Itt találták meg a világ legöregebb erdejét: különleges nyomok őrzik az emlékét

A New York állambéli fosszilis erdő helyén különleges méretű és szépségű fosszíliákat találtak.

fosszilis-erdo

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor sétálunk egy erdőben, rácsodálkozunk a sudár fákra, a sűrű lombokra, a levelek között kacsintó napsugarakra. Különleges a szépsége ezeknek a helyeknek, ám egy erdő szépsége akkor is megmutatkozhat, ha mindennek már szinte semmi nyoma.

Amerikában, New York államban, Cairo városában, egy bányászati területen van egy, az elmúlt években, pontosan 2019-ben felfedezett ősi erdő, azaz annak már csak a fosszilis nyomai. Káprázatos minták mesélnek a több százmillió éve még dús növényvilágról.

A legöregebb ismert erdő

Bár felfedezéséig a kutatók azt gondolták, hogy a világ legidősebb fosszilis erdeje a Gilboa, mely ugyancsak New York államban található, 40 km-re a cairóitól, kiderült, hogy a cairói még annál is öregebb. Míg az előbbi 380 millió éves, az utóbbi fosszíliái egy 385 millió éve volt erdőről árulkodnak, a devon korszakból.

erdo-fosszilis

Érdekes, hogy ez az erdő még a dinoszauruszokat is 140 millió évvel megelőzően létezett. A legkorábbi ismert rovar 400 millió éve, a legelső négylábú állat pár millió évvel utána élt a Földön.

Az erdő felfedezése

Christopher Berry, aki a CNN-nek nyilatkozott az erdőről, először kételkedett abban, hogy valóban ősi erőre bukkantak volna. Úgy hitte, a sziklába csupán belenőhetett egy modern kori fa, és azt eltávolították. Közelebbi vizsgálatok után azonban az bizonyosodott be, hogy egy rendkívül régi fosszíliáról van szó.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A vizsgálódás során 3 ezer négyzetméternyi területet fésültek át. Felfedezvén további fosszíliákat, eltávolították róluk a fölös talajréteget, így feltárultak a fosszíliamintázatok. A kutatók óriási fagyökerek nyomaira bukkantak. Feltételezéseik szerint háromféle fa biztosan honos volt a területen, ebből kettőt azonosítottak: a már kiveszett Cladoxylopsidst és a szintén kihalt Archaeopterist. Az előbbi páfrányszerű, az utóbbi pedig tűlevelű, fás törzsű és lombos ágú, lapos levelű volt. Ezek a növények óriásiak voltak, amiről gigászi, esetenként 11 méter hosszú gyökérnyomok árulkodnak.

Így végezte az ősi erdő

Bár hosszú idő távlatából nehéz megállapítani, pontosan mi okozhatta az erdő vesztét, de a kutatók arra jutottak, hogy egy nagyobb árvíz mosta el azt. A devon korszak végén egyébként volt egy nagyobb lehűlés, ami nagy valószínűséggel az egész élővilágot jelentősen megtizedelte.

Ma is élő állatok hatalmas ősei

A fosszíliák nemcsak a növényekről, de az állatokról is sokat mesélnek. Néhány ma is létező faj óriási volt kezdetben.

Ezt is szeretjük