Mi a közös a dohányzásban, a képviselő kismamákban és a közmunkában?
Ezek a témák csapták ki leginkább a biztosítékot olvasóinknál.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fórumok névtelensége sokaknak segít véleményt formálni olyan kényesebb ügyekről is, mint a politika. Nézzük, melyek voltak a legvitatottabbak topikok a Feminán 2011-ben.

Fizetések, politikus vs. nép

A fizetéseket érintő cikkek és fórumok mindig nagy port kavarnak, hiszen ki ne érezné a pénz - és annak hiányának - súlyát.

A témában számtalan cikk született, melyekből az egyik legolvasottabb A politikusoknak nem elég a bruttó 750 ezres fizetés című cikk volt. Lázár János koncepciója, mely lényegében a helyettes államtitkár javadalmazásával egyenlő bért javasol a képviselőknek, nagy ellenvéleményt váltott ki a fórumozók körében. 

A legfőbb sérelem az volt, hogy míg a politikusok dönthetnek a saját fizetésükről, addig ezt egy átlagos magyar polgár nem teheti meg. Sokan a minimálbér emelését sürgetőbbnek tartották a politikusi bér rendezésénél, hiszen előbbiből sokkal nehezebb megélni.

Mások úgy gondolták, hogy a politikusok megérdemlik a magasabb jutalmazást, hiszen egy ország céltáblájává válnak rossz döntéseik esetén, ennek felvállalásáért pedig kompenzációt érdemelnek.

Közmunka

A második Orbán-kormány nagy hangsúlyt helyez a közmunka átalakítására, az idei 64 milliárd forint helyett jövőre 132 milliárdot különítenek el közmunkaprogramokra. Megszűnnek a négyórás közmunkás állások, helyette hat- és nyolcórások lesznek, valamint több pozíciót is biztosítanak. 

Ez sajnos az év nagy részében nem így volt, és ezzel kapcsolatban is kialakult egyfajta vita a fórumon.

Sokan panaszkodnak, hogy többet vagy ugyanannyit kapnak, ha otthon várják a segélyt, mint közmunkásként, mivel többeknek csak négyórás munka jutott 2011-ben. A fórumozók normális, nyolcórás állásokat szorgalmaznak, tisztességes pénzért.

Gyes

A Hírháttér rovat egyik legolvasottabb cikke a "mezei" kismamák és a képviselő kismamák helyzetét hasonlította össze. Mint kiderült, a képviselők teljes fizetést kapnak arra az időre is, amikor otthon vannak a gyerekkel, ami többekből erős ellenszenvet váltott ki, és bizonyítva érezték, hogy a politikusoknak mindent szabad.

Mások mélyen egyetértettek vele, bár minden kismamának teljes fizetést javasoltak a gyes idejére is. 

Dohányzás

Nagy visszhangja volt a dohányosok gyógyszertámogatásával foglalkozó cikkünknek is: a krónikus tüdőbetegségben szenvedő dohányosoknak először egy leszoktató programon kellene részt venniük, és csak utána kapnák meg a gyógyszertámogatást, de akkor is csak 55%-ot a 90% helyett.

A fórumozókat megosztotta a terv, sokan úgy gondolták, hogy aki dohányzik, fizesse meg az árát, míg mások szerint ezt már megteszik a cigarettára kivetett adók, illetve a tb-hozzájárulás révén. Érdekesség, hogy sok nemdohányos is túlságosan szigorúnak tartotta a tervezetet. 

Ezt is szeretjük