Ez lenne az év legrosszabb napja?
Ha túl szomorú lennél az ünnepek alatt
A lelki segélyszolgálatok karácsonykor is várják a hívásodat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsony a szeretet ünnepe, az együttlété, a családé. A jeles napok közeledtével bárhová mész, mindenütt karácsonyi zene szól, égők világítanak, az emberek elözönlik az utcákat, boltokat, mindenki vásárol, lázasan készülődik. Az ünnepi idill azonban nem mindenkinek adatik meg.

Sokaknak nincs kihez menniük szenteste, a rokonok nagyon messze laknak, esetleg már nem is élnek. Ők az emlékeik vagy éppen a televízió segítségével igyekeznek túlélni az ünnepet, hiszen nincs, akire gyertyagyújtáskor örömmel pillanthatnának. Akadnak olyanok is, akik ugyan családosan ünnepelnek, mégis magányosnak érzik magukat.

Ezek az emberek csak kívülről szemlélhetik mások békés boldogságát, miközben hozzájuk csak egyetlen vendég kopogtat be, a karácsonyi depresszió. Ha úgy érzed, neked is beszélned kell erről valakivel, az alábbi segélyszolgálatokat nyugodtan hívhatod.

Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége az ünnepek alatt is ügyeletben van, ha valakinek megértésre van szüksége. A 116-123-as telefonszámon lehet őket elérni. Ez egy egységes rövidített hívószám, ami elé nem kell körzetszám. Éjjel-nappal, az ország bármely részéről ingyenesen, névtelenül hívható, mobilról és vezetékes telefonról egyaránt. 19 és 7 óra között skype-on is tárcsázhatók a tanácsadók a szövetség weboldalán keresztül. E-mail elérhetőséggel is rendelkeznek, az sos@sos505.hu címre lehet nekik levelet írni, amire legkésőbb 72 órán belül megválaszolnak.

Délután telefonszolgálat

A Délután telefonszolgálat is ingyenesen hívható az ország valamennyi településéről minden nap 18-tól 21 óráig, a 06 80 200 866-os ingyenes vonalas számon. A hívásokat két telefonvonalon 35 felkészült önkéntes fogadja. A Délután elsősorban középkorú és idős emberekkel foglalkozik, így a telefonos lelkisegély csak a 40 éven felüliek hívásait várja.

Leveleket is fogadnak a delutan@delutan.hu e-mail címre, melyekre legkésőbb 72 órán belül válaszolnak. Az e-mailes lelkisegélyt - a telefonossal ellentétben - már 25 éves kortól igénybe veheti bárki.

CARITAS Telefonos lelkisegély

A CARITAS Telefonos lelkisegély a Római Katolikus Egyház Szeretetszolgálatának segélyvonala.

Már 18 éve elérhetőek a 06 80 505 503-as telefonszámon 18 órától reggel 6-ig. Habár karácsonykor - december 24-25-26-án - nem tartanak ügyeletet, de közvetlenül az ünnep előtt és után lehet nekik telefonálni.

Jó, ha tudod!
A 80-as körzetszámú telefonszámok ingyen hívhatóak, de mobilról sajnos nem elérhetők.
Ezt is szeretjük