Aggasztó adatok láttak napvilágot: soha nem volt még olyan meleg szeptember, mint idén
A járványhelyzet mellett a klímaváltozással is szembe kell néznie az emberiségnek.

meleg-szeptember2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idei volt az eddig mért legmelegebb szeptember a világon - jelentette be szerdán az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálata. Az idei szeptember 0,05 Celsius-fokkal volt melegebb az előző év azonos időszakánál - írja a BBC hírportálja.

A kutatók szerint az adatok egyértelműen azt jelzik, hogy a hőmérséklet növekedéséért az emberi károsanyag-kibocsátás a felelős.

 Az erdőtüzekhez is hozzájárult a hőség

A Copernicus szerint Szibéria északi-sarki partvidékén továbbra is jóval átlag felett marad a hőmérséklet. A szakemberek továbbá megerősítették, hogy a műholdas megfigyelések kezdete óta idén mérték az északi-sarki tengeri jég második legkisebb kiterjedését.

meleg-szeptember3
Fotó: Buena Vista Images / Getty Images Hungary

Várhatóan az idei lesz a valaha mért legmelegebb év Európában, még akkor is, ha a hőmérséklet mostantól valamelyest csökken. A megemelkedett hőmérséklet hozzájárult a Kaliforniát és Ausztráliát sújtó tüzekhez, az amerikai Death Valley-ben mért eddigi legforróbb, 54,4 Celsius-fokos naphoz, valamint a Franciaország déli részét mindössze egy nap alatt több mint félméternyi vízzel elárasztó heves esőzésekhez.  

A cikk az ajánló után folytatódik

A francia meteorológiai szolgálat szerint ehhez hasonló felhőszakadás százévente egyszer szokott előfordulni, idén egy hét alatt kétszer is bekövetkezett.

Előre lehetett tudni, hogy előbb-utóbb ez bekövetkezik

- Az éghajlat és az időjárás rendkívül változékony. Tekintettel azonban a klímára gyakorolt hatásunkra előre tudtuk, hogy ilyen jelenségek következhetnek be - mondta Samantha Burgess, a Copernicus munkatársa. Nagy-Britanniában idén mérték az eddigi legnaposabb tavaszt, augusztusban rekordszámú olyan nap volt, amikor a hőmérséklet meghaladta a 34 Celsius-fokot, a délkelet-angliai Reading pedig történetének legcsapadékosabb 48 óráját élte meg.

meleg-szeptember1
Fotó: PinkBadger / Getty Images Hungary

- Évtizedek óta mondjuk, hogy az egyre több és több üvegházhatású gáz egyre nagyobb mértékű melegedéshez fog vezetni - mondta Ed Hawkins, a Readingi Egyetem munkatársa. A szakember szerint a szóban forgó jelenségek a hosszú távú átlaghoz képest mindössze 1 Celsius-foknyi globális melegedés nyomán következtek be, márpedig a világ jelenleg a 3 Celsius-fokos emelkedés irányába tart.

Így néz ki most Grönland: a globális felmelegedés teljesen átalakította a térséget

Grönlandot még 982-ben hozta be a köztudatba a híres viking hajós, Vörös Erik. Mára a sziget a globális felmelegedés miatt nagyon megváltozott.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük