Magyarország már megint visszalépett egyet
Egyre nagyobb a korrupció az országban
Képeken a világ legkorruptabb országai.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Transparency International 2013-ban is elkészítette a világ átfogó korrupciós felmérését, a korrupcióérzékelési indexet. A Magyarországra vonatkozó eredményeket december 3-án, kedden hozták nyilvánosságra. A korrupcióellenes szervezet igazgatóságának elnöke, Huguette Labelle szerint a korrupció az országok többségében az állam működésének szinte minden megnyilvánulásában jelen van, ami a jogalkotásra és a közhatalom gyakorlására is hatást gyakorol, és elkerülhetetlen bizonyos befektetői körökkel való összefonódás is.

A Transparency a világ 177 országát vizsgálta meg a felmérés során. A legkevésbé korrupt országok zömmel Észak-Európából kerülnek ki, az első helyen például Dánia áll, Új-Zélanddal holtversenyben. Őket Finnország, Svédország, Norvégia, Szingapúr, Svájc és Hollandia követi. Ezen országokban a közhatalom átláthatóan működik. Magyarország a korrupciós listán a 47. helyen végzett, az Európai Unió 28 országa közül pedig a 20. helyen. Ennek okaként azt fogalmazták meg többek között, hogy Magyarországon a kormány által elkötelezett vezetők irányítják azokat az állami intézményeket, amelyeknek a kormány hatalmát kellene ellenőrizniük.

A Transparency International magyarországi ügyvezetője, Martin József Péter elmondása alapján Magyarországon az információszabadságról szóló törvény idén megszavazott módosítása után a közpénzek sorsát már nem lehet lekövetni, amiatt Magyarország ebből a szempontból nagyot lépett visszafelé.

Nézd meg képeken, hogy melyek a legkorruptabb országok 2013-ban!

Állami cégek prémiuma

A 444.hu közérdekű adatokat kért be állami cégek egy részétől, amelyekből kiderül, hogy ezek a vállalatok összesen 6,4 milliárd forintot fizettek ki jutalom és prémium címén 2010 június és 2013 július között.

Ehhez képest a miniszterelnök, Orbán Viktor többször kifejezte ellenérzését ezzel kapcsolatban. Nem egy beszédében hangoztatta, hogy elítélendő a cégvezetőket jutalomban részesíteni.

Ezt is szeretjük