de több országban, köztük az Egyesült Államokban és Japánban is számos egyetemen élvezik a Leo által kínált lehetőségeket. 

3D szinte mindenkinek

Az eszköz tökéletesített változata 2010 szeptemberében került bolti forgalomba. A tenyérnyi központi egységből, néhány kábelből, szemüvegből és rajzolóeszközből álló szerkezet árát 300-350 ezer forint körüli összegben állapították meg, amiért cserébe a vásárló átélheti a 3D-s virtuális valóság élményét. A budapesti Frankel Leó utcai PontStudio informatikai szaküzlet a termék elsődleges hazai forgalmazója, ahol a terméket bárki kipróbálhatja és megvásárolhatja.

Nemrégiben versenyt hirdetett a Leonar3Do

Novemberben ötletversenyt hirdetett a Leonar3Do kreatív fiatalok számára. A feladat olyan oktatóprogramok fejlesztése volt, amelyeket később különböző felsőoktatási intézmények használhatnak demonstrációs - szemléltetési - céllal.

A legjobb ötleteket meg is valósították egy háromnapos rendezvényen, ahol a versenyzők munkáját szakavatott mentorok segítették, az eredményről pedig szakmai zsűri döntött. A verseny győztesei a pénznyeremény mellett oklevelet kaptak, amely igazolja a 3D szoftverfejlesztésben megszerzett tudásukat.

Ezt is szeretjük